Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Vlaardingse ijzerkoekjes

Zoetrecepten

Oh wat een heerlijkheid, deze Vlaardingse ijzerkoekjes. Wie kent dit regionale koekje? Ik mag het recept (gekregen van een ware local ;)) met jullie delen. Hooray!

Je hebt van die families die van bakken houden. Mijn familie hoort daar niet bij, maar die van Jasmijn wel! Bij elke verjaardag die zij viert staan er verschillende baksels op tafel. Meestal bakt ze zelf één van mijn cheesecakes en haar moeder of zusje helpen met de rest. Vorige keer stonden deze Vlaardingse ijzerkoekjes op tafel bij Jasmijn, die een geboren en getogen Vlaardinger is. Ik at me misselijk aan drie stuks en een stuk boterkoek. Mijn buik voelde aan alsof ik in m’n eentje een hele boterkoek soldaat had gemaakt, maar ik kon niet stoppen. De koeken deden me denken aan een soort boterkoek van stroopwafeldeeg, met dank aan de smaakmaker kaneel. Mijn cravings voor de ijzerkoekjes waren niet onopgemerkt gebleven, dus kreeg ik er een paar mee naar huis én mocht iuk het recept delen met jullie. Nadat ik de koekjes de volgende ochtend op de foto zette, at ik me wederom misselijk aan drie ijzerkoeken. Nu is het jullie beurt!

BACKGROUND VLAARDINGSE IJZERKOEKJES
Berichtje van Jasmijns moeder: “Dit koekje is een Vlaardings gebruik. Het verhaal gaat dat ze aan de vissers werden meegegeven. Omdat ze niet helemaal door-en-door gebakken zijn bleven ze lang goed. En waren nog zeer voedzaam ook. Ik heb het recept via via gekregen. Van Vlaardingse vrienden kreeg ik een ijzeren plaat, waarop de koekjes gebakken horen te worden. De naam ijzerkoekje komt dus van het bakken op de ijzeren plaat.”

Dit is trouwens niet het enige recept van de van Katwijkjes op Zoetrecepten! Ook mijn boterkoekrecept heb ik op Jasmijns moeders heerlijke recept aangepast en elke Oud & Nieuw pronken de Wernerbollen (oliebollen met witte chocolade en amandelspijs!) op tafel.

Heb jij ook gouden familierecepten? Laat het me weten en wie weet kunnen we ze delen op Zoetrecepten.

Vlaardingse ijzerkoekjes

Vlaardingse ijzerkoekjes

Zoetrecepten

Vlaardingse ijzerkoekjes

Door | 10 minuten + baktijd | 30 personen

Dit heb je nodig

    • 500 gram bloem
    • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 1 zakje vanille suiker
    • 250 gram roomboter
    • 1 ei
    • 2 el stroop
    • 4 tl kaneel

    En zo doe je het

    1. Kneed alle ingrediënten samen met een flinke snuf zout in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
    2. Maak een (ovaalvormige) rol van het deeg en snijd er koekjes van, dikker dan een gewoon koekje.
    3. Bak op een ijzeren plaat, die idealiter niet glad is maar een ruitjesvorm heeft. Blijf erbij zodat het niet te hard gaat.
    4. De koekjes moeten een bruine kleur krijgen, maar blijven ongaar van binnen. Ze kunnen eventueel ook in de koekenpan gebakken worden.

     

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Vlaardingse ijzerkoekjes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    25 antwoorden op “Vlaardingse ijzerkoekjes

    1. Ohh, die zijn zoooo lekker! Van oorsprong kom ik uit het Westland en vroeger, heel erg lang geleden toen er af en toe nog heel veel en lang ijs lag op de sloten, schaatsten Westlanders naar Vlaardingen om daar de Vlaardingse koekjes te halen op de schaats.

      1. Hallo! Jaaaaaa exact dezelfde herinnering! Ik kom ook oorspronkelijk uit het Westland! Naar Vlaardingen schaatsen en dan daar als beloning Vlaardingse Moppen halen! Heb ze gisteren gemaakt, ze zijn geweldig! Ga ze voor het sentiment ook voor mijn ouders maken! Superleuk! Bedankt!

    2. Hallo Mariette, weet jij waar je zo’n ijzer kunt kopen?
      Er hoort ook een soort steekvorm-met-handvat bij waarmee je uit plat deeg een mooi regelmatig koekje kunt stansen.
      Daar ben ik ook naar op zoek!

        1. Dank je Joke, had ik ook uitgevonden nadat ik bovenstaande reactie had gestuurd. De molen heet Aeolus, de god van de wind. Zit op de Kortedijk. Ik heb mijn bestelling gisteren geplaatst, vandaag is het al aangekomen. Nu nog een geschikt moment vinden om het eerste resultaat te bakken….

          1. Vroeger konden de ijzerplaat alleen op gas gebruikt worden. Tegenwoordige verkopen ze de nieuwe varianten die ook op de andere warmtebronnen gebruikt kunnen worden!
            Deze zijn trouwens ook te koop bij lunchroom Veerplein18 in Vlaardingen.

    3. Zo leuk en lekker die ijzerkoekjes. Ik kom uit Maassluis. Een plaatsje naast Vlaardingen en ging vroeger ook met vriendinnen via de vlieten op de kunstschaatsen naar Vlaardingen om die koekjes te kopen.

      Bij de Aeolus molen verkopen ze super lekkere spullen om mee te bakken. Ze hebben echt een groot assortiment. En ook de ijzerplaat voor de ijzerkoekjes.

      Je kunt de molen ook bezoeken. Echt een aanrader.

    4. Ik ben een Vlaardingse en heb ze al vaak zelf gemaakt, het Ijzer en het ijzerkoekjes meel kan je bij onze Vlaardingse Molen Aeolus bestellen online. Suc6 ermee Margret vd Knaap

    5. Alternatieve zoetjes,
      Is het mogelijk de bestanddelen met (riet- en/of) bietsuiker te vervangen door rijststroop, dadelstroop of nog iets anders dat voor mensen met problemen in die richting daarmee een oplossing kan bieden? Of moet het echt een grove suiker zijn?
      De “stroop” kan imho simpelweg vervangen worden door de hiervoor benoemde stropen, lijkt me.
      Groeten, Jan.

    6. Ze zien er heerlijk uit! Kun je de ijzerkoekjes ook in de oven bakken en zo ja, op welke temperatuur en hoe lang? En als je ze in de koekenpan bakt, gebruik je dan boter (hoeveel ongeveer?) en hoe lang duurt het dan? Hoe zie je wanneer ze goed zijn, als ze nog ongaar moeten blijven?

    7. Mijn moeder (1910) bakte ze regelmatig.
      Ze stond zelfs in een winkel (kruidenier) waar ze ze vroeger verkochten.
      Ik heb haar oude originele ijzer in de kast staan.
      Af en toe “bezondigen” en vooral verwennen wij ons zelf met ijzerkoekjes. Het blijft een feest!!!
      Sommige ingrediënten kan je naar smaak of behoefte wel wat wijzigen. Stroop is een must op het ijzer! In de oven worden ze te gaar!

    8. Ik heb de ijzerkoekjes pas laat ontdekt toen ik trouwde met manlief die een Vlaardingse achtergrond heeft. Nou, ik heb wat gemist in mijn leven hoor 😉
      Als zijn familie op bezoek komt, nemen ze vaak ijzerkoekjes mee. En hoewel ik eigenlijk helemaal niet zo van zoete koekjes houd, vind ik ijzerkoekjes heerlijk. Die delen we niet uit hoor, we snoepen ze lekker allemaal zelf op!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.