Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Wat is het verschil tussen slagroom, double cream en single cream?

Zoetrecepten

Man man, die Engelsen toch ook altijd met moeilijke termen in hun recepten 😉 Maar voor Donna Hay of Martha Stewarts recepten zijn we bereid het één en ander uit te zoeken.

In Engelse recepten kom je ‘double cream’ regelmatig tegen op de ingrediëntenlijst, maar in de Nederlandse supermarkten is het niet te koop. Degenen die wel eens van Engelse blogs bakken, zullen zich vast eens afgevraagd hebben wat het verschil dan is tussen slagroom en double cream. Of hallo wat is single cream nu weer? En kun je double cream vervangen door slagroom? Ik zocht het voor je uit!

SINGLE CREAM

Single cream is de magerste van alle soorten room in dit artikel en bevat 18-20% vet. Het schift makkelijk bij de toepassing in warme gerechten, omdat het minder vet bevat. Je kunt single cream het beste vervangen door kookroom, die er juist op gemaakt  is om mee te koken en door warme substanties te roeren. Deze soort room kun je niet zo luchtig kloppen als slagroom.

SLAGROOM
Slagroom is een dunne, vloeibare soort room die minimaal 30% vet bevat. De slagroom in onze supermarkten heeft meestal een vetpercentage van rond de 35%. Door dit vetpercentage wordt de lucht tijdens het opkloppen ‘gevangen’, waardoor je er een luchtige slagroom van kunt maken.

Nice to know! Je krijgt slagroom het beste opgeklopt als deze goed gekoeld is. Maar klop je te lang door? Dan krijg je boter.

Verschil double cream en slagroom

DOUBLE CREAM
Double cream is een dikkere soort room met een vetpercentage rond de 48%. Dankzij dit hoge vetpercentage is de room van zichzelf al erg stevig. De room wordt vaak als topping gebruikt of geserveerd met vers fruit. Het is ook mogelijk om de room op te kloppen, maar zo’n luchtig resultaat als bij slagroom is niet haalbaar.

HET VERSCHIL TUSSEN SLAGROOM EN DOUBLE CREAM
Het verschil zit ‘m dus in het vetpercentage en in de consistentie. Slagroom heeft een lager vetpercentage en is hierdoor on-opgeklopt vloeibaar, maar opgeklopt lekker luchtig. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.

HOE KAN IK DOUBLE CREAM VERVANGEN?
Vraagt een recept om ‘heavy cream’ of ‘whipping cream’? Vervang dit dan gerust door slagroom. Vraagt een recept specifiek om double cream? Maak in dat geval een combinatie van slagroom en mascarpone. Klop 1 deel mascarpone luchtig en voeg hier al mixende 2 delen slagroom (en de benodigde hoeveelheid suiker) aan toe. Zo ontstaat er een lekker volle room die het dichtst bij double cream in de buurt komt.

Heb jij nou nog een vraag over het bakken van cakes, bepaalde ingrediënten of een ander baksel? Let me know en dan zoek ik het voor je uit.

7 antwoorden op “Wat is het verschil tussen slagroom, double cream en single cream?

  1. Goede tip! Bedankt.
    Nog een vraagje: als ik 100 gr. mascarpone meng met 200 gr. slagroom, hoeveel (poeder) suiker kan ik daar dan het beste bij doen?
    Vast hartelijk dank voor je antwoord!

    1. Ik ben geen professional en ik heb dit article niet geschreeven dus ik weet het niet zeeker, maar ik denk genoeg om het “zuurigen” van de marscepone er af te haalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.