Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Monchoutaart met bastognekoekbodem

Zoetrecepten

Dit is ons taartje, van mijn moeder en mij. We zijn beiden altijd al gek op monchoutaart geweest. Onze verjaardagen zijn in de zomer en zo´n verse monchoutaart met vruchten past perfect tijdens een zomerse dag.

Net zo gek op cheesecake als ik? Check dan ook mijn white chocolate raspberry swirl cheesecake of appelkruimelcheesecake met salted caramel eens!

Vroeger maakten we deze taart vaak uit een pakje. In mijn herinnering smaakte die erg lekker, maar inmiddels vind ik het veel belangrijker om verse ingrediënten te gebruiken. Eenmaal bezig met dit recept begrijp ik het nut van zo’n pakje niet meer, het is zó makkelijk! Ik ben gegaan voor de klassieke variant met vlaaifruit: kersen. Ik gebruikte kersen op gelei en heb een deel van de gelei weggelaten; too much derrie voor mij. Op die manier heb je twee blikjes nodig. Een paar uur in de koelkast en je hebt een megalekkere verse monchoutaart!

Check ook eens mijn gezonde remake op de monchoutaart. Dan kun je er nog vaker van genieten.

Zoetrecepten

Monchoutaart met bastognekoekbodem

Door | 40 minuten + opstijftijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 200 gram bastognekoeken
    • 75 gram ongezouten boter
    • 250 ml slagroom
    • Één zakje klopfix
    • Één zakje vanillesuiker
    • 200 gram monchou (kleine zilveren pakje)
    • 75 gram fijne kristalsuiker
    • Twee blikjes kersen vlaaifruit van Hak

    En zo doe je het

    1. Verkruimel de koekjes zo fijn mogelijk. Dit kan het beste in de blender, maar kan ook met een deegroller en een vel bakpapier, vouw het stuk bakpapier dubbel, leg daar een aantal koekjes tussen en verkruimel met de deegroller. Dan kweek je meteen goede armspieren.
    2. Bekleed de bodem van een 24 cm bakvorm met bakpapier. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter. Voeg de gesmolten boter bij de bastognekoekkruimels en meng het goed. Verdeel het hierna over de bodem van de bakvorm en druk aan met een lepel. Zet de vorm in de koeling.
    3. Neem een kom en mix hier de slagroom samen met de klopfix en vanillesuiker in.* Neem nog een kom en mix daar de monchou samen met de suiker in. Schep de monchou nu bij de slagroom en mix kort op de laagste stand.
    4. Haal de bakvorm weer uit de koelkast en verdeel en monchoumengsel gelijk over de bodem. Laat de taart een aantal uur opstijven in de koelkast.
    5. Wanneer de monchoutaart goed is opgesteven kun je haar versieren met fruit. Wanneer je kersen op gelei gebruikt en net zoals ik niet zo van gelei houdt, moet je de kersen eerst een beetje van de gelei scheiden (of misscheppen) en hierna over de taart verdelen.

    TIP*: in plaats van klopfix kun je ook 4 gelatineblaadjes gebruiken, eerst even in koud water laten weken, daarna in 3 eetlepels heet water oplossen en door de vulling mengen.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Monchoutaart met bastognekoekbodem" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    77 antwoorden op “Monchoutaart met bastognekoekbodem

    1. hoi, jammer genoeg kan ik hier in België geen monchou vinden.
      zou philadelphia ook mogelijk zijn om te gebruiken?
      ziet er wel overheerlijk uit!
      liefs

      1. Hoi
        Verse roomkaas van de Aldi dat is bij jullie wel te koop.
        Veel goedkoper en lekker
        Ik neem altijd 2 bakjes en 2 houdbare slagroom heb ik altijd in huis.

          1. Dus als ik roomkaas van de aldi gebruik, dan dien ik 2 pakjes te gebruiken icm 2 pakjes slagroom ipv 1?
            Zo goed begrepen? Rest van de hoeveelheid ingrediënten wijzigd niet?

