De lang verwachte glutenvrije versie van mijn alomgeliefde gezonde ontbijtkoek! Yaaay, hier is ‘ie eindelijk!
Het is al jaren een Zoetrecepten klassieker: de gezondere versie van mijn ontbijtkoek. Daarom moest dit recept ook in mijn boek PUUR ZOET verschijnen. Iedereen is er gek op en ik krijg van alle kanten altijd te horen hoe vaak ze dit recept maken. Dús had ik in april voor het Festival der Zoete Verleidingen speciaal een glutenvrije ontbijtkoek versie ontwikkeld. Op insta kreeg ik daar zoveel positieve reacties op, dat ik het recept NATUURLIJK hier ook met jullie zal delen.
In het oorspronkelijke recept gebruik ik volkorenmeel en je kunt daarom ook gewoon meel maken van glutenvrije havermout. Voor dit recept heb ik het meel vervangen door een combi van amandelmeel, boekweitmeel en havermeel. Die combi geeft een veel zachtere structuur en grappig genoeg vind ik dat de smaak van de speculaaskruiden nog beter tot z’n recht komt met de glutenvrije melenmix die ik gecreëerd heb. De werking van gluten is dat het een cake of brood elastisch maakt en zorgt dat het goed n geheel blijft. Om ervoor te zorgen dat de koek niet compleet uit elkaar brokkelt, heb ik 4 el lijnzaad aan de koek toegevoegd die je ook prima door 2 el psylliumvezels kunt vervangen.