Epic tompoezentaart

Zoetrecepten

Meisjes die van tompoezen houden horen een epic tompoezentaart voor hun verjaardag te krijgen. En die hoort er ongeveer zo uit te zien als je het mij vraagt.

Ter ere van de verjaardag van mijn oudste nichtje Sofie (12 alweer, oh mi gado wat gaat de tijd snel #omaspreekt) draaide ik dit tompoezenspektakel in elkaar en zij hielp me daarbij. Is de uitwerking perfect? Verre van. Was de smaak perfect? JA! Man, wat was deze tompoezentaart smullen. Ik maakte, net zoals in mijn recept voor de enige echte tompoes, gebruik van Zwitserse room voor de vulling. Het nadeel daarvan is dat daar banketbakkersroom doorheen zit, wat de room wat zwaarder maakt. Doordat ik in de hoogte ben gaan werken met drie flinke lagen tompoes, gaan de lagen nogal op elkaar drukken en kwam de room er een beetje uit zetten. Dit los je simpelweg op door de lagen pas op het laatste moment op elkaar te zetten.

Een vraag die ik vaak krijg is hoe ik in hemelsnaam op dit soort ideen kom. Ik hou van nieuwe dingen. En uitdagingen. Elke keer dezelfde laagjestaart maken vind ik SAAI en dus daag ik mijn nichtjes en neefje elk jaar weer uit tot een nieuwe taart. Het briljante idee (niks bescheidenheid) voor deze tompoezentaart ontstond toen ik aan Sofie vroeg wat zij nou écht heel erg lekker vindt als gebakje. Dat was 100% zeker de tompoes. Mijn onmiddellijke reactie: wat nou als we een giga tompoes ter grootte van een taart maken? Drie lagen hoog? En dat alles aftoppen met discodip? – Je begrijpt dat Sofie toen al tegen het plafond zat van enthousiasme. Blij nichtje = blije tante. En kijk die mooierd nou shinen met haar taart:

tompoezentaart
tompoezentaart
tompoezentaart

Zoetrecepten

Epic tompoezentaart

Door | 180 minuten + baktijd | 25 personen

Dit heb je nodig

 • 4x recept banketbakkersroom
 • 1500 ml slagroom + 6 el suiker
 • 12 gelatineblaadjes
 • 3 rollen vers bladerdeeg (270 gram)
 • 2 bussen poedersuiker
 • 3 tl vanille extract
 • Kleurstof

En zo doe je het

VOOR JE BEGINT: Ik gebruikte rollen vers bladerdeeg van 40x24cm. De onderste laag van de taart was daarom 24×24 cm. De laag daar bovenop is 20x20cm en daar bovenop weer 14x14cm. Je kunt natuurlijk zelf puzzelen met de groottes van de lagen zoals jij dat wilt, maar zo komt het in ieder geval uit met het bladerdeeg. Met het overgebleven bladerdeeg kun je altijd extra losse tompoesjes maken.

 1. VOORBEREIDING. Bereid de banketbakkersroom volgens het recept. In stap vijf van dit recept week je de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en los ze hierna in de warme crème op. Voeg daarna pas de boter toe en laat volledig afkoelen.
 2. Klop de slagroom stijf met 6 el suiker. Vouw met beleid door de afgekoelde banketbakkersroom, je wil dat zoveel mogelijk ‘lucht’ gevangen blijft. Hierna is je Zwitserse room klaar! Zet in de koelkast om verder op te stijven.
 3. BEREIDING. Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork hl veel gaatjes in het bladerdeeg. Als je er te weinig in prikt dan zal het bladerdeeg rijzen in de oven en krijg je een opgeblazen bodempje. Snijd het bladerdeeg op grootte. Denk eraan dat je twee plakken nodig hebt voor elke laag.
 4. Bak in 20 – 30 minuten goudbruin, hoe snel dit gaat is afhankelijk van de grootte van je lagen. Laat volledig afkoelen.
 5. Neem een kom en meng hierin 600 gram poedersuiker met het vanille extract en voeg drie eetlepels water toe. Roer goed door tot het een stevig, maar smeerbaar glazuur is. Voeg roze kleurstof (of bietenpoeder) toe tot het glazuur de juiste kleur heeft bereikt.
 6. Leg het afgebakken bladerdeeg klaar en de lagen bij elkaar. Besmeer de helft met het glazuur.
 7. Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een grote, gladde, ronde spuitmond. Spuit de room in strepen op de kale helft bladerdeeg (spuit het ook goed aan de zijkanten). Ik spoot twee lagen room op elkaar, maar dat is aan jou. Leg de andere helft van het bladerdeeg erop en smeer de randen strak af met een spatel. Herhaal voor alle lagen!
 8. Als je het leuk vindt, kun je hier nog discodip tegenaan plakken, ik waarschuw je alvast dat dit een mega bende wordt 😉
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Epic tompoezentaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Bekijk ook