Proudly to present: een onweerstaanbare frambozentaart met witte chocolade en mascarpone.
Soms vraag ik Thomas wel eens om me te helpen bij het bedenken van een naam voor een nieuw taartje of ander zoet gerecht. Meestal zijn die bedenksels heel cliché en lachwekkend. Voor deze taart kwam hij met: een goddelijk witte chocolade wolkje met framboosjes. Moest ik dus heel hard om lachen, terwijl hij bloedserieus was. Misschien moet ik er een leuke rubriek voor maken hier op Zoetrecepten 😉
Zoals je ziet is de naam toch wat anders geworden, maar qua smaak had hij zeker gelijk. Een goddelijk frambozenwolkje. Echt een taart naar mijn hart. Een lekkere chewy sloffen bodem met amandelspijs, met een romige en luchtige vulling van witte chocolade en mascarpone, afgetopt met frisse framboosjes. Supereasy om te maken!
Deze frambozentaart met witte chocolade en mascarpone is een nieuwe variatie op mijn ouwe vertrouwde sloffen bodem met spijs, die ik voor het eerst maakte uit het boek van Rutger Bakt. Inmiddels heb ik ‘m helemaal eigen gemaakt en blijf ik nieuwe smaken ermee uitproberen. Bekijk ook eens mijn zomertaart met rood fruit en banketbakkersroom, of de bramentaart met mascarpone en honing.
Een zalige taart en wat een leuke benaming gaf Thomas voor dit taartje. Het ziet er alleszins goddelijk lekker uit. Weer wat op mijn to do lijst.
Hoi Mariette,
het lijkt me een heerlijk recept. Hoe warm moet de oven staan?
Dat staat namelijk niet bij je recept.
Hi Willeke, op 175 graden. Ik ga het meteen even toevoegen!
Hoe lang bak je de bodem in de oven?
In 25-28 minuten.
Dit weekend gemaakt voor de eerste verjaardag van mijn dochter. Hij is heerlijk! Zij vond m ook fantastisch en werd boos toen we m een beetje van haar grijpgrage handjes wilden redden. Bij ons moest de bodem net iets korter gebakken. En ik heb naast ei ook een beetje roomboter toegevoegd aan de spijs. Dank voor het recept.
Ah wat goed om te horen! Die kleine heeft al goede smaak op eenjarige leeftijd dus 😉
Ziet er heerlijk uit! Vraagje voordat ik eraan begin: kan ik de taart zonder fruit invriezen denk je?
Dankjewel Grada! Dat zou prima moeten kunnen. Bakse 🙂
Wat is spijs? Waar vind je dat? Groetjes Vanessa
Hi Vanessa, daarmee bedoel ik amandelspijs. Dat vind je op de bakafdeling in de supermarkt, maar je kunt het ook zelf maken.
Welke spijs bedoel je?
Is het amandelspijs of marsepein? Of bedoel je iets anders?
Graag meer info aub
Hi, daarmee bedoel ik amandelspijs.
Hoi Mariette,
Wat een heerlijke taart lijkt me dit! Is de spijs noodzakelijk of kun je dit eventueel ook weglaten (niet iedereen hier thuis houdt daar zo van)?
Hi Bibi, nee hoor die kun je ook zeker weglaten!
De taart staat nu op te stijven in de koelkast, hoop dat ie gelukt is want het leek een beetje alsof mijn vulling was geschift (of misschien was het gewoon de witte chocolade). Op hoop van zegen!
Oei, dat gebeurt vrij snel met deze vulling. Het mascarpone mengsel en de witte chocolade moeten zo dicht mogelijk bij elkaar zitten qua temperatuur en met heel veel beleid gemengd worden zeg maar 😉 anders gaat het inderdaad meteen in de schift. Hopelijk was ie lekker!
Dito hier qua schiften, maar maakte de smaak er niet minder om. Wat een enorm zoete en heerlijke taart. Ook qua looks een wauw effect bij mijn gasten. Leuk om te maken ook (in delen).
Superfijn om te horen en de vulling is inderdaad heel gevoelig voor schiften. Zie ook mijn reactie hierboven. Waarschijnlijk gebeurt het je de tweede keer niet meer 🙂
Hoeveel frambozen heb je gebruikt? Heb je aan één bakje genoeg?
