Klassieke appeltaart

Twee weken geleden was mijn oom Karel jarig. Al zo lang als ik me herinner is hij mijn partner in crime waar het gaat om appeltaart. Want samen sta je sterk als je je moeder (zijn zus) ervan moet overtuigen dat ze ECHT appeltaart moet inslaan voor de volgende verjaardag.

Niet moeilijk dus welke taart ik als verrassing voor zijn verjaardag zou maken. Hieraan moesten we wel genoeg appeltaart voor ons tweeën hebben dacht ik zo? Ook maakte ik een chocolade amandeltaartje met koffiesmaak. Maar, nu eerst dit recept voor een klassieke appeltaart met een heerlijke dikke bodem met een laag spijs erop. Goedgekeurd door oom Karel.

Zo pimp je je appeltaart:

  • Bestrijk de bovenkant van de taart (voor je de stroken er overheen legt) met een paar opgewarmde eetlepels abrikozenjam.
  • Meng grof gehakte nootjes door het appel/kaneel/rozijnen mengsel.
  • Vervang de helft van de appels door peren of abrikozen.
  • Meng speculaas/koekkruiden door het beslag van de appeltaart voor een heerlijk winters tintje.
  • Leef je uit op de bovenkant van de appeltaart en maak i.p.v. de stroken een creatie van bloemen of sterren.

Klassieke appeltaart

Geschreven door juni 17, 2014
60 minuten + baktijd
Voor 12 personen

Benodigdheden

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram ongezouten (room)boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 150 gram spijs
  • 5 grote appels
  • 75 gram rozijnen
  • Afgestreken eetlepel kaneel
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram ongezouten (room)boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille aroma
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 150 gram spijs
  • 5 grote appels
  • 75 gram rozijnen
  • Afgestreken eetlepel kaneel

Zo maak je Klassieke appeltaart:

  1. Bekleed de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
  2. Klop de eieren los en verdeel het in drie delen. Met één deel kneed je de spijs tot een smeuïg geheel, zet het hierna even weg.
  3. Neem een mengkom en doe hier het zelfrijzend bakmeel, de boter in blokjes, basterdsuiker, vanille aroma, het snufje zout en een deel van het losgeklopte ei in. Kneed nu alles door elkaar (kan ook met de deeghaken van de mixer) tot het goed gemengd is.
  4. Vorm een grote bal van het deeg en haal hier 1/4e vanaf om apart te houden. Met het overige 3/4e deel ga je de bodem en zijkanten bekleden. Je kunt de deegbal uitrollen tot een grote lap en deze in de vorm leggen. Je kunt ook eerst de bodem beleggen en hierna pas de zijkant. Zorg er in ieder geval voor dat het deeg overal ongeveer even dik is. Neem het spijs en beleg de bodem van de taart er gelijkmatig mee.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Wel de rozijnen in heet water, schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Meng de appels in een grote kom samen met de kaneel, een eetlepel suiker en de gewelde rozijnen. Verdeel mengsel over de bodem tot je aan de rand bent en druk tussendoor een beetje aan.
  6. Met het 1/4e deel van het overgebleven deeg maak je vervolgens stroken voor de bovenkant van de taart. Verdeel het voor in totaal 8 stroken in vier grotere en vier kleinere balletjes, rol elk balletje tussen je handen tot het balletje lang genoeg is, druk het plat en leg over de taart. Het leukste effect krijg je wanneer je de stroken om en om vlecht.
  7. Bestrijk de bovenkant van de taart met het overgebleven deel ei en zet de taart voor 45 - 50 minuten in de oven tot de taart goudbruin begint te worden.

 

  1. Bekleed de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
  2. Klop de eieren los en verdeel het in drie delen. Met één deel kneed je de spijs tot een smeuïg geheel, zet het hierna even weg.
  3. Neem een mengkom en doe hier het zelfrijzend bakmeel, de boter in blokjes, basterdsuiker, vanille aroma, het snufje zout en een deel van het losgeklopte ei in. Kneed nu alles door elkaar (kan ook met de deeghaken van de mixer) tot het goed gemengd is.
  4. Vorm een grote bal van het deeg en haal hier 1/4e vanaf om apart te houden. Met het overige 3/4e deel ga je de bodem en zijkanten bekleden. Je kunt de deegbal uitrollen tot een grote lap en deze in de vorm leggen. Je kunt ook eerst de bodem beleggen en hierna pas de zijkant. Zorg er in ieder geval voor dat het deeg overal ongeveer even dik is. Neem het spijs en beleg de bodem van de taart er gelijkmatig mee.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden. Wel de rozijnen in heet water, schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Meng de appels in een grote kom samen met de kaneel, een eetlepel suiker en de gewelde rozijnen. Verdeel mengsel over de bodem tot je aan de rand bent en druk tussendoor een beetje aan.
  6. Met het 1/4e deel van het overgebleven deeg maak je vervolgens stroken voor de bovenkant van de taart. Verdeel het voor in totaal 8 stroken in vier grotere en vier kleinere balletjes, rol elk balletje tussen je handen tot het balletje lang genoeg is, druk het plat en leg over de taart. Het leukste effect krijg je wanneer je de stroken om en om vlecht.
  7. Bestrijk de bovenkant van de taart met het overgebleven deel ei en zet de taart voor 45 – 50 minuten in de oven tot de taart goudbruin begint te worden.

 

Reacties op Klassieke appeltaart

  1. Hallo Mariette,
    Ik heb vanavond wederom jouw fantastische appeltaart gemaakt. Wat is het toch een heerlijk deeg. Nu had ik ook 1,5 theelepel koek- en speculaaskruiden door het deeg gemengd. Ik heb het 6 minuten gekneed. Geen brokkelig deeg-gedoe met het uitrollen. Bleef lekker bij elkaar en de springvorm werd met gemak gevuld. Ik heb andermaal stukjes ananas toegevoegd aan de appels en rozijnen. Nu in de oven. Morgen verras ik onze Italiaanse 4daagse-loper met een stuk eerlijk, echt Hollandse Appeltaart. Ik weet zeker dat hij het zeer op prijs zal stellen.
    MVG
    Janwillem
    Nijmegen

  2. Hey Mariette,
    Ik ben soort van net begonnen met bakken en jouw recepten bevallen tot nog toe erg goed!
    Nu heb ik deze appeltaart ook gemaakt alleen had ik 1 probleem. Me bodem was behoorlijk nat. Voor de rest was de smaak echt heerlijk maar hoe voorkom ik een volgende keer een natte bodem?

    1. Wat leuk om te horen! Je kunt een beetje paneermeel over de bodem strooien voordat je de appelvulling erin doet. Niet teveel, want je wilt het paneermeel niet terugproeven, maar het neemt wel het overbodige vocht uit (te) sappige appeltjes op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief