Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus

Zoetrecepten

Regelmatig krijg ik de vraag waar mijn eindeloze receptinspiratie vandaan komt. The real magic gebeurt meestal in bed. Dat klinkt spannend, maar komt er op neer dat ik bijna elke avond/nacht wel een recept idee op een lijstje krabbel en daarna pas rustig kan slapen.

Maar met dit recept ging het anders! Een collega liet me een foto zien van een hemels toetje dat ze in een restaurant had gegeten. Ze omschreef het als een zachte chocolade truffeltaart met karamel. Dat leek me fantastisch, dus ik probeerde het na te maken, mét salted caramelsaus en mét bastognekoeken. En ja: dit is de hemel. Echt niet zo moeilijk om te maken en superlekker als verjaardagstaart of als toetje. Snijd wel dunne stukjes, want ze is een machtige tante.

Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus

Zoetrecepten

Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus

Door | 45 minuten | 16 personen

Dit heb je nodig

    • 260 gram bastognekoeken (1 pak)
    • 200 gram ongezouten boter
    • 350 gram (extra) pure chocolade
    • 3 eetlepels poedersuiker
    • 250 milliliter slagroom
    • Salted caramelsaus

    En zo doe je het

    1. Bekleed een bakvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier.
    2. Maal alle bastognekoeken fijn, bijvoorbeeld in de keukenmachine. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Als de boter gesmolten is, voeg je de fijne bastognekoekkruimels toe en roer goed door elkaar. Stort de kruimels in de bakvorm en druk gelijkmatig aan met een lepel. Zet de vorm dan in de koelkast terwijl je de truffelvulling gaat maken.
    3. Smelt de resterende 100 gram boter met de chocolade au baîn-marie. Roer goed en laat het even afkoelen. Het moet wel vloeibaar blijven.
    4. Klop ondertussen de slagroom stijf met de poedersuiker. Wanneer het chocolademengsel een beetje is afgekoeld kun je de opgeklopte slagroom hier doorheen spatelen. Doe dit rustig zodat het geheel luchtig blijft. Verdeel het chocoladeroommengsel nu over de afgekoelde bastognekoekbodem. Tik een aantal keer met de bakvorm op het aanrecht zodat de luchtbubbels verdwijnen. Laat nu een minstens 4 uur tot een nacht opstijven in de koelkast.
    5. Terwijl de taart opstijft kun je volgens dit recept de salted caramelsaus bereiden.
    6. Haal de taart zeker een uur voor het serveren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kan komen. Maak  de zijkanten voorzichtig los met een warm mes (even onder de warme kraan houden en dan droog maken). Snijd haar ook op deze manier, maar let op dat je mes niet té warm is, dan smelt je truffeltaartje weg. Giet over elke punt wat salted caramelsaus. Als je caramelsaus teveel is opgesteven voor het serveren, kun je ‘m weer vloeibaar maken door haar even in de magnetron te zetten.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    28 antwoorden op “Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus

    1. Hallo Mariette,
      Gisteren heeft de hele familie gesmuld van deze taart! En die salted caramel…….hemels!
      Ik had ook de sloffen bodem met spijs , banketbakkersroom met mascarpone en rode vruchten gemaakt , ze vonden hem banketbakkerswaardig !
      Bedankt voor je leuke recepten, morgen voor mijn werk nog een taart maken , keuze genoeg.
      Vr.groet Helga

    2. Mariette,

      Vraagje, waarom heet het een chocolade truffeltaart terwijl er geen truffel in voorkomt. Of heb ik iets niet goed gelezen!:)
      Daarin tegen ga ik hem morgen maken want lekker is die vast en zeker:)

      1. Hi Ralph, chocolade truffels worden gemaakt van een mengsel van chocolade en slagroom. De vulling van de taart is dus vergelijkbaar met een chocolade truffel. Eén enorme truffel eigenlijk 😉

    3. Hoi!

      Als je de taart laat opstijven in de koelkast, dek je haar dan af?
      Ik vroeg me dit ook af toen ik je lemon cheesecake maakte. Die overigens niet normaal lekker is!

      Groetjes!

    4. Hoi,

      Heb gister de truffeltaart gemaakt en laten opstijven in de koelkast. Is het normaal dat de taart hard is?
      Hoop gauw op een reactie.

      De caramel is btw verrukkelijk

    5. Hoi,

      Ik heb gister de truffeltaart gemaakt en laten opstijven in de koelkast. Is het normaal dat de taart hard is?

      Hoop gauw op een reactie
      De caramel is btw verrukkelijk.

      Gr

      1. Hi Sal, ik heb je reactie over het hoofd gezien, sorry! Ik haal de taart zeker een half uur voor serveren uit de koelkast zodat ze weer op kamertemperatuur kan komen. Maar ze zou niet heel hard moeten zijn geworden, alleen als er teveel chocola is toegevoegd 🙂

    6. Tè lekker!!! 😀

      Wel kleine stukjes inderdaad want het is een machtig stukje gebak maar oh wat lekker en dan die salted caramel erbij….. calorie-bom…. 😉

    7. Hey Mariette,
      Ik maak vaak taarten van je website.. echt super lekker en een makkelijke beschrijving.. heel simpel. Afgelopen week deze taart gemaakt en een klein puntje als toetje geserveerd met een bolletje vanille ijs, en wat schijfjes aardbei.. en natuurlijk die heerlijk zelfgemaakte salted caramelsaus erover heen!! HEERLIJK!!! De reacties waren lovend!! Dankjewel voor je lekkere recepten en ga zo door! Greetzz..

    8. Ik heb deze taart samen met mijn jarige dochter gemaakt en het is echt perfect gelukt. Heerlijk die salted caramel. Het recept en het filmpje helpen goed (wel 3 keer gekeken om de caramel goed te maken, want was de eerste keer dat ik het maakte).

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.