Millionaires shortbread, caramel shortbread, caramel shortcake, caramel bars: het is allemaal hetzelfde. Een heerlijke brosse bodem, met daarop een stevige karamel, afgetopt met chocolade. Het voordeel van dit recept is, dat de bodem niet té bros is en dus niet afbrokkelt tijdens het snijden. Ik heb een combinatie van pure en melkchocolade gebruikt, omdat het recept anders wat te zoet wordt. Door de karamel zit een snuf zout, daardoor doet het denken aan salted caramel (YUM!) en het geeft de millionaires shortbread wat extra pit. Só good!
Als je het echt mooi wilt maken, maak je met witte chocolade een mooi patroon op de chocola. Dit patroon ging mij niet altijd even goed af. Op Laura’s Bakery vond ik hoe je dit makkelijk en mooi kunt doen. Je maakt dunne horizontale strepen van gesmolten witte chocolade en gaat daar verticaal met een satéprikker doorheen in verschillende richtingen. Beauties worden het!
Variatie tip: meng eens gehakte hazelnootjes of walnoten door de karamel heen. Dan krijg je een overheerlijke nutsbars!
Hi Mariette,
Hoe snijd jij deze in stukjes zonder dat de chocolade breekt?
Bij mij bleef de chocola verre van heel…
Groetjes,
Laura
Waarschijnlijk is je chocolade te heet geweest. Je kan het snijden voordat de chocolade is uitgehard. Ik snij eerst de koeken en doop ze in de vloeibare chocolade. Leg ze daarna op een rooster en de zijkanten zijn ook mooi gedekt.
@Ray, goeie tips!
@Laura, sorry je reactie is ergens tussen wal en schip geraakt. Ik zie hem nu dankzij Ray, maar hij beantwoordt je vraag eigenlijk al volledig ;). Laat de repen op kamertemperatuur komen voordat je ze snijdt.
Hai Mariette,
Complimenten voor je héérlijke recepten!!
Mijn vraag is wat is het verschil met jou bodem voor de caramel shortcake en die van Laura’s Bakery?
Groetjes, Jolanda
Hi Jolanda, dankjewel! Dat durf ik niet te zeggen, ik heb die van haar nog nooit gemaakt of geproefd. Maar dit is mijn standaardrecept voor een zanddeegbodem. Lekker crunchy, maar niet brokkelig!
Een vraagje. Gebruik je lichtbruine of donlerbruine basterdsuiker?? Kan het nergens achterhalen 🙄
Donkerbruine! 🙂
Hij is heerlijk! Maar hoe kan ik hem het beste bewaren en hoe lang?
Als je de koeken in een luchtdicht bakje verpakt of in aluminiumfolie kun je het zeker een week bewaren. Je kunt ze ook goed invriezen!
hoi,
welke bloem gebruik je hiervoor?
groetjes sasja
Het liefst patentbloem!
Wat voor merk chocolade heeft u gebruikt?
Je kunt alle soorten gebruiken! Maar ik gebruik meestal Callebaut 🙂
Hoi!
Ik heb hem nu 2 keer gemaakt en het is heerlijk. Maar bij mij loopt t caramel er gewoon uit, ook al is de caramel lang in de koelkast geweest. Kan ik dit voorkomen?
Ha Sascha, dan zou je de karamel iets langer moeten inkoken in het pannetje. Succes!