Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Suikervrije en vetvrije appelcake

suikervrije en vetvrije appelcake

Je leest het goed! Een lichtzoete appelcake zonder toegevoegde suiker én ook nog eens zonder toegevoegd vet. Benieuwd hoe ik dat voor elkaar gekregen heb?

Het is te danken aan dit magische ingrediënt: appelmoes. Appelmoes heeft een dubbele functie in dit recept. Het vangt een deel van de ontbrekende vetstof op en geeft de cake een lichtzoete smaak. Daarnaast voege ik stukjes appel, rozijntjes en kaneel toe om de cake een zoetere feeling te geven. Het havermeel en amandelmeel dragen bij aan een fijne structuur, omdat dit beide meer vettere meelsoorten zijn.

Op de dag zelf was de cake lekker luchtig en fluffy. Een dag later was hij iets steviger van structuur geworden, maar dat vind ik stiekem juist superlekker. Mocht je dit niet willen dan is dit prima op te lossen door het meel (deels) door bloem te vervangen. Ik vind ‘m heerlijk bij het ontbijt met een kloddertje yoghurt of gewoon zo uit de hand als snack. Vervang de stukjes appels ook eens door nootjes en eet ‘m met wat boter of een plakje kaas.

Ik ben trots op mijn eerste suikervrije recept tijdens mijn suikervrije challenge! Heb je verzoekjes? Let me know!

suikervrije en vetvrije appelcake

Zoetrecepten

Suikervrije en vetvrije appelcake

Door | 20 minuten + baktijd | 15 personen

Dit heb je nodig

  • 4 eieren
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 2,5 tl kaneel
  • 300 gram (ongezoete) appelmoes
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram havermeel
  • 1 flinke appel
  • 100 gram rozijntjes

En zo doe je het

  1. Neem een kom een klop de eieren hier in ongeveer 4 minuten in luchtig.
  2. Schil ondertussen de appel en snijd in kleine blokjes. Wel de rozijnen in heet water en dep daarna goed droog.
  3. Verwarm en oven voor op 180 graden en bekleed een  bakvorm van 15×30 cm met bakpapier.
  4. Voeg het bakpoeder, kaneel en een flinke snuf zout toe aan de eieren en mix nog even door. Voeg dan ook de appelmoes toe en mix dit er kort doorheen.
  5. Weeg de meelsoorten af en voeg dit ook mixend toe aan het beslag. Zet de mixer uit en schep met een spatel de appelblokjes en rozijntjes erdoor.
  6. Giet het beslag in de bakvorm en bestrooi eventueel met gehakte nootjes of havervlokken.
  7. Bak in 45 – 50 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Suikervrije en vetvrije appelcake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

20 antwoorden op “Suikervrije en vetvrije appelcake

  1. Hoi Marriet,

    Leuk recept! Ga ik zeker proberen deze week. Kan ik deze cake ook invriezen? Ik zie uit naar nog meer recepten van je suiker challenge… veel succes ermee in ieder geval! Groetjes Hanneke

  2. Hoi Mariette,
    Heel erg bedankt voor je recept! We hebben er net bij een bakkie koffie heerlijk van genoten!!
    En de gezonde ontbijtkoek haal ik net uit de oven. Die is ook zo lekker en ideaal om per stuk in te vriezen.
    Dank je wel en een fijne dag!
    Groetjes Susanne

  3. We hebben het weekend gesmuld van deze cake, ook de kinderen vonden m heerlijk! Ik had het recept alleen iets aangepast, in plaats van havermeel heb ik speltmeel gebruikt. En ik heb er ook nog een grote rijpe peer in stukjes doorheen gedaan, daar werd het iets zoeter van. En dan bestrooid met geschaafde amandelen. Mmm

  4. Hoi Mariette,

    Ik maak alles zelf voor mijn zoontje, kan ik ook gewoon pureerde appel nadat ik deze gestoomd heb toevoegen ( zoals ik zijn fruithapje maak) i.p.v. appelmoes? En kan er ook gewone bloem gebruikt worden?

    1. Ja hoor, dat is namelijk precies wat (suikervrije) appelmoes hoort te zijn. Kan je eventueel nog iets extra kaneel of vanille toevoegen. Gewone bloem heb ik niet zelf geprobeerd en zal een iets droger resultaat geven. Heel benieuwd als je het probeert!

  5. Hoi Mariëtte,
    Ik heb hem gemaakt met zelfrijzend amandelbakmeel van Koopmans en het bakpoeder weggelaten, en hij is prima gelukt! Het havermeel heb ik zoals jij al aangaf zelf kunnen maken door havervlokken fijn te malen. Verder heb ik er nog een zakje vanillesuiker doorgedaan (gaat bij mij altijd overal in 😄), en heb ik er nog wat ongezoete muesli bovenop gestrooid. Ik had niet verwacht dat de cake zo lekker zou zijn. Ik mis de boter en de suiker helemaal niet! Bedankt voor weer een geslaagd recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *