Een heerlijke, luchtige monchou taart die wat hoger is dan normaal, maar wel lekker stevig dankzij de gelatine. Met een extra dikke bastognekoekbodem! Ik geef je ook direct wat tips hoe je er een Oreo monchou taart van maakt!
Luchtige monchou taart maken
Het is net Moederdag geweest dus ik heb weer een heerlijk MonChoutaart recept voor jullie. En ja, MonChou taart hangt bij mij vaak samen met Moederdag, want het is de favo taart van m’n moeder (en van mij!) dus die maak ik graag als verrassing voor haar.
Dit keer besloot ik een kleine twist geven aan mijn originele MonChou taart recept: de taart moest hoger en steviger worden, zonder z’n luchtigheid te verliezen. Ik heb daarom gebruik gemaakt van meer slagroom en roomkaas, maar ook van gelatine. Doordat de taart hoger is heb je dit echt nodig.
Maar dan iets meer over die luchtigheid. Er zijn voor mij enkele dingen die een MonChou taart typeren:
- Een bastognekoekbodem
- Een luchtige roomkaasvulling
- Kersen op gelei
Ondanks dat de taart steviger en hoger moest worden, wilde ik dus ook absoluut een luchtige MonChou taart maken. Van de stevigheid van de gemiddelde kwarktaart wilde ik ver vandaan blijven, lekker voor kwarktaart maar niet voor MonChou taart. En dat is perfect gelukt!
Mijn genadeloos kritische partner in crime en vader van m’n kind, die voorafgaand zeer afkeurend had gereageerd op mijn absurde idee om gelatine aan de MonChou taart toe te voegen, gaf toe dat er niks van te proeven was. Quote: de lekkerste MonChou taart ooit. Daar doe ik het voor. 😉
Monchoutaart zonder gelatine
Wil je liever een MonChou taart maken zonder gelatine? Dat kan natuurlijk. Het originele recept voor de meest simpele MonChou taart vind je gewoon nog op Zoetrecepten. Deze is iets lager dan deze taart, omdat het anders z’n stevigheid niet voldoende behoudt, maar is ook onwijs lekker.
En er staan nog een twee lekkere MonChou taarten op Zoetrecepten die je niet wil missen én die allebei zonder gelatine gemaakt zijn:
Kun je MonChou taart met mascarpone maken?
Dat kan zeker! In principe is een MonChou taart niks meer dan een no-bake cheesecake, die kun je dus met elke soort roomkaas maken. Je kunt in dit geval de hoeveelheid MonChou in dit recept simpelweg vervangen door mascarpone.
Eerlijkheid gebied mij hieraan toe te voegen dat mascarpone een Italiaanse (room)kaas is en net ff anders is dan MonChou. In vergelijking tot MonChou bevat mascarpone meer vet en minder eiwitten. Mascarpone bevat namelijk 40% vet, tegenover de 30% van MonChou. Je zult het verschil ook vast kunnen proeven in de MonChoutaart, maar ik denk alleen wanneer je ze naast elkaar eet.
Oreo monchou taart maken
Met een kleine aanpassing kun je ook gemakkelijk een Oreo MonChou taart maken. Ideaal voor alle mensen die niet van bastognekoeken houden (ik begrijp jullie niet, maar ik denk wel mee in oplossingen) en daarnaast oogt het contrast tussen de zwarte Oreokoekbodem en de luchtige MonChoulaag in combinatie met de donkerrode kersen prachtig.
Je kunt gewoon de receptuur volgen, maar maak bij de ingrediënten deze aanpassingen:
- Vervang de bastognekoeken in het recept in dit geval door twee rollen Oreokoekjes (in totaal ongeveer 300 gram)
- In plaats van 100 gram roomboter, gebruik je 50 gram roomboter
Ik gebruik een springvorm met losse bodem van 24 cm doorsnee voor deze luchtige MonChoutaart.