Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Mango en passievrucht zebra cheesecake

Zoetrecepten

Een prachtige glutenvrije en lactosevrije mango en passievrucht zebra cheesecake uit het nieuwste bakboek van Oh My Pie. Vandaag deel ik een review van haar boek én deze klapper van een cheesecake.

Als Marike (van Oh My Pie natuurlijk) een nieuw boek uitbrengt, dan weet je dat je iets goeds staat te wachten! Dit keer maakte ze een bijzondere ontdekkingsreis door de wereld van de glutenvrije meelsoorten. En dan niet de meelsoorten die voor de hand liggen, zoals amandelmeel en havermeel. Nee, ze is aan de slag gegaan met hazelnotenmeel, bakbananenmeel, kastanjemeel, lupinemeel, tijgernotenmeel, kikkererwtenmeel en kokosmeel. Met elk van deze meelsoorten wist ze laagdrempelige en prachtige recepten te creëren. Ik mag aankomende weken twee parels van recepten uit haar boek delen inclusief mooie foodfotografie door Kalkidan van Staveren: deze mango en passievrucht zebra cheesecake en volgende week de creamy lemon en coconut pie. Oh my!

De zebra cheesecake vind ik persoonlijk de spektakeltaart onder de cheesecakes. Ziet er reuze ingewikkeld uit en je denkt vast: DIT KAN IK NIET. Nou, echt wel! Lees de receptuur maar eens door, dan zul je zien dat het een eitje is. Daarnaast vooral een echte traktatie voor jezelf en alle lactose- en glutenintolerante mensen in jouw omgeving.

Mango en passievrucht zebra cheesecake Mango en passievrucht zebra cheesecake

REVIEW BAKKEN ZONDER TARWE – MARIKE BOL

Zoals hierboven aangegeven is ze voor haar nieuwe boek Bakken zonder tarwe gaan pionieren op het gebieden van glutenvrije meelsoorten. Met zeven unieke meelsoorten heeft zij binnen de hoofdstukken ‘Brood en bolletjes’, ‘Ontbijttaartjes’, ‘Koeken en snackrepen’, ‘Cake en brownies’, ‘Hartige happers’ en  ‘Taarten’ uiteenlopende recepten tevoorschijn getoverd. Om je een aantal voorbeelden te geven van de diversiteit, dit zijn recepten die je kunt verwachten: een knoflookboter-avocadobroodje, pesto-crackers, een peren-ontbijttaartje, kruidige pompoenfudge, pindakaas-banaandonuts, hazelnoot-spijskoekjes, Italiaanse foccacia en een zomerse rijsttaart. Marike laat in dit boek zien dat ze niet alleen de queen of (healthy en glutenvrije) pie is, maar een alleskunner op het gebied van glutenvrije, bewuste baksels.

In het boek geeft ze natuurlijk ook nog tips voor glutenvrij bakken, voor degenen die haar eerste boek ‘Oh my pie‘ nog niet in de kast hebben staan. Daarnaast geeft ze per bijzondere meelsoort die ze gebruikt in het boek uitleg over de achtergrond hiervan, hoe je ermee bakt en hoe je het vervangt. Heel interessant, want met de meeste meelsoorten heb zelfs ík nog nooit gebakken (dat mag ik wel zo zeggen toch). Een meelsoort als kokosmeel klinkt misschien bekend en makkelijk, maar ik weet uit ervaring dat het een kunst is om hier een gebalanceerd recept voor te creëren. Petje af dus Marike!

Al met al is dit een ideaal boek voor elke glutenvrije thuisbakker die dacht ‘beperkt’ te zijn tot glutenvrije meelsoorten. Maar ook geschikt voor bakkers die lactosevrij en beperkt met suikers omgaan. Met dit heerlijke boek is de keuze reuze en hoef je zelf niet eindeloos te testen, dat heeft Marike al voor je gedaan. De fotografie is prachtig, fris en helder. De recepten zijn goed beschreven en over het algemeen makkelijk en kort. Daarnaast is er op alle gebieden een lekker baksel te vinden: van ontbijt en snacks, tot feestelijke taarten of hartige quiches en broden.

Een must in elke glutenvrije (en bewuste) keuken! Je scoort Bakken zonder tarwe voor 20 euro op bol.com.

Bakken zonder Tarwe Marike Bol Oh my pie

Zoetrecepten

Mango en passievrucht zebra cheesecake

Door | 40 minuten + opstijftijd | 10 personen

Dit heb je nodig

    BODEM

    • 30 gram kokosolie
    • 4 medjoul dadels
    • 75 gram tijgernotenmeel
    • 75 gram kastanjemeel
    • 1 tl speculaaskruiden
    • Scheutje hazelnootmelk

    VULLING

    • 800 gram kokosyoghurt
    • 200 gram lactosevrije roomkaas
    • 50 gram ahornsiroop
    • 2 tl vanille-extract
    • Sap van 1 citroen
    • 10 blaadjes gelatine

    TOPPING

    • 1 mango
    • Scheutje citroensap
    • 2 passievruchten

    *Een andere soort melk kan ook prima.

    En zo doe je het

    LIEVER VEGAN? Vervang de gelatine door 7 gram agar-agar. Kook de agar-agar in enkele eetlepels water en voeg al roerende de yoghurt toe. Kook het mengsel nog zeker 2 minuten mee op een laag pitje voordat je het mengsel over de bodem schenkt.

    1. BODEM. Verwarm de oven voor op 180 °C, bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
    2. Smelt de kokosolie in een pannetje. Ontpit de medjouldadels, doe ze samen met een snuf zout en de overige ingrediënten voor de bodem in een mengkom, en kneed dit tot een soepel deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en duw dit aan zodat er een egale koekbodem ontstaat. Bak de taartbodem in zo’n 12 minuten gaar.
    3. VULLING. Doe de kokosyoghurt samen met de lactosevrije roomkaas, ahornsiroop en het vanille-extract in een mengkom. Mix de ingrediënten tot een luchtig geheel.
    4. Laat de gelatineblaadjes weken in ruim koud water. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm hierin de stukjes mango. Pureer dit fijn met een staafmixer. Verwarm in een andere pannetje het citroensap en een scheutje water. Knijp de gelatineblaadjes uit, los er 5 op in het pannetje met mangomoes en de andere 5 in het pannetje met het citroenwater.
    5. Verdeel het yoghurtmengsel over twee mengkommen. Mix het citroenmengsel beetje bij beetje door het yoghurtmengsel in kom 1, en mix de mangomoes beetje bij beetje door het yoghurtmengsel in kom 2. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen.
    6. Plaats twee eetlepels van de yoghurtvulling op het midden van de bodem. Vervolgens drapeer je twee eetlepels van de mangovulling op het witte mengsel. Herhaal dit proces net zolang totdat de vulling op is. Schuif de taart een nacht de koelkast in zodat de vulling kan opstijven.
    7. TOPPING. Als de cheesecake voldoende is opgesteven kun je aan de slag met de topping. Snijd de mango verticaal van de pit af, en snijd hem in reepjes. Besprenkel ze met het citroensap. Zodra de vulling stijf genoeg is, kun je de stukjes mango als een waaier uitspreiden over de taart. Top de taart af met de inhoud van de passievruchten en serveer!
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Mango en passievrucht zebra cheesecake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.