Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Ronde aardbeienslof

Zoetrecepten

Yes, je leest het goed: een ronde aardbeienslof!

De aardbeienslof heeft haar naam te danken aan de ovalen bakvorm waarin ze gebakken wordt. Maar omdat mijn kasten al uitpuilen van de bakvormen, besloot ik deze klassieke aardbeienslof in een ronde bakvorm te maken. Het smaakt namelijk gewoon hetzelfde én er kunnen meer puntjes uit, win-win!

Ronde aardbeienslof

Een collega bracht een tijdje terug een écht Fries suikerbrood voor me mee uit zijn hometown in Fryslân. Dit was overigens het beste suikerbrood dat ik ooit heb mogen proeven en it was all mine. Yay! Dat soort daden worden natuurlijk beloond, dus hij mocht een verzoeknummertje indienen.

Toen we een week later erachter kwamen dat hij het begrip ‘aardbeienslof’ niet kende, stond het vast wat ik ging maken: een klassieke aardbeienslof! Voor zijn moeders verjaardag nog wel. Ik heb de taart dus zelf niet op, maar weet uit betrouwbare Friese bronnen dat hij heul lekker was, of hoe zeg je dat in het Fries..

Ronde aardbeienslof

Zoetrecepten

Ronde aardbeienslof

Door | 60 minuten | 10 personen

Dit heb je nodig

    Bodem

    • 175 gram bloem
    • 0,5 tl bakpoeder
    • 130 gram boter, kamertemperatuur
    • 65 gram fijne kristalsuiker
    • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1 eidooier (M)
    • 1 tl vanille extract
    • 1 mespunt zout

    Vulling

    En zo doe je het

    1. Beleg de bodem van je bakvorm (20 cm) met bakpapier. Neem een kom en meng hier alle ingrediënten voor de bodem in. Kneed tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
    2. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot het net iets groter is dan de onderkant van je bakvorm. Plaats de lap deeg in de bakvorm en rol het ‘teveel’ aan deeg naar binnen, zodat je een mooie lage rand maakt, van ongeveer 1 à 2 cm hoog en 2 cm breed. Zie een foto hiervan onder dit recept. Zet de vorm hierna voor een uur in de koelkast zodat het deeg kan opstijven
    3. Kneed de amandelspijs ondertussen los met het ei. Op deze manier wordt de spijs wat ‘sappiger’ en kun je het zo dadelijk beter in de vorm smeren. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    4. Smeer de amandelspijs over de binnenkant van de bodem, de rand laat je hierbij vrij. Zet de bodem voor 25-28 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de banketbakkersroom erin doet.
    5. Bodem met spijs
    6. Terwijl de bodem bakt kun je de banketbakkersroom maken (deze kun je ook al een paar dagen eerder voorbereiden). Volg hier dit recept voor. Als de taartbodem én de banketbakkersroom voldoende zijn afgekoeld, vul je de bodem met de banketbakkersroom. Het is afhankelijk van de manier waarop je de taart met aardbeitjes decoreert, hoeveel aandacht je aan de vulling moet besteden. Bij mijn taart zag je de banketbakkersroom bijna niet, dus ik vulde de bodem gewoon met een lepel. Je kunt ook een spuitzak gebruiken met een Wilton 1M of 2A spuitmondje.
    7. De aardbeien roos maak je heel gemakkelijk: snijd alle aardbeien in dunne plakjes, maar dik genoeg zodat je ze nog wel in de banketbakkersroom kunt steken. Begin met de buitenste rand met de grootste plakjes aardbei en steek ze deels overlappend in de banketbakkersroom. Werk op deze manier naar binnen toe met steeds kleinere plakjes aardbei. Ik had toevallig hele grote aardbeien, dat scheelt wel weer in het werk 🙂

    Ronde aardbeienslof

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Ronde aardbeienslof" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    26 antwoorden op “Ronde aardbeienslof

    1. Gemaakt. Alles staat nu af te koelen. Zelfs de banketbakkersroom is in één keer gelukt. En deze is ook nog eens heerlijk!
      Alleen de rand van het deeg is, volgens mij, niet voldoende omhoog gekomen met bakken. Nu de banketbakkersroom en aardbeien er nog netjes op zien te krijgen.
      De taart zal desalniettemin heerlijk smaken!!

        1. Ik heb de bodem nu in de koelkast staan maar ook bij mij valt het deeg uit elkaar. Ik kan het niet uitrollen en in de vorm leggen dus ik heb het maar gewoon bekleed. Hoop dat het verder hetzelfde uitpakt

    2. Hi Mariette!
      Dit is weer een toppertje/blijvertje hoor!
      Ik heb èn je recept voor amandelspijs (maar dan met blanke rozijnen) en banketbakkersroom: het was heerlijk!
      De koek was chewey en de lichtzure aardbeien smaakten heerlijk op hun bedje van room en spijs, wauw!
      Mijn deeg bleef echter ook plakkerig, zodoende dat ik het niet kon rollen, maar gewoon plat heb gedrukt in de vorm met een warme lepel. Misschien was de boter nog niet helemaal op kamertemperatuur, ik zal er de volgende keer zeker op letten.
      Heel hartelijk dank voor dit heerlijke recept!

      Ps: ihkv verzoekjes: soms worden alleen dooiers gebruikt, zijn er ook recepten waarin ik de overgebleven eiwitten in kan gebruiken?

      Tot een volgende cake (taart, koek etc 😉)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.