Ronde aardbeienslof

Zoetrecepten

Yes, je leest het goed: een rónde aardbeienslof! De sloffen taart heeft de naam eigenlijk te danken aan de ovalen bakvorm waarin het gebakken wordt, maar die heb ik niet! Dus besloot ik deze klassieke aardbeienslof in een ronde bakvorm te maken. Het smaakt namelijk gewoon hetzelfde én er kunnen meer puntjes uit, win-win! 😉

Een collega bracht een tijdje terug een écht Fries suikerbrood voor me mee uit zijn hometown in Fryslân. Dit was overigens het beste suikerbrood dat ik ooit heb mogen proeven en it was all mine. Yay! Dat soort daden worden natuurlijk beloond, dus hij mocht een verzoeknummertje indienen.

Toen we een week later erachter kwamen dat hij het begrip ‘aardbeienslof’ niet kende, stond het vast wat ik ging maken: een klassieke aardbeienslof! Voor zijn moeders verjaardag nog wel. Ik heb de taart dus zelf niet op, maar weet uit betrouwbare Friese bronnen dat hij heul lekker was, of hoe zeg je dat in het Fries..

Ronde aardbeienslof

Ronde aardbeienslof

Zoetrecepten

Ronde aardbeienslof

Door | 60 minuten | 10 personen

Dit heb je nodig

BODEM (20 CM)

  • 175 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gram boter, kamertemperatuur
  • 115 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 1 mespunt zout
  • 125 gram amandelspijs
  • Geraspte citroenschil (halve citroen)

VULLING

En zo doe je het

  1. Beleg de bodem van je bakvorm (20 cm) met bakpapier. Neem een kom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 130 gram boter (leg de overige 20 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, vanille extract en zout het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
  2. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot de grootte van je bakvorm. Doe erin en druk aan. Zet de vorm hierna een uur in de koelkast zodat het deeg kan opstijven
  3. Kneed de amandelspijs los met het eiwit, de boter en de citroenschil. Daardoor wordt het amandelspijs smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Doe het amandelspijsmengsel in een spuitzak en spuit op de bodem van de taart, maar laat 1,5-2 cm deeg vrij van de rand, dat zal daardoor omhoog rijzen tijdens het bakken. Bak de slof gaar in ongeveer 22 minuten (de slof is dan goudbruin en de vulling ook). Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de banketbakkersroom erin doet.
  5. Terwijl de slof in de oven staat kun je de banketbakkersroom maken (kan ook al een dag van tevoren). Volg hier dit recept voor. Als de taartbodem én de banketbakkersroom voldoende zijn afgekoeld, vul je de bodem met de banketbakkersroom. Ik deed dit gewoon met een lepel, omdat je mijn vulling uiteindelijk niet meer zag, maar het kan ook met spuitzak (spuitmond: Wilton 1M of 2A).
  6. De aardbeienroos maak je heel gemakkelijk: snijd alle aardbeien in dunne plakjes, maar dik genoeg zodat je ze nog wel in de banketbakkersroom kunt steken. Begin met de buitenste rand met de grootste plakjes aardbei en steek ze deels overlappend in de banketbakkersroom. Werk op deze manier naar binnen toe met steeds kleinere plakjes aardbei. Ik had toevallig hele grote aardbeien, dat scheelt wel weer in het werk.

Ronde aardbeienslof

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Ronde aardbeienslof" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

18 antwoorden op “Ronde aardbeienslof

  1. Afgelopen weekend deze aardbeienslof gemaakt, hij was heerlijk!!
    Bedankt voor het lekkere en duidelijke recept. Ik ben fan!

  2. Gemaakt. Alles staat nu af te koelen. Zelfs de banketbakkersroom is in één keer gelukt. En deze is ook nog eens heerlijk!
    Alleen de rand van het deeg is, volgens mij, niet voldoende omhoog gekomen met bakken. Nu de banketbakkersroom en aardbeien er nog netjes op zien te krijgen.
    De taart zal desalniettemin heerlijk smaken!!

    1. So far so good 😉 hoe hoog is de rand ongeveer? Hij hoeft ook niet erg hoog te worden! En vaak zakt het midden nog een beetje bij het afkoelen. Komt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *