Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Amaretto cheesecake met witte choco

Zoetrecepten

Een cheesecake maken die heel snel van tafel vliegt? Wat dacht je van deze amaretto cheesecake met witte chocolade en amandelschaafsel.

Op het vlak van cheesecakes raak ik nooit uitgebakken. Voor mijn verjaardag zette ik daarom deze fijne vriend op de traktatietafel op mijn werk: een amaretto cheesecake met witte chocolade, geroosterde amandelen en een bodem van bastognekoeken. On-ge-lo-fe-lijk (wow veel lettergrepen) LEKKER! En mega snel op dus ook.

Gelukkig had ik ook nog chocolade dadelwalnotenreepjes met kokos, een plaat vol frisse lemon bars en mijn vertrouwde speculaas bananencake op de keukentafel gezet. Je mag je collega’s als foodblogger best wel eens in de watten leggen toch? 😉

Amaretto cheesecake

Zoetrecepten

Amaretto cheesecake met witte choco

Door | 45 minuten + opstijftijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    VULLING

    • 300 gram bastognekoeken
    • 75 gram boter
    • 500 gram roomkaas
    • 250 gram sour cream
    • 250 gram witte chocolade
    • 60 ml amaretto
    • 1 el maizena
    • 3 eieren

    TOPPING

    • 150 gram witte chocolade
    • 125 ml slagroom
    • Geschaafde amandelen

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakvorm met een doorsnede van 24 cm met bakpapier.
    2. Maal de bastognekoeken fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden)  en doe het bastognekruim vervolgens in een kom. Herhaal dit tot je alle koekjes fijn hebt gemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 75 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel.
    3. Smelt 250 gram witte chocolade au bain-marie; doe dit op een zo laag mogelijk vuur en blijf tussendoor roeren. Als de witte chocolade gesmolten is zet je haar even opzij. Ga meteen door met het roomkaasmengsel: neem een beslagkom en mix hierin de roomkaas tot zij zacht en glad is.  Meng dan de sour cream er doorheen. Als dit goed gemengd is, giet je in een heel dun straaltje de enigszins afgekoelde witte chocolade erdoor. Blijf mixen en wees voorzichtig met het toevoegen van de chocolade; je wilt niet dat je vulling gaat schiften. Mix tot slot de amaretto en maizena door het roomkaasmengsel.
    4. Zet de mixer weg en spatel  één voor één de eieren er doorheen tot het een egaal mengsel is. Giet het geheel nu in de bakvorm en zet de taart voor 60 minuten in de voorverwarmde oven.
    5. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje, anders heb je de kans dat de cheesecake scheurt.
    6. Verwarm de slagroom in een pannetje en haal van het vuuur als ze goed heet is geworden. Voeg hier de overgebleven 150 gram in stukjes gesneden witte chocolade aan toe en roer tot ze volledig is opgenomen door de slagroom. Stort dit op de cheesecake en laat het geheel verder afkoelen.
    7. Rooster de geschaafde amandelen in een koekenpannetje en verdeel deze over de witte chocolade topping als deze deels gestold is. Zet de cheesecake wanneer hij voldoende afgekoeld is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.

    Serveertip: als je je cheesecake zo mooi mogelijk wilt snijden, moet je je mes na elke keer dat je snijdt even schoonmaken met warm water. Een warm en schoon mes snijdt het beste.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Amaretto cheesecake met witte choco" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    20 antwoorden op “Amaretto cheesecake met witte choco

    1. Hoi Mariette,

      Ik zag hem vanmorgen voorbij komen en ben meteen de keuken in gedoken. Nou staat er in de omschrijving: meng de roomkaas met de suiker. Maar bij de ingrediënten staat niet hoeveel suiker, zelfde geldt voor de vanille aroma. Helaas (of gelukkig) staat hij al in de oven maar ben toch benieuwd naar de hoeveelheden!

      Groetjes,
      Esther

    2. Hoi Mariëtte meteen gemaakt ter gelegenheid van onze 33e trouwdag geweldig lekker en de gasten hebben ervan gesmuld! Volgende keer doe ik wel alufolie om de vorm hij had ietsjes gelekt in de oven misschien een tip Dank voor je geweldig recept hartelijke groeten van Ineke

    3. Oh! Deze lijkt mij ook erg lekker. Staat in de planning voor familie-weekend.
      Gisteren de Lemon-curd Cheesecake gemaakt en die viel zeer goed in de smaak.
      De lemon-curd was nog een beetje vloeibaar, maar smaakte heerlijk.

    4. Heb hem net gemaakt. Staat nu af te koelen. Alleen staat bij benodigdheden 75 gram boter en in de tekst 100 gram. En zo ook voor de witte chocolade 125 gram en in de tekst 150 gram. Misschien even aanpassen. Ik heb 100 boter en 150 witte chocolade gebruikt. Ben benieuwd morgen!

    5. Vorige week voor mn verjaardag deze taart gemaakt. Iets meer werk dan verwacht ivm afkoelen.
      Maar wat een feestje! Hmm zo lekker! Hij zag er zo goed uit dat ze dachten dat ik m gekocht had 🙂
      Had alleen de amaretto vervangen voor douwe egberts amandel siroop.

    6. Hallo,
      Ik kan alleen maar sour cream vinden waar op staat dat het voor koude gerechten is.. Als ik dit gebruik gaat het dan niet schiften? Of kan ik beter creme fraiche gebruiken?

      Alvast bedankt!

    7. Vanavond de cheesecake gemaakt, ik laat hem vannacht lekker even voorzichtig afkoelen in de oven, en dan maak ik hem morgen verder af.

      Ik zit alleen heel erg te twijfelen of die niet te zoet wordt met óók nog het chocoladelaagje.
      Want ik had het ‘beslag’ geproefd en dat was ook al best zoet (maar wel héél lekker!).

      Wat zeg jij, maakt het chocolaagje het echt helemaal af?

      En ik vroeg me trouwens af; veel van jouw cheesecake recepten zijn met witte chocolade in plaats van suiker, heb je daar een speciale reden voor? Structuur o.i.d.?
      Dat vraagt de wetenschapper in mij zich dan weer af 😉

      1. Haha wat een goede vragen! Ik gebruik witte chocolade wanneer dat de andere ingrediënten complimenteert 😉 Vind ik echt lekker bij amaretto! En door de zoetheid van de witte chocolade vind ik het niet nodig om nog extra suiker toe te voegen.

        Ik vind de chocolade-topping inderdaad echt een must. Als je bang bent dat het te zoet wordt kun je iets minder witte chocolade gebruiken of de volgende keer maar de helft van de witte choco door het beslag mengen bijvoorbeeld?

    8. Ik heb de taart net gemaakt, maar tijdens het bakken kwam er een scheur in de bovenkant en toen ik de ring van de bakvorm eraf haalde zakte de taart verder in elkaar. Wat een teleurstelling.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.