Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Kokoskoekjes (kokosmakronen)

Zoetrecepten

Yes! Dit zijn de lekkerste en de makkelijkste kokoskoekjes die je ooit gaat proeven. Voor mij zijn dit ook nostalgische koekjes: het zijn de eerste koekjes die ik ooit maakte.

Mijn moeder had verschillende kookmappen waar ze al haar favoriete, vaak uitgeknipte, recepten in bewaarde. Ik weet precies in welke map dit recept nog zit en kan het met mijn ogen dicht vinden. Zo vaak maakten we het. Inmiddels ken ik het recept uit mijn hoofd, want iedereen is gek op deze kokoskoekjes. Of heten ze eigenlijk kokosmakronen? Voor mij zijn en blijven het gewoon ‘kokoskoekjes’.

Het fijne is dat je maar drie ingrediënten nodig hebt en ze supersnel klaar zijn. En een echte kokosliefhebber heeft altijd wel een zakje geraspte kokos in huis (or is it just me?). Nog een voordeeltje: deze koekjes zijn gluten- én lactosevrij.

Gezonde kokosmakronen maken? Check dan dit recept voor kokosmakronen zonder suiker.

Kokoskoekjes kokosmakronen

Nog meer kokos inspiratie:

Kokoslaagjestaart met lemon curd

Kleine kokoscakjes

Dadel-vijgenbars met kokoscrème

Zoetrecepten

Kokoskoekjes (kokosmakronen)

Door | 10 minuten | 20 personen

Dit heb je nodig

    • 250 gram geraspte kokos
    • 200 gram suiker
    • 4 eiwitten (M)

     

    En zo doe je het

    1. Zet een ovenplaat neer met bakpapier. Warm de oven voor op 170 graden.
    2. Scheid de eiwitten van het eigeel. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix deze met de mixer stijf, op de hoogste stand.
    3. Voeg de suiker aan het opgeklopte eiwit toe. Mix het kort op de laagste stand tot de suiker en het eiwit goed gemengd zijn.
    4. Schep de geraspte kokos met een spatel in kleine hoeveelheden door het beslag heen.
    5. Wanneer het beslag goed gemengd is, neem je twee lepels en vorm je met deze lepels mooie bollen op de bakplaat. Deze kun je zo groot maken als je wilt. Op de foto zijn grote bollen gemaakt, maar met deze hoeveelheid kun je ook makkelijk 20 kleine koekjes maken. 
    6. Zet de bakplaat in de oven en laat ze in ongeveer 20 à 25 minuten lichtbruin bakken op 170 graden. Laat de koekjes eerst even afkoelen als je ze uit de oven haalt, anders breken ze gemakkelijk.

    TIP: Dip ze eens in wat gesmolten pure chocolade, of versier ze hiermee. Héél lekker! En wanneer je de koekjes luchtiger wilt maken meng je er een extra opgeklopt eiwitje doorheen. Easy as that.

    Gebruik het eigeel voor andere gerechten, zoals een lekkere mayonaise of voor het bestrijken van broodjes of croissants voordat ze de oven in gaan.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Kokoskoekjes (kokosmakronen)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    77 antwoorden op “Kokoskoekjes (kokosmakronen)

    1. Zojuist met mijn kleinkind van 8 jaar de kokoskoekjes gebakken. Aangezien zij een tarwe en lactose allergie heeft is het altijd wat lastig om een goed recept te vinden.
      Het lezen over de herkomst van het recept was al leuk en het snoepen van het deeg hebben wij natuurlijk ook gedaan.
      De koekjes zijn absoluut toppie! Bedankt!

    2. Als kind al waren dit mijn favoriete koekjes, dus heel blij met dit recept zodat ik ze nu zelf vers kan maken zonder al die E-nummers om ze goed te houden.
      Makkelijke hoeveelheden, zodat je ook eenvoudig de helft of een kwart kunt maken en daar is mijn weegschaal dan weer blij mee 😉
      Dankjewel!

    3. Ik probeer de suikers te minimaliseren door zoetstof
      Maar het lukt niet
      Kokos is superfood maar suiker niet
      Blijft niets over van heerlijke koekje
      Niet alleen smaak gaat verloren ook het mondgevoel is niet prettig
      Wie heeft er tips

      1. Beste John,
        Ben het helemaal met je eens!
        Stevia heeft niet zo’n lekkere
        nasmaak, blijft lang hangen.
        Lekkerder is agavesiroop of rijststroop. De kokosmakronen blijven er lekker smeuïg van. even vogelen met de hoeveelheid. 250 gr suiker wordt bij mij 125 ml agavesiroop.
        Succes!