    2. hoi allemaal, heerlijk ziet de taart eruit zeg, zelf ben ik geen fan van de blikjes van hak, de smaak en geur zijn me te synthetisch, ik koop een pot kersen op sap neem er wat vocht van af en maak een papje van aardappelzetmeel. Dit is geur en smaakloos en doet niets af aan de smaak van de kersen, ik verwarm het sap van de kersen wanneer dit kookt dat voeg ik het papje toe en kook het in tot het zo dik is als ik wil. nu voeg ik de kersen toe en laat het afkoelen, je kunt in dit papje nog wat vanille toevoegen . na koeling doe ik het op de taart.mmmm…. zo heerlijk.

      bak ze!!

      1. Wat ik vaak doe is 1 blikje vlaaifruit met gelei en 1 potje kersen op sap met elkaar mixen. Heb wel lekker veel kersen, maar niet veel derrie!

        1. Wat ik het beste vind is bevroren fruit, vooral bosbessen framboos.
          Deze maal maak je tot een soort jam met geleisuiker. Dit ligt bij bakafdeling kan trouwens met alle soorten fruit.

        2. Wat ik het beste vind is bevroren fruit, vooral bosbessen framboos.
          Deze maal maak je tot een soort jam met geleisuiker. Dit ligt bij bakafdeling kan trouwens met alle soorten fruit.
          In mijn familie zitten ook nog gluten problemen de bodem kan je ook vervangen met glutenvrij koekjes zelf maken of kopen.

    3. Haaj haaj,

      Fijn recept en zo gepiept!
      Ik heb lactose-intolerantie. Ik gebruikte voor jouw recept producten van Minus-L (Jumbo), brosse koeken en kersen op sap (beide van de Aldi).
      Ook heb ik de roomkaas, slagroom, vanillesuiker, klopfix en suiker keer anderhalf gedaan omdat ik een vrij grote springvorm heb gebruikt!!!

      Super recepten Mariette!!!!!

      1. Hoi Marianne,
        we zijn niet alleen naamgenoten ook ik heb een lactose intolerantie.
        Is klopfix lactosevrij of koop je die ook van Minusl?

    4. Heb net monchoutaart gemaakt, maar hoe komt het dat hij zo laag blijft? Want hij is wel goed opgesteven dacht ik. Bij jou op de foto is hij ook best laag. Iemand een tip? Groetjes michelle

    5. Hi Mariette,

      Ik had nog een blikje kersenvulling staan en heb er een pot uitgelekte kersen aan toegevoegd. Zelfs dan is er nog voldoende gelei over om de hele taart mee te bedekken. Gewoonlijk gebruik ik fruit afgedekt met een laagje gelatinegelei, maar ik vind de tip met het aardappelzetmeel ook het proberen waard.

    6. Hoi Mariette,
      Zonder pakje vind ik monchoutaart veel lekkerder. Het smaakt dan veel zachter/romiger. Als je de taart een flinke tijd van te voren maakt (bijv. de avond tevoren) kun je de Klopfix zelfs ook achterwege laten. Ik gebruik het nooit en mijn monchoutaarten zijn altijd mooi stevig.
      Voir de bodem is een mengsel van bastognekoeken en tarwe- of volkorenbiscuit ook heerlijk!
      Groetjes Trijntje

    7. Ik plaats niet snel reacties maar op deze website wil ik dat wel even doen omdat er zo veel goede recepten tussen zitten! Eindelijk een site om echt lekkere taarten te maken met weinig poespas. Ingrediënten zijn vaak allemaal gewoon bij de supermarkt te verkrijgen en de smaken zijn heerlijk! Complimenten voor jullie!

    8. Hee Mariette,
      Om de taart nog een extra bite te geven heb ik de bovenkant nog dun belegd met schaafsel van pure chocolade (70%). Nu is de taart nog lekkerder!
      Dankjewel voor het recept!

    9. Hallo Mariette,

      Ik ben gek op cheese cake en de monchou taart is echt heel erg lekker en lekker makkelijk zelf te maken.
      Aangezien ik Coeliakie heb mag ik geen gluten, dus ik vervang de Bastognekoeken voor glutenvrije speculaasjes. Natuurlijk even checken of de klopfix glutenvrij is (kan ook zonder). Ik ga hem vrijdag weer maken. Het water loopt nu al in mijn mond 😉

    10. Ik heb deze taart al een aantal keren gemaakt. Makkelijk te maken en overheerlijk. Visite vraagt altijd naar het recept 🙂
      Ik maak hem gewoon met die blikjes kersen vlaaivulling. Zijn wij juist gek op….

    11. Hoi! Nadat ik de slagroom stijf geklopt had en de monchou met de suiker gemixt had, bleven er stukjes in zitten.. Wat ging er mis? 🙂 Heb ze allebei rechtstreeks uit de koelkast gebruikt.

      1. Hi Lotte, ik denk dat je de monchou en de suiker niet lang genoeg samen hebt gemixt. Deze moet goed zacht gemixt worden (zeker als deze rechtstreeks uit de koelkast wordt gebruikt), anders kan ze niet goed mengen met de luchtige opgeklopte slagroom.

    12. Ik heb inmiddels door dat de recepten van zoetrecepten.nl goed zijn. De lemon curd cheesecake is perfect. Ga nu de monchou taart maken.
      Waar ik behoefte aan heb is een recept voor een goede taartbodem. Niet van koekkruim maar een recept van smakelijk deeg. Die ik dan naar eigen believen kan vullen. Heeft iemand een goede tip voor mij? Maria

    13. Ook erg lekker is appelblokjes met kaneel en suiker zacht bakken in een koekenpan.
      Klein beetje boter gebruiken, zodat de pan net vochtig is.
      Na bakken vocht evt binden met wat aardappelzetmeel.
      Afkoelen en dan op het monchoumengsel

    14. Ik moet hier nodig eens reageren, want ik heb dit recept voor monchoutaart al zo vaak gebruikt. Hij is zo lekker en op verjaardagen gaat deze taart altijd het snelst op! Hij staat nu ook weer op te stijven in de koelkast, super recept!

    15. Voor de verandering doe ik het vlaaifruit onderop en het monchou mengsel bevenop, ik doe ook weleens twee borrels kirschwasser door het mengsel heen en dan chocolade schaafsel over de taart heen. Dan krijg je een soort van Schwarzwalder Kirsch taart.

    16. Hoihoi,

      Wanneer je de slagroom met de klopfix en vanillesuiker mixt, moet dit dan een bepaalde tijd? (aangezien slagroom dik wordt naarmate je langer mixt) of gewoon enkel om het door elkaar te mixen?
      Alvast bedankt voor je antwoord.

      Groetjes, Brenda.

    17. Deze taart net weer klaar voor de verjaardag van vanmiddag. Al talloze keren gemaakt, iedere keer is ‘ie weer als eerste op. Iedereen is het er hier altijd over eens dat dit de allerlekkerste monchoutaart is. Toprecept, dank je wel!

    18. Nog een tip de bodem van bestogne koeken daar doe ik light hero kersen of bosvruchten jam erdoor 2 a 3 lepels goed er door heen roeren en dan met lepels vast drukken in de vorm je hebt dan een hele lekkere bodem dit ipv gesmolten boter .
      menigeen heeft al gevraagd hoe ik die bodem toch zo lekker krijg.

    19. Ik had na Sinterklaas nog bijna een kilo kruidnootjes over. Zonde om weg te gooien, en dus gebruikt voor de bodem van 2 monchoutaarten. Smaakte prima.

    20. Ik heb gisteravond de monchou taart gemaakt. Helaas is hij nu helemaal nog niet stijf geworden, zo jammer.
      Waar kan dat aan liggen.
      Het leek mij zo’n lekker en makkelijk recept..

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.