Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek

Zoetrecepten

De lang verwachte glutenvrije versie van mijn alomgeliefde gezonde ontbijtkoek! Yaaay, hier is ‘ie eindelijk!

Het is al jaren een Zoetrecepten klassieker: de gezondere versie van mijn ontbijtkoek. Daarom moest dit recept ook in mijn boek PUUR ZOET verschijnen. Iedereen is er gek op en ik krijg van alle kanten altijd te horen hoe vaak ze dit recept maken. Dús had ik in april voor het Festival der Zoete Verleidingen speciaal een glutenvrije ontbijtkoek versie ontwikkeld. Op insta kreeg ik daar zoveel positieve reacties op, dat ik het recept NATUURLIJK hier ook met jullie zal delen.

In het oorspronkelijke recept gebruik ik volkorenmeel en je kunt daarom ook gewoon meel maken van glutenvrije havermout. Voor dit recept heb ik het meel vervangen door een combi van amandelmeel, boekweitmeel en havermeel. Die combi geeft een veel zachtere structuur en grappig genoeg vind ik dat de smaak van de speculaaskruiden nog beter tot z’n recht komt met de glutenvrije melenmix die ik gecreëerd heb. De werking van gluten is dat het een cake of brood elastisch maakt en zorgt dat het goed één geheel blijft. Om ervoor te zorgen dat de koek niet compleet uit elkaar brokkelt, heb ik 4 el lijnzaad aan de koek toegevoegd die je ook prima door 2 el psylliumvezels kunt vervangen.

Glutenvrije gezonde ontbijtkoek

Zoetrecepten

Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek

Door | 30 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 200 gram dadels
    • 4 el appelstroop, zonder toegevoegde suiker
    • 300 ml (amandel)melk
    • 150 amandelmeel
    • 100 boekweitmeel
    • 50 havermeel
    • 4 el lijnzaad*
    • 2 theelepels speculaaskruiden
    • 1 el kaneel
    • 1 el bakpoeder
    • 1 tl baksoda + 1,5 el appelazijn
    • Handje gemengde noten

    *Je kunt dit ook goed vervangen door 2 el psylliumvezels

    En zo doe je het

    1. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
    2. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop, amandelmelk en het lijnzaad. Giet in een kom en zet even opzij.
    3. Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar (behalve de bakingsoda en appelazijn!), samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel en meng goed.
    4. Neem een hoog glas en doe hierin de baking soda. Voeg de appelciderazijn eraan toe en roer met een lepel. Het mengsel zal nu erg graag bruisen en moet onmiddellijk toegevoegd worden aan het beslag. Spatel het erdoor, stort in de cakevorm en verdeel eventueel nog wat noten of havermout over de bovenkant.
    5. Bak de ontbijtkoek gaar in 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    6 antwoorden op “Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek

    1. Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek gemaakt. Ik had geen dadels in huis en heb abrikozen gebruikt. De koek smaakt verrrrrukkkkkelijk. Helaas valt de koek bij snijden uit elkaar. Is de oorzaak misschien de vervanging van dadels ?
      vr groet Dini

      1. Havermout is in principe glutenvrij, maar mag volgens de wet niet standaard zo gecertificeerd worden, omdat het soms in dezelfde fabriek wordt verwerkt als andere glutenrijke granen. Als je coeliakie hebt of voor iemand bakt met een glutenallergie of -intolerantie, driedubbelcheck dan altijd de achterkant van de verpakking op sporen van gluten. https://www.zoetrecepten.nl/blog/zoete-praatjes/bakken-met-havermout/

        Ik durf in dit recept niet blind te zeggen waardoor je het kunt vervangen, heb het een aantal keer moeten testen om tot dit recept te komen. Je zou het door amandelmeel kunnen vervangen maar dan zou ik ook nog wat extra voor de binding en luchtigheid toevoegen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.