Ik zou zeker 300 gram frambozen gebruiken.
WAT een geweldig lekker taartje, en wat is het leuk om te maken! Wij hebben op dit moment frambozen genoeg in de tuin, dus ik heb deze taart al drie keer gemaakt en iedereen smult ervan 😉 Hartelijk bedankt voor dit heerlijke recept!
Zooo leuk om te horen! Dank voor je berichtje!
Kun je ook diepvriesframbozen gebruiken?
Het kan, maar deze komen vaak vrij ‘nat’ uit de vriezer. Zal daardoor wellicht iets minder mooi worden.
Bij mij is de vulling ook geschift en moet hem toch gaan gebruiken. Moet morgen aangesneden worden en kan niet meer naar de winkel om ingredienten op nieuw te halen. Heb je ook een tip om hem uit de schift te halen?
Je kunt proberen om de beslagkom (ik gebruik zelf aluminium beslagkommen, daarmee werkt dit het beste) in de gootsteen te zetten, die je hebt gevuld met heet water. Je blijft de vulling dan mixen tot je deze terug hebt gesmolten naar dezelfde temperatuur en hopelijk de schift verdwijnt. De luchtigheid zal zo alleen wel verdwijnen.
Ik heb deze taart nu al voor meerdere mensen gemaakt. Wat is die lekker zeg! Ik doe er aardbeien op. Is ook heerlijk. De mascarpone ging bij mij 1x in de schift. Daarna heb ik de mascarpone 30sec in de magnetron gedaan voordat ik ging mixen en mengen. Nooit meer gaan schiften. Werkt perfect!!
Wat een goede tip zeg, dankjewel! Superleuk om te horen dat je ‘m zo vaak maakt. Liefs Mariette
Goede tip!!
De taart is heel lekker!!! Ik heb het zondag en vandaag nog een keer gebakken en alle zijn heel enthusiast bijzonders van de bodem. Bedankt voor het recept! 😉
Wat leuk om te horen, thanks voor je lieve berichtje Claire! Ik ben ook gek op de sloffenbodem 🙂
Hoi Mariette,
Is er ook een alternatief om te gebruiken in plaats van spijs? Ik zat zelf te denken aan banketbakkersroom maar gaat dit goed samen met de mascarpone?
Hi Esther, je kunt het gewoon weglaten. Ik zou banketbakkersroom en mascarpone inderdaad niet per se combineren. Wel zou je een laagje frambozenjam onder de mascarpone laag kunnen verstoppen!
Super bedankt, dit ga ik proberen. Mijn zoontje van net 4 wil deze taart voor zijn verjaardag
Ah wat leuk! Fijne verjaardag alvast. Liefs, Mariette
Spijs? Wat is dat? Geen idee. Iets nederlands? En waar haal ik het?
Dat is amandelspijs! Wij kunnen het gewoon in de supermarkt kopen. Ik heb een recept voor gezonder amandelspijs op Zoetrecepten staan: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/suikervrij-amandelspijs/
Zijn er onlangs kleine wijzigingen in het recept aangebracht? Ik heb het recept op 24 juli gemaakt voor mijn verjaardag. De taart was een groot succes. Nu wilde ik een print hebben voor mijn receptenmap en zie ik bijvoorbeeld witte basterdsuiker staan ipv lichte bastersuiker, ook moet er nu boter en citroenschil door de spijs… En 1 groot ei gesplitst voor het deeg en het amandelspijs.
Ik ben benieuwd omdat ik bij succes zelf geen wijzigingen aanbreng, en nu twijfel ik of er wellicht nog meer veranderd is.
Ik mis trouwens ook een afbeelding!!
Heel scherp Manon! 😉 Het recept heeft een verbeterslag van mij gekregen na de nodige testbaksel. Door wat boter en citroenrasp toe te voegen aan het spijs (samen met het ei), krijg je een frangipane en dat is een stuk lekkerder dan gewoon amandelspijs. Inderdaad heb ik ook de gewone suiker & lichtbruine basterdsuiker vervangen door witte basterdsuiker. Werkt minstens zo goed en minder ingrediënten nodig!
De afbeelding is weer terug, geen idee wat daarmee aan de hand was. Thanks voor je berichtje!