Vlaardingse ijzerkoekjes

Zoetrecepten

Oh wat een heerlijkheid, deze Vlaardingse ijzerkoekjes. Wie kent dit regionale koekje? Ik mag het recept (gekregen van een ware local ;)) met jullie delen. Hooray!

Je hebt van die families die van bakken houden. Mijn familie hoort daar niet bij, maar die van Jasmijn wel! Bij elke verjaardag die zij viert staan er verschillende baksels op tafel. Meestal bakt ze zelf één van mijn cheesecakes en haar moeder of zusje helpen met de rest. Vorige keer stonden deze Vlaardingse ijzerkoekjes op tafel bij Jasmijn, die een geboren en getogen Vlaardinger is. Ik at me misselijk aan drie stuks en een stuk boterkoek. Mijn buik voelde aan alsof ik in m’n eentje een hele boterkoek soldaat had gemaakt, maar ik kon niet stoppen. De koeken deden me denken aan een soort boterkoek van stroopwafeldeeg, met dank aan de smaakmaker kaneel. Mijn cravings voor de ijzerkoekjes waren niet onopgemerkt gebleven, dus kreeg ik er een paar mee naar huis én mocht ik het recept delen met jullie. Nadat ik de koekjes de volgende ochtend op de foto zette, at ik me wederom misselijk aan drie ijzerkoeken. Nu is het jullie beurt!

BACKGROUND VLAARDINGSE IJZERKOEKJES
Berichtje van Jasmijns moeder: “Dit koekje is een Vlaardings gebruik. Het verhaal gaat dat ze aan de vissers werden meegegeven. Omdat ze niet helemaal door-en-door gebakken zijn bleven ze lang goed. En waren nog zeer voedzaam ook. Ik heb het recept via via gekregen. Van Vlaardingse vrienden kreeg ik een ijzeren plaat, waarop de koekjes gebakken horen te worden. De naam ijzerkoekje komt dus van het bakken op de ijzeren plaat.”

Dit is trouwens niet het enige recept van de van Katwijkjes op Zoetrecepten! Ook mijn boterkoekrecept heb ik op Jasmijns moeders heerlijke recept aangepast en elke Oud & Nieuw pronken de Wernerbollen (oliebollen met witte chocolade en amandelspijs!) op tafel.

Heb jij ook gouden familierecepten? Mail me dan en wie weet kunnen we ze delen op Zoetrecepten.

Vlaardingse ijzerkoekjes

Vlaardingse ijzerkoekjes

Zoetrecepten

Vlaardingse ijzerkoekjes

Door | 10 minuten + baktijd | 30 personen

Dit heb je nodig

 • 500 gram bloem
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • 250 gram roomboter
 • 1 ei
 • 2 el stroop
 • 4 tl kaneel

En zo doe je het

 1. Kneed alle ingredinten samen met een flinke snuf zout in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
 2. Maak een (ovaalvormige) rol van het deeg en snijd er koekjes van, dikker dan een gewoon koekje.
 3. Bak op een ijzeren plaat, die idealiter niet glad is maar een ruitjesvorm heeft. Blijf erbij zodat het niet te hard gaat.
 4. De koekjesmoeten een bruine kleur krijgen, maar blijven ongaar van binnen. Ze kunnen eventueel ook in de koekenpan gebakken worden.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Vlaardingse ijzerkoekjes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

7 antwoorden op “Vlaardingse ijzerkoekjes

 1. Súper lekker! Ik heb ze gewoon in de koekenpan gebakken. Dat gaat prima! Ik vind ze helemaal afgekoeld het lekkerst! 🙂 aanrader als er bijvoorbeeld mensen koffie komen drinken!

 2. Ook ik heb ze gemaakt,echter iets ander
  recept,het nadeel is,als mensen ze proeven
  willen ze graag dat ik er meer maakt,op zich geen probleem maar 150 voor een opening van een Vlaardings museum?

  1. Hahaha, 150 stuks is inderdaad wel veel om te maken. Maar een goed teken dat mensen er meer van wilden toch? 😉

 3. Ziet er heerlijk uit.. ik heb zelf zo’n ijzeren tosti ding.. die je op het gas moet leggen..zou het daar ook in kunnen?