Skinny lemon blueberry muffins

Zoetrecepten

Ook al is mijn suikervrije challenge voorbij, we gaan door met een skinny receptje voor klassieke lemon blueberry muffins.

Tijdens mijn suikervrije challenge kreeg ik vaak de opmerking of ik wel zoetstoffen at (antwoord was nee) en realiseerde me toen ook hoe gek het eigenlijk is dat ik hier nog nooit mee gebakken heb. Tijd voor een proefbaksel! Ik toverde mijn recept voor lemon blueberry muffins om in een bewustere variant die ook nog eens lactosevrij is. Dankzij het gebruik van de zoetstof hebben de muffins een stuk minder calorieën dan wanneer je suiker zou gebruiken. Dat komt doordat zoetstoffen een veel sterkere zoetkracht hebben dan suiker, waardoor je er veel minder van nodig hebt. Dat komt prima uit, want ik heb nog steeds een paar decemberkilo’s kwijt te raken

Nu vraag je je uiteraard af of deze muffins net zo smaken als de originele variant. Niet helemaal. Doordat ik geen suiker n geen boter gebruik verandert de structuur van het baksel een beetje en moet je oppassen dat het zijn luchtigheid niet verliest. Daar heb ik het recept natuurlijk op aangepast. Ook heeft zoetstof een iets andere smaak dan suiker, daarom moet je goed oppassen dat je niet teveel gebruikt. Deze muffins waren hier in ieder geval meteen een succesje en ontzettend lekker!

Ik gebruik het liefst een zoetstof op basis van stevia uit de biologische winkel of supermarkt. Check altijd goed de verpakking voor de sterkte van het zoetmiddel. In dit recept zou eigenlijk 75 gram suiker gaan, maar omdat de zoetstof die ik gebruikte een 10 keer sterkere zoetkracht heeft, heb ik maar 7,5 gram gebruikt. Je kunt hier eens kijken welke soorten zoetstoffen er allemaal zijn en welke sterkte ze hebben.

Skinny lemon blueberry muffins

Skinny lemon blueberry muffins


Dit is een gesponsord recept. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta.

Zoetrecepten

Skinny lemon blueberry muffins

Door | 15 minuten + baktijd | 6 personen

Dit heb je nodig

 • 125 gram speltbloem
 • 7,5 gram zoetstof op basis van stevia
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 0,5 tl vanille extract
 • 1 citroen
 • 50 ml plantaardige olie
 • 75 ml kokosyoghurt
 • 1 ei
 • 100 gram blauwe bessen

En zo doe je het

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een muffinbakvorm klaar met 6 vormpjes erin.
 2. Neem een kom en meng hier de droge ingrediënten in met een snuf zout. Zet even opzij.
 3. Meng in een nieuwe kom het sap van een halve citroen en de rasp van de hele citroen, vanille extract, de olie, kokosyoghurt en het ei.
 4. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en mix het zo kort mogelijk tot alles is opgenomen en schep er dan de blauwe bessen doorheen.*
 5. Verdeel het beslag over de 6 vormpjes en vol deze tot aan de rand. Strooi er eventueel wat havervlokken overheen als topping. Bak in 20 minuten goudbruin en laat goed afkoelen. Ook lekker met een schepje kokosyoghurt erop!

*TIP: Rol de blauwe bessen eerst door wat bloem voordat je ze door het beslag schept. Zo zakken ze niet naar beneden tijdens het bakken.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Skinny lemon blueberry muffins" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette