Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Karamelkoeken met witte chocolade en kokos

Zoetrecepten

Dit recept is een echte winnaar. Onweerstaanbaar voor iedereen die, net zoals ik, gek is op witte chocolade en kokos. De koeken hebben een brosse bodem (die niet uit elkaar valt bij het snijden) vermengd met geraspte kokos, met daarop een lekkere laag karamel, witte chocolade en afgetopt met nog wat geraspte kokos. Ik heb ze zo snel mogelijk aan vrienden en collega’s uit moeten delen om ze niet allemaal zelf op te eten..

Variatietip: vervang de kokos om de bovenkant mee te versieren eens met sprinkles, spikkels of andere leuke versiersels!

Hou jij meer van melk en/of pure chocolade? Probeer dan mijn recept voor millionaires shortbread eens!

Zoetrecepten

Karamelkoeken met witte chocolade en kokos

Door | 50 minuten | 16 personen

Dit heb je nodig

Voor de bodem:

  • 150 gram bloem
  • 50 gram geraspte kokos
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram ongezouten boter, gesmolten

Voor de karamel:

  • 60 gram roomboter
  • 60 gram stroop
  • Snuf zout
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397gram)

Topping

  • 200 gram witte chocolade
  • Geraspte kokos naar smaak

En zo doe je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg een bakvorm van 20×30 of 25×25 met bakpapier.
  2. Meng de ingrediënten voor de bodem door elkaar tot het één samenhangend deeg is. Druk dit deeg gelijkwaardig op de bodem van de bakvorm. Bak dit in ongeveer 16 minuten lichtbruin in de voorverwarmde oven. Laat hierna goed afkoelen.
  3. Voor de karamel: smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer nu de stroop erdoor en hierna ook de gecondenseerde melk. Blijf goed roeren, je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brand je karamel aan of krijg je stukjes. Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf ongeveer 10 minuten roeren in de pan, tot je karamel dikker wordt. Haal van het vuur en verdeel de karamel over de bodem. Zet de bodem dan nog 15 minuten terug in de oven en laat hierna volledig afkoelen.
  4. Wanneer de karamel afgekoeld is kun je de witte chocolade gaan smelten. Breek de chocolade in zo klein mogelijke stukjes en smelt au bain-marie. Haal de kom af en toe van de pan af, witte chocolade klontert snel als het op te warme temperatuur verhit wordt. Giet de gesmolten chocola op de karamellaag en strijk glad met een spatel. Neem nu wat geraspte kokos en strooi dit er over heen naar smaak. Laat opstijven in de koelkast tot de witte chocolade uitgehard is. Laat de koeken voor je ze snijdt en eet eerst op kamertemperatuur komen. Je kunt de karamelkoeken in ieder geval 5 dagen binnen of buiten de koelkast bewaren.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Karamelkoeken met witte chocolade en kokos" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

10 antwoorden op “Karamelkoeken met witte chocolade en kokos

  1. Beste Mariette,
    Onlangs kokos/caramel plaatkoek gemaakt volgens jou recept.. Helaas bij het snijden in blokjes schoot caramel er tussen uit en ook topping witte chocolade brak in stukken.. Voldoende laten afkoelen heb ik gedaan. Heb jij nog een tip hoe ik dit kan voorkomen? Caramel heb ik 15 minuten laten pruttelen tot dikke massa. Alvast bedankt! Vrolijke groet, Louise

  2. Hoi! Ik wil dit recept heel graag gaan maken,maar hoeveel zout gaat er door de karamel? Zie het niet bij de ingrediënten staan. Alvast bedankt!

  3. Hoi! Hoe kun je ze het best bewaren? Ik zie in de koelkast, maar kun je ze dan het best in een afgesloten bak bewaren of in folie of heb je een andere tip? Dat ze zo lekker mogelijk blijven natuurlijk!

  4. Hoi Martiette,

    Ik wil graag deze karamelkoeken gaan maken. Gebruik je voor de karamel lichtbruine of donkerbruine suiker of maakt het geen verschil?

    Bedankt alvast voor je reactie!
    Groetjes Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *