Ga naar de inhoud
Vanille vervangen in een recept (vanillesuiker, vanillepasta etc.)
Facts & Food 17 september 2019

Vanille vervangen in een recept (vanillesuiker, vanillepasta etc.)

Vanille vervangen in een recept (vanillesuiker, vanillepasta etc.)

Vandaag leg ik je alles uit over vanille vervangen. Dat wil zeggen hoe je alle soorten vanille (vanillesuiker, vanillepoeder, vanille-extract, vanille aroma of een vanilleboon) door elkaar kunt vervangen. Dan hoef je nooit meer een gok te nemen in dit soort spannende vraagstukken.

Vanille vervangen in een recept

Lieve zoetjes. Wat krijg ik hier toch vaak vragen over.  Je wil NU de keuken in om te bakken, maar het recept vraagt om vanille-extract terwijl jij alleen vanillesuiker in huis hebt. Of je vraagt je af waarom er in hemelsnaam zoveel varianten te vinden zijn. Lees verder, dan leg ik het allemaal uit en geef ik je alle verhoudingen die je nodig hebt.

Wanneer je welke vorm van vanille gebruikt is deels persoonlijke voorkeur en deels afhankelijk van het recept. Vanille-extract is bijvoorbeeld vloeibaar en bevat alcohol, dat is niet altijd wenselijk voor elk recept of elke achtergrond.

Voor een klassieke banketbakkersroom wordt eigenlijk altijd een vanilleboon gebruikt (daardoor heeft een verse banketbakkersroom ook altijd de herkenbare zwarte stipjes die afkomstig zijn uit het merg van een vanilleboon), maar met vanillepoeder krijg je hetzelfde effect. Ook de andere soorten vanille kun je gebruiken, als je rekening houdt met een aantal factoren. 

Meer weten over alle verschillende soorten vanille? Dat lees je in dit artikel!

Vanillesuiker, -poeder, -pasta, -extract of -boon vervangen

Denk  bij elk recept goed na wat logisch is, wat je het meest lekker lijkt óf gewoon wat je in huis hebt. Je zult dan waarschijnlijk wel eens vanille aroma door vanille-extract willen vervangen of vanillesuiker door een vanillestokje vervangen, etc. etc!

Ik laat in onderstaand overzicht zien hoe je alle soorten vanille in de juiste hoeveelheden voor het beste smaakresultaat door elkaar kunt vervangen. Hou er rekening mee dat je enkel bij het gebruik van het merg uit een vanilleboon of vanillestokje, vanillepoeder of vanillepasta de geliefde zwarte stipjes in je baksel of room met vanille krijgt.

Nog een laatste kanttekening: ik ga bij onderstaand overzicht uit van de geconcentreerde zakjes vanillesuiker uit de winkel (8 gram per stuk) en vanillepoeder op basis van de gehele boon.

vanillesuiker vervangen, vanillepoeder vervangen, vanillepasta vervangen en vanille-extract vervangen

Ik heb alle vervangingen opgesomd van de minst sterke vanille smaakmaker, tot de sterkste:

1 zakje vanillesuiker vervangen:

  • Door 8 gram suiker + 0,5 tlvanille-extract
  • Door 8 gram suiker + 1 tl vanille aroma
  • Door 8 gram suiker +  0,25 tl vanillepoeder
  • Door 8 gram suiker + 0,5 tl vanillepasta

Let op: 1 zakje vanillesuiker bevat 8 gram suiker.

1 tl vanille aroma vervangen:

  • Door 0,5 tl vanille-extract
  • Door 0,25 tl vanillepoeder
  • Door 1 zakje vanillesuiker + verminder de hoeveelheid suiker in het recept gelijkmatig
  • Door 0,5  tl vanillepasta

1 tl vanille-extract vervangen:

  • Door 2 tl vanille aroma
  • Door 0,5 tl vanillepoeder
  • Door 2 zakjes vanillesuiker + verminder de hoeveelheid suiker in het recept gelijkmatig
  • Door 1 tl vanillepasta
  • Maak ook eens zelf vanille-extract!

1 tl vanillepasta vervangen:

  • Door 1 tl vanille-extract
  • Door 2 tl vanille aroma
  • Door 1/2 tl vanillepoeder
  • Door 2 zakjes vanillesuiker + verminder de hoeveelheid suiker in het recept gelijkmatig

1 tl vanillepoeder vervangen:

  • Door 4 tl vanille aroma
  • Door 2 tl vanille-extract
  • Door 4 zakjes vanillesuiker + verminder de hoeveelheid suiker in het recept gelijkmatig
  • Door 2 tl vanillepasta

(het merg van) 1 vanilleboon vervangen:

  • Door 3 tl vanille-extract
  • Door 1,5 tl vanillepoeder
  • Door 6 zakjes vanillesuiker + verminder de hoeveelheid suiker in het recept gelijkmatig
  • Door 3 tl vanillepasta

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 28

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

4 berichten over “Vanille vervangen in een recept (vanillesuiker, vanillepasta etc.)

    1. Oei, wat slordig van mij. Je hebt helemaal gelijk, ik heb het gewicht in mijn hoofd door elkaar gehaald met een zakje bakpoeder. Maar de verhoudingen kloppen nog steeds op de pagina! Ik heb de foutieve grammen direct aangepast, dankjewel voor je bericht.

  1. Je hebt bijna alles al genoemd, maar wat als ik een vanillestokje wil vervangen?
    (Ik gaf mijn mail met een foutje er in door ☺️)

    1. Een vanilleboon is hetzelfde als een vanillestokje! Dus:
      (HET MERG VAN) 1 VANILLEBOON VERVANGEN:
      Door 3 tl vanille-extract
      Door 1,5 tl vanillepoeder
      Door 6 zakjes vanillesuiker + verminder de hoeveelheid suiker in het recept gelijkmatig
      Door 3 tl vanillepasta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *