Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Waarom zou je bakpoeder en baking soda combineren?

Zoetrecepten

Waarom zou je een combinatie van bakpoeder en baking soda in je bakrecepten gebruiken? Het gebeurt veel in Amerikaanse recepten, dus het zal toch ergens goed voor zijn. Ik zocht voor je uit hoe dit zit en wat er gebeurt als je iets vervangt.

BAKING SODA EN BAKPOEDER
Eerst even kort een paar belangrijke verschillen die je moet weten over deze twee rijsmiddelen, voordat ik je uit kan leggen welke voordelen het combineren kan hebben. Naast de combinatie van bakpoeder en baking soda zie je ook wel dat zelfrijzend bakmeel met baking soda wordt gecombineerd. Dit komt op hetzelfde neer, omdat zelfrijzend bakmeel simpelweg een combinatie is van bloem en bakpoeder.

Baking soda, ook wel natrium bicarbonaat genoemd, werkt alleen in combinatie met een zuur. Je moet daarom altijd een zuur ingrediënt door het beslag mengen, zoals karnemelk of citroensap. De werking start meteen, dus het baksel moet zo snel mogelijk de oven in. Baking soda heeft een sterke rijzende werking, maar ook een smerige bijsmaak als je er (te)veel van gebruikt. Het zuur en de baking soda neutraliseren elkaar en een juiste balans hiertussen voorkomt een bijsmaak aan je baksel. Het gebruik ervan komt daarom nauw.

Bakpoeder bevat alles in één: zuur, baking soda en een maiszetmeel. Het is minder sterk dan baking soda en werkt juist minder goed in recepten met veel zuur, maar is wel dubbelwerkend (‘tweetrapseffect’). Dat wil zeggen dat het zo is samengesteld dat het koolzuur wordt vrijgelaten tijdens het maken van het beslag, maar ook zodra het baksel verhit wordt in de oven.

Meer weten over het verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder. Dat lees je hier!

bakpoeder en baking soda combineren

Door zowel bakpoeder als baking soda aan je baksel toe te voegen, heb je meer grip op de hoeveelheid koolzuur die vrijkomt. Dit kan (als je het juist toepast) in een paar effecten resulteren:

 • Betere smaak
 • Betere rijzing
 • Betere bruining

Dat is natuurlijk enig, maar WAAROM DAN? Vroeg ik me ook af, dus ik dook nog even verder in de materie. In een recept met zowel baking soda als bakpoeder zorgt de juiste hoeveelheid baking soda ervoor dat het zuur voldoende geneutraliseerd wordt. Meer baking soda toevoegen zou het zuur te ver neutraliseren en zelfs een vieze bijsmaak geven. Daar komt het tweetrapseffect van bakpoeder om de hoek kijken. De zuurgraad is door de baking soda omlaag gebracht, waardoor het bakpoeder voor dat extra rijseffect, een diepe bruining en een betere smaak kan zorgen. Ook neemt de glutenvorming af als de zuurgraad in een baksel lager is. Dat zorgt voor meer brosse koekjes en een zachtere cake.

Een goed voorbeeld van een geslaagde combinatie van bovenstaande rijsmiddelen is mijn overheerlijke citroenlaagjescake met blauwe bessen en een te lekkere creamcheese frosting.

Wat kan er gebeuren als je tóch besluit de baking soda weg te laten en enkel bakpoeder te gebruiken in (bijvoorbeeld) die citroencake? Dan zou je cake nog wel eens te zuur en minder mooi gebruind uit kunnen pakken. Zonde niet waar?

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over (bakken met) baking soda en bakpoeder? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

BRONNEN: Bakken met kennis, Eke Mariën – The KitchnnFine cooking

6 antwoorden op “Waarom zou je bakpoeder en baking soda combineren?

 1. Nog een vraagje: wanneer je deeg maakt met baking soda en dit in de koelkast laat rusten, heeft baking soda dan wel zin? Werkt baking soda dan nog? B.v. speculaasdeeg wordt vaak enkele dagen van te voren gemaakt.

 2. Mijn dochter wilde zelf pancakes maken. In het recept stond bakpoeder maar we hadden alleen baking soda. Helaas waren de pancakes niet zo geslaagd het had een nare nasmaak. Ze had dezelfde hoeveelheid baking soda erin gedaan als dat er bakpoeder in moest.

  Kon zij eventueel ook 1/3 baking soda erin doen voor een beter resultaat of kan ze beter alleen de bakpoeder nemen?

  Recept: 100 gr tarwebloem, el bakpoeder, 200 ml amandelmelk, 2 el arachideolie, zakje vanille suiker, 1/2 tl kaneel en om het af te maken maplesyrup.

  1. Ha Dolf, je kunt bakpoeder en baking soda nooit één op één door elkaar vervangen. Baking soda heeft een veel sterkere werking en moet samen met een zuur in een baksel. Ik zie dat er bijvoorbeeld geen zuur zit in jullie baksel. Daarnaast was 1 tl baking soda inderdaad beter geweest. Hier lees je nog wat meer over de verschillen:
   http://www.zoetrecepten.nl/blog/keukenhulpje/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-bakingsoda-en-wijnsteenbakpoeder/

 3. We hebben een cake gebakken en alleen bakingsoda gebruikt , de smaak is goed maar er is een andere kleur hoe kan dat?meer bruin alsof we ander meel gebruikt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.