Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Millionaires shortbread

Zoetrecepten

Millionaires shortbread, caramel shortbread, caramel shortcake, caramel bars: het is allemaal hetzelfde. Een heerlijke brosse bodem, met daarop een stevige karamel, afgetopt met chocolade. Het voordeel van dit recept is, dat de bodem niet té bros is en dus niet afbrokkelt tijdens het snijden. Ik heb een combinatie van pure en melkchocolade gebruikt, omdat het recept anders wat te zoet wordt. Door de karamel zit een snuf zout, daardoor doet het denken aan salted caramel (YUM!) en het geeft de millionaires shortbread wat extra pit. Só good!

Als je het echt mooi wilt maken, maak je met witte chocolade een mooi patroon op de chocola. Dit patroon ging mij niet altijd even goed af. Op Laura’s Bakery vond ik hoe je dit makkelijk en mooi kunt doen. Je maakt dunne horizontale strepen van gesmolten witte chocolade en gaat daar verticaal met een satéprikker doorheen in verschillende richtingen. Beauties worden het!

Variatie tip: meng eens gehakte hazelnootjes of walnoten door de karamel heen. Dan krijg je een overheerlijke nutsbars!

Zoetrecepten

Millionaires shortbread

Door | 45min. + 2u bak/koeltijd | 16 personen

Dit heb je nodig

Voor de bodem:

  • 120 gram ongezouten boter
  • 225 gram bloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Theelepel vanille aroma
  • Snufje zout

Voor de karamel:

  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397gram)
  • Snuf zout

Voor de topping:

  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram melkchocolade
  • 50 gram witte chocolade

En zo doe je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakvorm van 25x25cm met bakpapier.
  2. Voor de bodem: snijd de boter in blokjes en doe dit samen met alle ingrediënten voor de bodem in een kom. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg gelijkwaardig over de bodem van de bakvorm en zet voor 20 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin wordt. Laat de bodem eerst afkoelen voor je aan de karamel begint.
  3. Voor de karamel: smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer nu de bruine basterdsuiker erdoor en hierna ook de gecondenseerde melk. Blijf goed roeren, je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brand je karamel aan en krijg je stukjes (niet mooi). Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf ongeveer 10 minuten roeren in de pan, tot je de goede dikte bereikt. De karamel moet stevig zijn, maar ook nog goed uit te smeren.
  4. Haal van het vuur en verdeel de karamel over de bodem. Zet dit even in de koelkast zodat het op kan stijven.
  5. Wanneer de karamel voldoende is opgesteven kun je de chocolade smelten voor de topping. Doe dit au bain-marie. Zet een steelpannetje op het vuur met een laagje water en zet hier een vuurvaste kom op. Smelt de pure en melkchocolade hier samen in en meng het goed. Wanneer het gesmolten is verdeel je het over de karamel.
  6. Maak de vuurvaste kom schoon en zet opnieuw op het steelpannetje met heet water. Smelt nu de witte chocolade en maak witte horizontale strepen over de chocoladetopping. Neem dan een satéprikker en ga hiermee verticaal over de witte chocolade strepen heen. Van boven naar beneden en vervolgens weer van beneden naar boven en zo door.
  7. Zet in de koelkast om de chocolade goed op te laten stijven en snijd ze hierna in stukjes. Enjoy!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Millionaires shortbread" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

15 antwoorden op “Millionaires shortbread

  1. Hi Mariette,

    Hoe snijd jij deze in stukjes zonder dat de chocolade breekt?
    Bij mij bleef de chocola verre van heel…

    Groetjes,
    Laura

    1. Waarschijnlijk is je chocolade te heet geweest. Je kan het snijden voordat de chocolade is uitgehard. Ik snij eerst de koeken en doop ze in de vloeibare chocolade. Leg ze daarna op een rooster en de zijkanten zijn ook mooi gedekt.

      1. @Ray, goeie tips!

        @Laura, sorry je reactie is ergens tussen wal en schip geraakt. Ik zie hem nu dankzij Ray, maar hij beantwoordt je vraag eigenlijk al volledig ;). Laat de repen op kamertemperatuur komen voordat je ze snijdt.

  2. Hai Mariette,

    Complimenten voor je héérlijke recepten!!
    Mijn vraag is wat is het verschil met jou bodem voor de caramel shortcake en die van Laura’s Bakery?

    Groetjes, Jolanda

  3. Hoi!
    Ik heb hem nu 2 keer gemaakt en het is heerlijk. Maar bij mij loopt t caramel er gewoon uit, ook al is de caramel lang in de koelkast geweest. Kan ik dit voorkomen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *