Ga naar de inhoud
Veganize je koelkast
Foodfun & -nieuws 24 juli 2017

Veganize je koelkast

Veganize je koelkast

Ja, veganizen is een woord. Het urban dictionary (super betrouwbare bron) zegt hier het volgende over: “To veganize is to modify something non-vegan to vegan with vegans awesomeness.”. Een aantal voorbeelden van louter vegan awesomeness: kokos limoencheesecakechocomousse brownietaart of feestelijke ontbijtpannenkoekjes.


Twee weken na mijn challenge merkte ik al wat vegan habits op die bleven plakken. Zoals jullie weten ben ik geen vegan en ben ik dit ook niet geworden na mijn challenge. Wel bak ik steeds meer met pure en plantaardige ingrediënten om zo lekker en gezond mogelijke baksels te maken waar ik me beter door voel. En jullie hopelijk ook. Want naast de dieren en het milieu, vind ik juist gezondheid een belangrijke pijler van een vegan lifestyle. Plantaardige producten bevatten een relatief hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren en een relatief laag gehalte aan verzadigde vetzuren. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, en dat is goed voor het hart. Vandaag doe ik een boekje open over een paar personal health issues én laat ik je zien hoe easy je in kleine stapjes, of gedeeltelijk je koelkast kunt veganizen. Want dat is stiekem best awesome.

HEALTH HEALTH BABY
Ik deel niet vaak persoonlijke issues, maar omdat ik denk dat het voor velen een feest der herkenning zal zijn vind ik het juíst belangrijk dit toch te doen. Dan snappen jullie waarom fruit, noten, zaden, peulvruchten en ja, zelfs groenten, een steeds belangrijker onderdeel worden van mijn baksels.

Al van kinds af aan ben ik extreem eczeemgevoelig en een aantal jaar geleden ontdekte ik dat zuivel dit bij mij in de hand werkt, dus let ik beter op mijn zuivel inname. Een stuk cheesecake zo nu en dan gaat er prima in, maar elke dag een glas melk of bakje kwark kan ik beter laten. Ook willen mijn darmen regelmatig spastisch uit de hoek komen met een mega krampenaanval, waarbij ik opzwel tot maatje 5-maanden-zwanger en door de pijn alleen plat op bed kan liggen wachten tot het over is. Na veel voedingsmiddelen uit te sluiten kan ik, met uitzondering van pasta en rauwe ui, er nog steeds mijn vinger niet op leggen welke producten dit nu veroorzaken. Maar wat realiseerde ik me? Tijdens mijn 30 dagen als vegan heb ik géén één krampenaanval gehad. WOW. Daar had ik voorafgaand aan mijn challenge niet bij stilgestaan.

Waar het exáct door komt weet ik nog steeds niet, maar hierdoor laat ik dierlijke producten op dit moment vaker en makkelijker staan. Zeker gezien ik sinds mijn challenge heb ontdekt hoe BREED het aanbod is aan alternatieven. En dan heb ik niet alleen over alternatieven voor ingrediënten, maar ook over alternatieven voor bereidingswijzen.

Binnenkort ga ik in mijn samenwerking met Becel aan de slag om typische ‘roomboter’-recepten om te zetten naar plantaardige varianten, met margarine of olie. Nogal een uitdaging voor dit roombotermeisje! Voordat ik daarmee begin vroegen zij mij om jullie te laten zien hoe easy het is om je koelkast te veganizen. Niet omdat ik vind dat jullie dit móeten doen, maar gewoon om mijn favorieten te delen en te laten zien hoe makkelijk het kan zijn. Door kleine veranderingen door te voeren ben je al heel goed bezig.

VEGANIZE JE KOELKAST
Ik laat je in alle hoeken van mijn koelkast zien welke vegan keuzes er allemaal bestaan. Ik heb me er zelf ook nogal over verbaasd. In onderstaande afbeelding zie je mijn favoriete vegan alternatieven al in de koelkast staan. In de tekst eronder licht ik het nog uitgebreider toe, per voedingsgroep. Ben ik een te lekker item vergeten? Laat het vooral weten in de comments!

top 5 veganize je koelkast

KOELKAST

  • ZUIVEL. Er zijn waanzinnig veel alternatieven voor melk, yoghurt en kwark. O.a. op basis van soja, haver, amandelen of kokos. Er zit er vást eentje tussen die jij lekker vindt. Bij mij is dat de Mild & Creamy kokosyoghurt voor ontbijt en ongezoete amandel- of havermelk voor het bakken.
  • EIEREN: Dit schapje bleef tijdens mijn challenge uiteraard leeg, maar ik zocht wel voor je uit hoe je ze het beste kunt vervangen. Je leest het hier.
  • SLAGROOM. Je hebt fijne soya alternatieven hiervoor, maar wist je dat je het ook zelf kunt maken met kokosmelk? Moet je het blik wel eerst een nacht in de koeling laten staan. In dit recept lees je precies hoe je het doet.
  • BOTER. Denk hierbij aan plantaardige margarine voor het bakken of de zachtere smeermargarines voor op brood. Ik vond de Becel 100% plantaardig met walnoot écht een ontdekking. Door de stevigere structuur en lichtzoutige walnootsmaak vond ik deze ook echt lekker om ‘puur’ op een snee zuurdesem te smeren.
  • BROODBELEG. Naast onze alombekende vriend ‘hummus’, heb ik veel lekkere groentespreads ontdekt. De winnaar was voor mij de wortelspread met gember. Maar thank god is er ook een superfijn vegan alternatief voor filet americain (my favourite!) én kun je zelfs vegan plakken kaas scoren voor op je pizza.

VRIESVAK

  • IJS. Hier vind je altijd een lading ingevroren stukjes banaan zodat ik anytime een lekker ijsje kan maken (nice cream!). Hoe je dat doet zie je in mijn pinda nice cream receptvideo.
  • VLEES EN VIS. Ik gebruik mijn vriesvak met name om alle vlees- en visvervangers die ik in de aanbieding koop (confession) langer te bewaren. Denk hierbij aan: falafel, groenteburgers (bieten, wortel, mais), visburgers, worstjes of hamburgers. Zelfs kroketten. Ja jongens, hier zijn allemaal awesome vegan versies van. Met name de blokjes ketjap tempeh en vegan kipstuckjes vind ik de bóm. Die hebben dan ook niet voor niets een prijs gewonnen.
  • BLADERDEEG. Een pakje bladerdeeg mag natuurlijk niet ontbreken in de vriezer van een bakingqueen. En ook hier zijn gewoon vegan versies van. Vond ik een toffe ontdekking! Let wel goed op de ingrediënten op de achterkant van het pakje.

Hiernaast ligt mijn koelkast altijd bomvol met verse groente, fruit en lekkere toppings waar ik mijn salades mee kan opleuken, zoals kappertjes, zongedroogde tomaatjes of olijven. Deze zijn natuurlijk al hartstikke vegan.

Ik hoop jullie met een kijkje in mijn veganized koelkast nieuwsgierig te hebben gemaakt naar sommige alternatieven! Laat me daarom vooral weten wat je er van vond. Voor veel van deze alternatieven geldt dat ze niet preciés zo smaken als het dierlijke product dat het ‘vervangt’, maar op hun eigen manier heel erg lekker zijn. Dus mocht je binnenkort wat vegan producten willen ontdekken, dan kan ik je aanraden er met een open blik in te gaan en je te laten verrassen. Ze liggen bij mij niet voor niets elke keer weer in m’n winkelmandje.

Dit is een gesponsord artikel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

4 berichten over “Veganize je koelkast

  1. Beste Mariette,

    Dit is zo een beetje hoe mijn koelkast er ook uiitziet. Enkel ipv Becel hheb ik Alpro soya en Provamel soya. Ook wilmersburger kaasof VeganDeli kaas van Monaca. En in de diepvriezer Italiaans en Belgisch Soya- en rijstijs.
    Liefs Dirk

  2. Wat ik jammer vind om te lezen is dat je bezig gaat zijn met Becel. Becel (en elke andere margarine/halvarine variant is absoluut geen puur en gezond product. Wat er gebeurt is dat van nature vloeibare vetten met veel moeite uit een plantje worden gehaald en dan worden omgezet tot een smeerbaar iets. Niet puur en niet gezond. Dan gebruik ik liever roomboter (ondanks dat ik lactose beperkt kan verteren, je klachten die je noemde zijn daarbij herkenbaar) en anders ga ik voor kokosolie. Voor de afwisseling gebruik ik avocado en olijfolie.
    Ook kan ik je aanraden om niet te veel soja-producten te gebruiken: veel varianten bevatten onbewerkte soja (Alpro bijv, Provamel gebruikt vnl gefermenteerde), iets dat we helemaal niet goed kunnen verteren en zelfs in verband wordt gebracht met -borst-kanker. Misschien heb jij ook wat aan deze informatie.

    1. Hi Barbara, Ik vind het jammer dat je dat zegt want dat is helemaal niet bewezen. Borstkanker is gelinkt aan oestrogeen niet aan isoflavonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *