De meeste tips zijn geschikt bij melk- en/of tarwe-allergie, aangezien ik dit zelf ook heb, maar dat staat er dan ook duidelijk bij vermeld.

Bakboeken tips in 2025
Puur Zoet – Mariette van Tuyl
Voor wie is PUUR ZOET? Voor iedereen die graag zoet eet, maar bewuste keuzes wil maken. De focus ligt op pure ingrediënten die gewoon in de supermarkt te vinden zijn.
Soort recepten: 80 makkelijke lactosevrije en glutenvrije recepten, in de categorieën ontbijt, tussendoor, koek, traktatie, taart en toetjes. Gezond bakken hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Mijn favorieten uit het boek: kaneelkoeken met kikkererwten, carrot cake, chocolade hazelnootkoekjes, gemarmerd bananenbrood
Het complete basisbakboek – Laura Kieft
Voor wie is Het complete basisboek? Voor alle thuisbakkers! Zowel beginnende als meer gevorderde bakliefhebbers kunnen uit de voeten met de ruim 150 recepten in dit basisbakboek.
Soort recepten: 40 makkelijke basisrecepten van ontbijt en koekjes tot toetjes en taart, waarbij op elk basisrecept twee creatieve smaakvariaties volgen.
Mijn favorieten uit het boek: koffie crème brûlée, speculoos lava cakejes, cinnamon roll blondies
Echt lekker glutenvrij – Marike Bol
Voor wie is Echt lekker glutenvrij? Voor wie glutenvrij (en lactosevrij) wil eten zonder concessies te doen en voor wie gebruik wil maken van pure meelsoorten.
Soort recepten: Broden en taarten, maar ook ontbijt- en lunchgerechten. De recepten zijn herkenbaar en fijn voor gezinnen. Ideaal voor dagelijks glutenvrij koken, bakken en vooral: eten.
Mijn favorieten uit het boek: pecan pie, ontbijt pizza, perenbeignets uit de pan
Glutenvrij brood – Fatima Abakka
Voor wie is Glutenvrij brood? Voor iedereen die dagelijks glutenvrij brood wil bakken, met pure meelsoorten.
Soort recepten: Alle soorten broden die je je kunt wensen! De uitleg is duidelijk en praktisch, ook over het gebruik van ingrediënten. Het laat zien dat glutenvrij brood écht lekker kan zijn.
Mijn favorieten uit het boek: zaden vierkantjes, quinoa brood, babka met pistache en frambozen, meerzaden soda bread
Zoet zonder suiker – Kim Sue Palm
Voor wie is Zoet zonder suiker? Voor alle fans van Sue Bakery en thuisbakkers die glutenvrij, lactosevrij en met natuurlijk suikers willen bakken.
Soort recepten: Van koekjes en bites tot taarten en cakes. Toegankelijke en haalbare recepten, ideaal voor bewuste zoetekauwen.
Mijn favorieten uit het boek: vegan witte chocolade cheesecake, kardemom sinaasappel cake

Kookboeken tips 2025
Agak Agak – Shu Han Lee
Voor wie is Agak agak? Voor thuiskoks die graag koken zonder strakke regels, toegankelijk en creatief. Het boek moedigt aan om te koken op gevoel en smaak. Recepten zijn flexibel en makkelijk aan te passen.
Soort recepten: Moderne en klassieke Singaporese recepten, van comfort food tot een compleet feestmaal.
Favoriete recepten: Masak lemak van geroosterde pompoen (heel pittig!), sago met perzik en kokos, pakora’s van maïs en groene chilipeper
Simpel & Puur voor elke dag – Sanne van Lierop
Voor wie is Simpel & Puur? Dit boek is bedoeld voor mensen die gezond willen eten met niet teveel gedoe. Vol inspiratie voor doordeweekse avonden.
Soort recepten: De recepten zijn lactosevrij en glutenvrij, maar vooral ook lekker snel, overzichtelijk en praktisch, met makkelijk verkrijgbare en pure ingrediënten.
Lugma – Noor Murad
Voor wie is Lugma? Voor liefhebbers van warme, Midden-Oosterse smaken en vernieuwende gerechten.
Soort recepten: Het boek combineert traditie met een moderne twist, warm en vol kruidigheid. De smaken staan centraal en de gerechten zijn perfect om te delen of voor grotere groepen te maken.
Favoriete recepten: pistache taart, pompoen met robijntjes, dadelmelasserijst met vis, mungbonen en bladgroenten met saffraanrijst
Comfort – Yotam Ottolenghi
Voor wie is Comfort? Voor thuiskoks die houden van nostalgisch én verrassend comfort food uit diverse keukens, met meer uitgebreide recepten.
Soort recepten: Troostrijke gerechten met de smaak van thuis. Smaakvolle pasta’s, soepen, salades en traybakes uit diverse keukens.
Favoriete recepten: gesmoorde koolrabi met chimichurri, linguine met misoboter, shiitakes en spinazie, traybake zalm in puttanesca stijl
Nori & Rice
Voor wie is Nori & Rice? Voor liefhebbers van moderne Aziatische gerechten.
Soort recepten: Fijn voor snelle, smaakvolle maaltijden, maar misschien nog wel meer voor uitgebreide fine dining of feestmaaltijden.
Favoriete recepten: rice bowl, smashed gyoza
De Wijnscheurkalender
Voor wie is De Wijnscheurkalender? Voor iedereen die meer over wijn wil leren. Of zoals de kalender zelf zegt: voor de liefhebber, de terrastijger of de ijverige spons.
Wat kun je verwachten: Elke dag krijg je een leuk wijnfeitje. Sloeber kennis naar binnen over druivenrassen, wijnstreken, uitdagende quizzen, praktische tips en meer.
Boustany – Sammi Tamimi
Voor wie is Boustany? Voor alle kookliefhebbers die graag groenterijk koken; vegetarisch, maar ook plantaardig.
Soort recepten: Geïnspireerd op de Palestijnse keuken. Van ontbijt tot feestelijke diners en heerlijke zoetigheden. De gerechten zijn smaakvol en héél geschikt om te delen.
Mijn favorieten: in alle eerlijkheid staat deze ook op mijn eigen Christmas wishlist, maar ik heb er zóveel goeds over gelezen.