    4. ik ga ze morgen maken. Wij waren deze zomer met de zeilboot langs de Belgische kust aan het varen, en in verschillende plaatsen was het s avonds markt aan de boulevard . Ik Blankenberghe en Knokke stond een stand waar ze kokoskoekjes verkochten. Ze hadden een grote schaal waar kokos rasp,in zat en ik den vermengd met kokosmelk, dit ging heel even in een oventje, het was glutenbrood en suikervrij, en supersnel klaar. Het waren kleine beetjes die ze in de oven deden. Ze wilden mij niet vertellen hoe ze dat deden. Morgen ga ik ook proberen of dat lukt

    5. Ik heb de koekjes gemaakt. Ik kwam er alleen achter dat ik te weinig kokos in huis had (toen ik de eiwitten al geklopt had). Maarrr dat maakte ze juist súperluchtig! Bedankt voor dit heerlijke recept! Ze vielen erg goed in de smaak!

    6. Net de kokoskoekjes gemaakt zonder de suiker toe te voegen. Helaas is de smaak niet lekker, had 200 gram kokos op 4 eiwitten gedaan maar proef alleen maar kokos en alles valt uit elkaar. Komt dit doordat ik geen suiker heb toegevoegd?

      1. Hi Thamara, als je de kokoskoekjes maakt zonder suiker of zoetstof dan eet je praktisch alleen opgeklopt eiwit met kokos. Dat lijkt me inderdaad niet lekker. Daarnaast zorgt de suiker inderdaad voor de ‘stickyness’ dat alles aan elkaar blijft plakken. Eventueel zou het met minder kokos wel lukken, maar voor de smaak heb je zeker wat suiker of zoetstof nodig. Succes! 🙂

    7. Hallo smulpapen, wat leuk te lezen wat jullie allemaal al hebben geprobeerd met de kokos en eiwitten. Ik heb de suiker vervangen door 2 rijpe bananen en een scheutje ahornsiroop. Ze zijn heerlijk geworden!

    8. Ik heb de koekjes gebakken met erythritol ipv suiker. Heerlijk, en veel minder zoetmiddel nodig. Dan heb je maar 80 gram nodig ipv 200 gr gewone suiker. En iets minder gemalen kokos om het ietwat smeuiiger te houden. Toprecept!

    9. Geweldig! Zo simpel, maar zo lekker!
      Ik heb kerstkoekjes voor mijn zoon zijn school gemaakt, en natuurlijk zitten er ook een aantal kinderen tussen met gluten/lactose intollerantie.. Deze hebben nu ook gewoon leuke en lekkere koekjes! Helemaal top!

    10. Hallo Mariette

      Ik kan het nergens vinden, of heb er over heen gelezen, maar hoelang kan je de koekjes bewaren? Dan weet ik of ik ze vooruit kan maken voor een feestje. Ga zo door met je blog, erg leuke recepten!

      Liefs van Leonie

    11. Heb de koekjes diverse keren gemaakt met succes! Leuk om cadeau te geven. Ik kreeg ’n tip: leg n sneetje brood erbij als ze hard zijn geworden.
      Niet doen natuurlijk bij n glutenvrij dieet!!

    12. Ik bak brood enz. Voor mijn vrienden hier in Thailand. Gisteren als verrassing voor iedereen een paar kokoskoejes er bij gedaan.
      Waar ben ik aan begonnen!!! Iedereen wil ze nu hebben en veel graag.
      Dus bakken maar weer.
      Bedankt voor dit makkelijke en lekkere recept.

    13. Halo, ik wil deze koekjes morgen ook gaan maken, maar mijn vraag is of ik dat ook met zelf geraspte kokos kan doen van een kokosnoot? Of moet het gedroogde kokos zijn? Ze zijn op het ogenblik te koop bij de Aldi voor maar € 0,49.

      1. Wat een leuke vraag. Jammer genoeg weet ik er het antwoord niet op. Zou het wel heel graag willen weten als jij het uitprobeert :). Ik denk dat je een extra sappig koekje krijgt, omdat verse kokosnoot veel meer vet/sap bevat dan de gedroogde variant.

        1. Ik heb ze gemaakt en de smaak is super! En inderdaad lekker sappig, maar daardoor vloeiden ze uit en sloeg het eiwit dood. Dus een beetje lekkere mismaakte kokoskoekjes….. 😉

            1. Ik gebruik gewoon de verse, maar doe melk van noot apart voor iets anders gebruiken, en dan witte binnenkant grof raspen. Bij mij blijft eiwit gewoon stijf als het erdoor gaat. Werkt precies het zelfde als met gedroogde

    14. Hi Martine. Ik heb ze net gemaakt Het is eigenlijk binnen een mum klaar.
      . Ze smaken heerlijk. Bedankt voor het recept!
      De volgende keer ga ik ze met banaan proberen.

    15. Heb het recept vanmiddag hier gevonden. En na al die positieve reacties ben ik de ingrediënten gaan halen en ze staan nu te bakken, ik ben erg benieuwd. Bedankt Mariëtte

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.