Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Blauwe bessen citroentaart

Zoetrecepten

Very berry good. Dat is deze blauwe bessen citroentaart in drie woorden. Het is niet de meest luchtige cake, zoals je op de foto al ziet, maar hij is wel super super moist.

Ja, moist. Ik lees zo ontzettend veel Engelse blogs, dat ik mijn taarten en baksels het liefst alleen maar met Engelse woorden zou omschrijven. Die Engelsen kunnen dat zo vervelend goed, dat ik in het Nederlands de juiste woorden niet meer kan vinden. Dekt ‘klef’ de lading? Nee, dat voelt eerder negatief. Zompig? Nee? Vochtig dan? Bah, dat klinkt bijna vies. Heerlijk moist is deze taart dus. Point made. De taart is trouwens geïnspireerd op de lemon blueberry cake van Sally’s Baking Addiction.

De taart bestaat uit twee lagen friszoete cake. Tussen en over de taart zit een lekkere frisse creamcheese frosting. In de kast van mijn schoonvader vond ik een zak met mini schuimpjes. Zulke onverwachte ontdekkingen zijn de beste. Ik ben een beetje verliefd geworden op deze schattige kleine schuimpjes. De crunchy (daar gaan we weer) structuur past perfect bij deze taart. Laat de schuimpjes dus zeker niet zitten, koop ze in de winkel of maak ze zelf via dit recept voor schuimpjes.

blauwe bessen citroentaart

Zoetrecepten

Blauwe bessen citroentaart

Door | 45 | 14 personen

Dit heb je nodig

    Cake

    • 225 gram ongezouten boter, kamertemperatuur
    • 200 gram fijne kristalsuiker
    • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 4 eieren (L)
    • 1 tl vanille extract
    • 360 gram zelfrijzend bakmeel
    • 1/4 tl baking soda
    • Een snuf zout
    • 200 ml karnemelk
    • 1 citroen (sap + rasp)
    • 250 gram blauwe bessen

    TOPPING

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet twee bakvormen in van 24 cm (of bak de lagen één voor één af) en beleg de bodem met bakpapier.
    2. Cake. Neem een kom en mix hier de boter in tot ze romig en zacht is. Voeg vervolgens de 200 gram fijne kristalsuiker en 100 gram licht bruine basterd suiker toe, mix voor een paar minuten. Voeg vervolgens de eieren en het vanille aroma toe en mix tot het volledig gemengd is.
    3. Meng in een losse kom het gezeefde zelfrijzend bakmeel, baking soda en zout door elkaar. Voeg dit toe aan het natte mengsel en mix voor enkele secondes op een lage stand. Voeg nu de karnemelk en het sap (ongeveer 6 – 7 eetlepels) en rasp van de grote citroen toe en meng dit er kort en rustig doorheen met een spatel. Let op dat je het geheel maar kort mengt, te lang roeren zal tot een te stevig en stug beslag & taart leiden!
    4. Meng de blauwe bessen met een theelepel bloem/zelfrijzend bakmeel. De besjes worden zo bedekt met een dun laagje meel en zullen op deze manier niet naar de bodem zakken als je ze aan het beslag toevoegt. Roer de bosbessen vervolgens door het beslag heen. Deel het beslag in tweeën en verdeel gelijkwaardig over de bakvormen.
    5. Bak de cakes één voor één af in 30 – 40 minuten. Check na 30 minuten of de cake al mooi goudbruin begint te worden en of een cakeprikker er schoon uitkomt. Laat de cakelagen goed afkoelen op een taartrooster.
    6. Cream cheese topping. Maak de frosting volgens dit recept en meng er de citroenrasp en drie eetlepels citroensap doorheen. Laat de topping minstens een uur opstijven in de koelkast.
    7. Plaats één cakelaag op een plateau. Smeer hier een laag cream cheese frosting op en plaats de andere cakelaag er bovenop. Smeer af met een lekkere laag cream cheese topping en versier de taart met kleine schuimpjes of eventueel met verse blauwe bessen.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Blauwe bessen citroentaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    16 antwoorden op “Blauwe bessen citroentaart

    1. Die ziet er heerlijk uit, vooral met die schattige schuimpjes erop! Ik wil het liefst ook alleen maar Engelse woorden gebruiken voor het beschrijven van eten, het Engels heeft zoveel leuke beschrijvende woorden!

    2. Lijkt me heerlijk! Ziet er ook feestelijk uit.
      Smeuïg lijkt me een mooi woord voor moist … Ik heb er geen problemen mee, hoor, dat er Engelse woorden worden gebruikt 😉

        1. Hij was hemels lekker. We hadden er 5 eitjes ingedaan omdat die (M) waren in plaats van (L). Maar daardoor werd hij toch wel iets te stevig. Ik denk dat 4 (m) ook prima werkt. En omdat vrouw en dochter iets minder van citroen houden, heb ik die waardes gehalveerd.
          Wat een heeeeeerlijke taart, bedankt!!

    3. Deze taart voor mijn verjaardag gemaakt en hij was echt ontzettend lekker!!
      Ik heb de taart versierd met blauwe bessen i.p.v. de schuimpjes.
      Ook bij de gasten viel hij erg in de smaak. Ik ga ‘m zeker nog eens maken.

    4. Hoi Mariëtte,

      Wij hebben pas deze taart gemaakt, en hij was erg lekker.
      Hij was alleen bij ons erg hoog en ook een beetje droog, heb jij misschien nog tips hoe we de cakes wat lager kunnen houden, heeft dit evt te maken dat we cakes allebei apart moesten afbakken?

      Liefs Lotte

      1. Hi Lotte, vond je de cake alleen te hoog of ook te luchtig? Door een grotere bakvorm te gebruiken wordt de taart automatisch lager, dan moet de oventijd alleen ook omlaag omdat de cake anders droog wordt.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.