Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Cranberry meringue cheesecake

Zoetrecepten

Met mijn oneindige liefde voor cheesecake kon een echte Kerstcheesecake niet uitblijven. Tadaaa: de cranberry meringue cheesecake.

What to expect? Een lichtkruidige bodem van kaneelbiscuitjes, een romige cheesecakevulling met een friszoete cranberry lemon curd daar bovenop en een feestelijke krans van Italiaanse meringue en gesuikerde cranberry’s. Dat klinkt niet alleen reuze interessant, het is goddelijk. Echt. Zo lekker. Gegarandeerd heel veel oeee’s en aaa’s als je deze met Kerst op tafel zet. Zowel voor als na het proeven.

Have yourself a very cheesy Christmas!

Cranberry meringue cheesecake

Cranberry meringue cheesecake Cranberry meringue cheesecake

Zoetrecepten

Cranberry meringue cheesecake

Door | 120 minuten + opstijftijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 1 pak kaneel biscuits (240 gram)
    • 100 gram ongezouten roomboter
    • 600 gram roomkaas
    • 200 gram suiker
    • 250 gram sour cream
    • 1 tl vanille extract
    • 3 eieren

    TOPPINGS

    En zo doe je het

    1. Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
    2. Maal de koekjes fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden) en doe het koekjespoeder in een kommetje. Herhaal tot je alle koekjes hebt fijngemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast.
    3. Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suiker tot een zacht en glad geheel. Voeg dan de sour cream en het vanille extract toe en meng goed. Zet de mixer weg en spatel één voor één de drie eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
    4. Giet het mengsel in de bakvorm. Zet de taart voor 65 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Zet de cheesecake wanneer hij op kamertemperatuur is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven. Soms ontstaat er een omhoogstaand randje tijdens het afkoelen van de cheesecake. Die snijd ik er vanaf zodat de cheesecake overal even hoog is.
    5. TOPPINGS. Bereid ondertussen de cranberry lemon curd volgens dit recept en de gesuikerde cranberry’s volgens dit recept. Dit kan ook prima een dag van tevoren.
    6. ITALIAANSE MERINGUE. Zorg er bij het scheiden van de eieren voor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij en wrijf deze in met een partje citroen of met een in citroensap gedrenkt doekje.
    7. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de suiker in. Zet op laag vuur en hou een nat kwastje bij de hand waarmee je de gekristalliseerde suiker van de zijkant van de pan kunt wegvegen. Als de suikersiroop 121 graden heeft bereikt kun je het toevoegen aan het opgeklopte eiwitmengsel.
    8. Zet ondertussen de mixer op medium speed om de eiwitten stijf te kloppen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er in een dun straaltje aan toevoegen (terwijl je blijft mixen). Blijf mixen tot het schuim afgekoeld is naar 50 graden Celsius. Je schuim is nu klaar! Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt.
    9. Smeer een goede laag cranberry lemon curd boven op de cheesecake. Zo dik als je wilt! Gebruik een spuitzak met een mooie kartelspuitmond en spuit de meringue in een kransvorm erop. Met een gasbrandertje kun je de meringue toefjes geleidelijk dichtschroeien en een mooie bruine kleur geven.
    10. Versier het midden van de taart met de gesuikerde cranberry’s en je Kerstspektakel is klaar!

    TIP: Heb je nog wat meringue over? Gebruik dit dan om schuimpjes van te bakken!

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Cranberry meringue cheesecake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    17 antwoorden op “Cranberry meringue cheesecake

        1. Dat dacht ik! 😉

          Nog wel even een vraagje, ik maak de taart voor 6 personen ipv 12, anders wordt het wel heel veel voor 5 mensen hahaha… 😀
          Ik neem dus de helft vd ingrediënten, maar welke maat vorm kan ik dan het beste pakken? 🙂 Een 18 cm doorsnede? Of nog kleiner?

          Dank je wel alvast 😀

          1. Nog een vraag 🙂

            Ik heb mezelf een suikerthermometer kado gedaan voor kerst 🙂 🙂 je tip toen was niks mis mee (druppel suikerstroop in water en dan n bolletje kunnen vormen) maar dit is toch wel handiger hahaha

            Maar hoe maak je die thermometer schoon? Want hij hangt toch in de suikerstroop..

    1. Ik overweeg deze taart ook als kerstdessert, hij lijkt me zooo lekker! Maar een gasbrandertje heb ik niet.. is het erg om de merinque niet dicht te schroeien? 😊

      1. Misschien dat je de taart heel kort onder de grill zou kunnen zetten? En daarna eventueel de koelkast in om af te koelen? Of schuimpjes maken en die bakken en dan op de taart leggen? maar dan zou ik gewoon schuim maken… 🙂

      2. Ojee, ik zie je vraag nu pas. Het is niet nodig, want Italiaans schuim kun je zo al eten (maar dichtgeschroeid is wel lekkerder). Margriet hieronder geeft wel een goede tip om schuimpjes los af te bakken en erop te zetten. Met de curd en al in de oven zetten zou ik niet doen.

    2. Zooooo n ontzettend succes en lekker! Deze taart maak ik in de zomer met lemon curd ook al zo n voltreffer dank voor het recept.De cranberrycurd is ook makkelijk te maken en smaakt net zo lekker als lemoncurd. Kun je curd maken van alle fruit?

      1. Suuuuper om te horen 😀 Dat kan zeker van elk soort fruit! Leuk he? Ik heb ook een recept voor mango curd online staan bijvoorbeeld, maar die is wel een stuk minder fris dan de cranberry en lemon curd.

    3. Schoon op gegaan! Heerlijk! Niet te zwaar, lekker fris, echt een super recept! 😀
      En wat ben ik blij dat ik een suikerthermometer had gekocht voor het maken van het schuim!! De suiker is veel sneller op temperatuur dan ik had gedacht hahaha 😀

    4. Vandaag dit recept weer gebruikt, maar nu gaat er een laag lemon curd overheen. Ik zag net pas dat je ook een lemon curd cheesecake recept van hebt, maar goed, volgens mij kan dit ook wel. 😀

      Wat ik me nog af zag te vragen, als je in een cheesecake swirls maakt (zoals in je stroopwafeltaart) zie je daar wat van? of wordt de cheesecake dan niet mooi stevig? Ik heb het nu toch maar niet gedaan, ik doe wel een goede laag eroverheen. 😀

      Dit recept is erg makkelijk en ik vind het ook wel heel leuk dat het met kaneel biscuit is ipv de bastogne koeken 😀

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.