Ga naar de inhoud
Luchtige monchou taart maken
Cheesecake 18 mei 2023

Luchtige monchou taart maken

Luchtige monchou taart maken

Een heerlijke, luchtige monchou taart die wat hoger is dan normaal, maar wel lekker stevig dankzij de gelatine. Met een extra dikke bastognekoekbodem! Ik geef je ook direct wat tips hoe je er een Oreo monchou taart van maakt!

Luchtige monchou taart maken

Het is net Moederdag geweest dus ik heb weer een heerlijk MonChoutaart recept voor jullie. En ja, MonChou taart hangt bij mij vaak samen met Moederdag, want het is de favo taart van m’n moeder (en van mij!) dus die maak ik graag als verrassing voor haar. 

Dit keer besloot ik een kleine twist geven aan mijn originele MonChou taart recept: de taart moest hoger en steviger worden, zonder z’n luchtigheid te verliezen. Ik heb daarom gebruik gemaakt van meer slagroom en roomkaas, maar ook van gelatine. Doordat de taart hoger is heb je dit echt nodig.

Maar dan iets meer over die luchtigheid. Er zijn voor mij enkele dingen die een MonChou taart typeren:

  • Een bastognekoekbodem
  • Een luchtige roomkaasvulling
  • Kersen op gelei

Ondanks dat de taart steviger en hoger moest worden, wilde ik dus ook absoluut een luchtige MonChou taart maken. Van de stevigheid van de gemiddelde kwarktaart wilde ik ver vandaan blijven, lekker voor kwarktaart maar niet voor MonChou taart. En dat is perfect gelukt! 

Mijn genadeloos kritische partner in crime en vader van m’n kind, die voorafgaand zeer afkeurend had gereageerd op mijn absurde idee om gelatine aan de MonChou taart toe te voegen, gaf toe dat er niks van te proeven was. Quote: de lekkerste MonChou taart ooit. Daar doe ik het voor. 😉

Luchtige monchou taart maken

Monchoutaart zonder gelatine

Wil je liever een MonChou taart maken zonder gelatine? Dat kan natuurlijk. Het originele recept voor de meest simpele MonChou taart vind je gewoon nog op Zoetrecepten. Deze is iets lager dan deze taart, omdat het anders z’n stevigheid niet voldoende behoudt, maar is ook onwijs lekker. 

En er staan nog een twee lekkere MonChou taarten op Zoetrecepten die je niet wil missen én die allebei zonder gelatine gemaakt zijn:

Kun je MonChou taart met mascarpone maken?

Dat kan zeker! In principe is een MonChou taart niks meer dan een no-bake cheesecake, die kun je dus met elke soort roomkaas maken. Je kunt in dit geval de hoeveelheid MonChou in dit recept simpelweg vervangen door mascarpone. 

Eerlijkheid gebied mij hieraan toe te voegen dat mascarpone een Italiaanse (room)kaas is en net ff anders is dan MonChou. In vergelijking tot MonChou bevat mascarpone meer vet en minder eiwitten. Mascarpone bevat namelijk 40% vet, tegenover de 30% van MonChou. Je zult het verschil ook vast kunnen proeven in de MonChoutaart, maar ik denk alleen wanneer je ze naast elkaar eet.

Stevige monchou taart recept

Oreo monchou taart maken

Met een kleine aanpassing kun je ook gemakkelijk een Oreo MonChou taart maken. Ideaal voor alle mensen die niet van bastognekoeken houden (ik begrijp jullie niet, maar ik denk wel mee in oplossingen) en daarnaast oogt het contrast tussen de zwarte Oreokoekbodem en de luchtige MonChoulaag in combinatie met de donkerrode kersen prachtig.

Je kunt gewoon de receptuur volgen, maar maak bij de ingrediënten deze aanpassingen:

  • Vervang de bastognekoeken in het recept in dit geval door twee rollen Oreokoekjes (in totaal ongeveer 300 gram)
  • In plaats van 100 gram roomboter, gebruik je 50 gram roomboter

Ik gebruik een springvorm met losse bodem van 24 cm doorsnee voor deze luchtige MonChoutaart.

Luchtige monchou taart maken

recept
Luchtige monchou taart maken

Een heerlijke, luchtige monchou taart die lekker stevig is dankzij de gelatine. Ik geef ook tips hoe je er een Oreo monchou taart van maakt.

35 minuten bereiden + 3 uur koelen
12

Ingrediënten

  • 260 gram bastognekoeken (1 pak)
  • 100 gram ongezouten boter
  • 3 blaadjes gelatine
  • 300 gram MonChou (kleine zilveren pakjes)
  • 1 tl vanille-extract
  • 75 gram poedersuiker
  • 300 ml slagroom
  • Twee blikjes kersen vlaaifruit van Hak

Bereiding

  1. Bekleed de bodem van de bakvorm (24 cm doorsnee) met bakpapier.
  2. Maal de bastognekoeken fijn en zet tegelijkertijd een steelpan op het vuur om de boter te smelten. Meng de boter en de bastognekoekkruimels door elkaar en verdeel over de bodem van de bakvorm. Druk stevig aan met een lepel en zet in de koelkast.
  3. Laat de gelatineblaadjes vijf minuten weken in koud water. Mix ondertussen de roomkaas los in een beslagkom, samen met het vanille-extract en poedersuiker.
  4. Zet een steelpan op het vuur met twee el slagroom (30 ml), verwarm en haal van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en spatel door de verwarmde slagroom. Laat een beetje afkoelen en mix daarna in een dunnen straal door het roomkaas mengsel. Zorg dat je blijft mixen terwijl je dit toevoegt.
  5. Mix daarna ook de resterende slagroom in een dunne straal door het mengsel. Stop de mixer tussendoor om met een spatel alles los te maken van de randen van de kom. Als alles is opgenomen mix je enkele minuten tot je ziet dat er een steeds steviger mengsel ontstaat. Stort dit op de bastognekoekbodem.
  6. Laat de taart minimaal drie uur opstijven in de koelkast. Als jouw MonChou taart stevig genoeg is kun je de kersen over de bovenkant verdelen. Ik gebruik altijd twee blikken omdat ik een groot deel van de gelei wegkieper. Verdeel naar smaak over de taart en genieten maar!

BAKTIPS

  • Ik gebruik het een springvorm van 24 cm doorsnee met een losse bodem, dit is de springvorm die ik gebruik.
  • Varieer door andere soorten fruit voor de topping te gebruiken, zoals verse aardbeien of lees mijn tips boven het recept over de Oreo MonChou taart.

MONCHOUTAART BEWAREN

  • Bewaar de MonChou taart maximaal 2 – 3 dagen in de koelkast, goed afgesloten.
  • MonChoutaart invriezen? Dat kan! Invriezen doe je zonder de kersenlaag en goed luchtdicht verpakt, zo blijft de taart maximaal 3 maanden houdbaar.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Luchtige monchou taart maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *