Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Frambozentaart met witte chocolade en mascarpone

Zoetrecepten

Soms vraag ik Thomas om een naam voor een nieuw taartje of baksel te bedenken. Meestal zijn die bedenksels heel cliché en lachwekkend. Voor deze taart kwam hij met: een goddelijk witte chocolade wolkje met framboosjes. En dat zegt hij dan heel serieus hé. Eigenlijk zou ik voor elk recept zijn input moeten vragen.

Maar zoals je ziet is de naam toch wat anders geworden, maar qua smaak had hij zeker gelijk. Goddelijk. Een taart naar mijn hart! Een lekkere zachte sloffen bodem met spijs, met een romige en luchtige vulling van witte chocolade en mascarpone, afgetopt met frisse framboosjes. Supereasy om te maken!

Deze frambozentaart met witte chocolade en mascarpone is een nieuwe variatie op mijn ouwe vertrouwde sloffen bodem met spijs (afkomstig uit Rutger Bakt). Ik vind deze nu eenmaal zo onweerstaanbaar lekker dat ik nieuwe soorten blijf uitproberen. Bekijk bijvoorbeeld ook eens mijn zomertaart met rood fruit en banketbakkersroom, of de bramentaart met mascarpone en honing.

Maar voor nu: stort je op dit heerlijke frambozenwolkje! 😉

Zoetrecepten

Frambozentaart met witte chocolade en mascarpone

Door | 45 | 12 personen

Dit heb je nodig

    BODEM (24 CM)

    • 200 gram bloem
    • 1,5 tl bakpoeder
    • 145 gram boter
    • 80 gram fijne kristalsuiker
    • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1 eidooier
    • 1 tl vanille extract
    • 1/4 tl zout

    VULLING

    • 150 gram spijs
    • 1 ei (S)
    • 250 gram mascarpone
    • 1 zakje vanille suiker
    • 100 ml sour cream
    • 150 gram witte chocolade
    • Veel frambozen!

    En zo doe je het

     

    1. Beleg de bodem van je bakvorm (24cm) met bakpapier. Neem een kom en meng hier alle ingrediënten voor de bodem in. Kneed tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
    2. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot het net iets groter is dan de onderkant van je bakvorm. Plaats de lap deeg in de bakvorm en rol het ‘teveel’ aan deeg naar binnen, zodat je een mooie lage rand maakt, van ongeveer 1 à 2 cm hoog en 2 cm breed. Zie een foto hiervan onder dit recept. Zet de vorm hierna voor een uur in de koelkast zodat het deeg kan opstijven
    3. Kneed de spijs ondertussen los met het ei. Op deze manier wordt de spijs wat ‘sappiger’ en kun je het zo dadelijk beter in de vorm smeren. Warm de oven voor op 175 graden.
    4. Smeer de spijs nu over de binnenkant van de bodem, de rand laat je hierbij vrij. Zet de bodem voor 25-28 in de voorverwarmde oven. Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de vulling erin doet.
    5. Zorg ervoor dat de mascarpone op kamertemperatuur is en mix deze zacht in een mengkom met de vanille suiker. Smelt de witte chocolade au bien-marie: snijd de chocolade in kleine witte stukjes en smelt ze in een kommetje boven een pan met wat heet water erin. Zorg ervoor dat de witte chocolade niet te lang boven het kokende water hangt, ze smelt beter op een lagere temperatuur, Meng de witte chocolade door de mascarpone tot het een glad mengsel is. Laat afkoelen.
    6. Wanneer het mengsel voldoende is afgekoeld kun je de sour cream er doorheen mengen. Stort het mengsel vervolgens op de afgekoelde bodem en zet deze voor minstens vier uur in de koelkast. De witte chocolade zal opstijven en zorgt ervoor dat de vulling stevig wordt.
    7. Versier de taart met frambozen en eventueel wat poedersuiker.

     

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Frambozentaart met witte chocolade en mascarpone" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    47 antwoorden op “Frambozentaart met witte chocolade en mascarpone

    1. Een zalige taart en wat een leuke benaming gaf Thomas voor dit taartje. Het ziet er alleszins goddelijk lekker uit. Weer wat op mijn to do lijst.

    2. Dit weekend gemaakt voor de eerste verjaardag van mijn dochter. Hij is heerlijk! Zij vond m ook fantastisch en werd boos toen we m een beetje van haar grijpgrage handjes wilden redden. Bij ons moest de bodem net iets korter gebakken. En ik heb naast ei ook een beetje roomboter toegevoegd aan de spijs. Dank voor het recept.

    3. Hoi Mariette,
      Wat een heerlijke taart lijkt me dit! Is de spijs noodzakelijk of kun je dit eventueel ook weglaten (niet iedereen hier thuis houdt daar zo van)?

    4. De taart staat nu op te stijven in de koelkast, hoop dat ie gelukt is want het leek een beetje alsof mijn vulling was geschift (of misschien was het gewoon de witte chocolade). Op hoop van zegen!

      1. Oei, dat gebeurt vrij snel met deze vulling. Het mascarpone mengsel en de witte chocolade moeten zo dicht mogelijk bij elkaar zitten qua temperatuur en met heel veel beleid gemengd worden zeg maar 😉 anders gaat het inderdaad meteen in de schift. Hopelijk was ie lekker!

    5. Dito hier qua schiften, maar maakte de smaak er niet minder om. Wat een enorm zoete en heerlijke taart. Ook qua looks een wauw effect bij mijn gasten. Leuk om te maken ook (in delen).

    6. WAT een geweldig lekker taartje, en wat is het leuk om te maken! Wij hebben op dit moment frambozen genoeg in de tuin, dus ik heb deze taart al drie keer gemaakt en iedereen smult ervan 😉 Hartelijk bedankt voor dit heerlijke recept!

    7. Bij mij is de vulling ook geschift en moet hem toch gaan gebruiken. Moet morgen aangesneden worden en kan niet meer naar de winkel om ingredienten op nieuw te halen. Heb je ook een tip om hem uit de schift te halen?

      1. Je kunt proberen om de beslagkom (ik gebruik zelf aluminium beslagkommen, daarmee werkt dit het beste) in de gootsteen te zetten, die je hebt gevuld met heet water. Je blijft de vulling dan mixen tot je deze terug hebt gesmolten naar dezelfde temperatuur en hopelijk de schift verdwijnt. De luchtigheid zal zo alleen wel verdwijnen.

    8. Ik heb deze taart nu al voor meerdere mensen gemaakt. Wat is die lekker zeg! Ik doe er aardbeien op. Is ook heerlijk. De mascarpone ging bij mij 1x in de schift. Daarna heb ik de mascarpone 30sec in de magnetron gedaan voordat ik ging mixen en mengen. Nooit meer gaan schiften. Werkt perfect!!

    9. De taart is heel lekker!!! Ik heb het zondag en vandaag nog een keer gebakken en alle zijn heel enthusiast bijzonders van de bodem. Bedankt voor het recept! 😉

    10. Hoi Mariette,

      Is er ook een alternatief om te gebruiken in plaats van spijs? Ik zat zelf te denken aan banketbakkersroom maar gaat dit goed samen met de mascarpone?

      1. Hi Esther, je kunt het gewoon weglaten. Ik zou banketbakkersroom en mascarpone inderdaad niet per se combineren. Wel zou je een laagje frambozenjam onder de mascarpone laag kunnen verstoppen!

    11. Hoi Mariette,
      Ik heb de taart ook al vaker gemaakt, hij is heerlijk!
      Nou gaat ie elke keer snel op, maar eigenlijk wil ik hem nu 2 dagen vantevoren maken, is ie dan nog lekker?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.