Basisrecept: salted caramel

Salted caramel

De ultieme guilty pleasure van iedere zoetekauw: salted caramel. Of in ieder geval mijn lievelings. Alles smaakt heavenly met salted caramel! Cake, pannenkoekjes, cheesecake of ijs. Je moet gewoon zo’n potje salted caramel in de koelkast hebben staan. Moet.

Dit basisrecept voor salted caramel is ideaal, omdat je er maar vijf ingrediënten voor nodig hebt. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het maken van salted caramel, is dat je het vuur van je pannetje niet te hoog zet. Ook al ziet de suiker en nog onschuldig bruin uit, een licht verbrande salted caramel is onverbiddelijk. Niet lekker en niet meer te redden. Je kunt de caramel voor twee weken in de koelkast bewaren en voor het gebruik warm je het even op in de magnetron zodat ze weer vloeibaar wordt.

Wat je kunt maken met salted caramel? Wat dacht je van:

TIP: Je kunt deze salted caramel ook op lactosevrije wijze maken: gebruik dan plantaardige margarine en lactosevrije slagroom.

Zoetrecepten

Basisrecept: salted caramel

Door | 30 minuten

Dit heb je nodig

  • 200 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 90 gram roomboter
  • 125 milliliter slagroom
  • 1/2 theelepel zout

En zo doe je het

  1. Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te brutselen en geleidelijk van kleur verandert. Let op: je moet niet roeren tijdens dit proces. De karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen. Let heel goed op dat het niet te donker wordt, want dan is het al te laat (een verbrande smaak kun je niet meer verbloemen). Het kan een kwartier duren voordat je suiker de juiste kleur heeft bereikt.
  2. Wanneer je de juiste bruine kleur hebt bereikt, voeg je zo snel mogelijk de boter toe. Het mengsel zal nu gaan bubbelen. Blijf voor ongeveer 1-2 minuten roeren tot de boter volledig opgelost is.
  3. Voeg voorzichtig de slagroom toe. Let goed op je vingers, want het mengsel gaat knetteren door het toevoegen van een koude vloeistof. Blijf maximaal een minuut roeren totdat dit er goed doorheen gemengd is. Je kunt het vuur uitzetten.
  4. Haal de karamel van het vuur en voeg het zout naar smaak toe. Laat je salted caramel even afkoelen voor je het gebruikt en bewaar goed afgesloten in de koelkast.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: salted caramel" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

101 antwoorden op “Basisrecept: salted caramel

  1. Vraagje: welk zout gebruik je voor de caramel? Ik maakte het vandaag met grof zeezout maar nu zit ik met caramel met stukjes zout erin… Ik denk niet dat dit de bedoeling is?

    1. Hi Inge, dat is inderdaad eigenlijk niet de bedoeling. Anderzijds zie ik in andere recepten ook vaak voorbij komen dat ze ergens een scheutje karamelsaus overheen gieten en daar vervolgens een paar zoutvlokjes overheen strooien! Net waar je van houdt.

      Ik ben zelf iets meer van het subtiele en gebruik ‘gewoon’ keukenzout.

    1. Miryam, dat kan zowel met als zonder suiker. Door de suiker in de pan te verhitten zet je het karameliseringsproces in werking. De suiker versmelt uit zichzelf tot een bruine vloeibare karamel. Dit is echter foutgevoelig, daarom heb ik het recept aangepast met een toevoeging van wat water. Het staat in het recept beschreven hoe je dit moet doen.

  2. Hoi Mariette,

    Het gaat bij mij nog wel eens mis met karamel. Ik snap dan niet wat er mis gaat. Ik laat de suiker + water karamelliseren tot de juiste kleur. Dan giet ik er slagroom/boter bij, zet hem weer even op het vuur en roer hem door. Maar toch krijg ik ‘brokken/stukjes’. Ik snap niet goed wat er gebeurd. Alsof er delen suiker weer gaan kristalliseren. Heb jij een idee? Ik heb in andere recepten wel eens gelezen dat je de slagroom het beste kunt verwarmen (zodat de karamel niet zo erg ‘schrikt’), dat heb ik dan ook al gedaan/geprobeerd.

    Groetjes Petra

    1. Hi Petra, begrijpelijk! Het is heel belangrijk dat je de suiker voordat je het volledig verwarmt goed op laat lossen in het water (op een zo laag mogelijk vuur). Daarom kun je het beste hele fijne kristalsuiker gebruiken, die lost sneller op. Als dit niet voldoende is gebeurd, heb je grote kans dat de suiker inderdaad weer gaat kristalliseren. Let ook goed op dat je eerst de boter toevoegt en dit er goed doorheen roert totdat het is opgelost en tot slot pas de slagroom. Succes!!

      1. Super recept, en zooo simpel!

        Heb de saus gebruikt in een maltesers, caramel, cookie ijstaart, mmmm!

        Bodem van jodenkoeken met gesmolten boter en daarop laagjes (vanille) ijs met daar tussen maltesers (of wat je lekker vindt) met deze saus en bovenop natuurlijk een extra dikke laag. Toppertje!!!

  3. hoi! ik heb deze saus net gemaakt en is heel goed gelukt, dus bedankt voor het recept! Ik vroeg mij alleen af hoelang deze te bewaren is in een afgesloten pot.

    alvast bedankt!

  4. top recept!
    een lekker alternatief vind ik door het zout te verminderen, en dat als grof zeezout erbij te serveren. dan proef je de verschillen nog beter in je mond!

    Hoe kun je de caramel net iets vaster krijgen zodat hij net niet meer vloeit?

    fijne kerstdagen, met veel lekker zoets van deze website!

  5. Hoi Mariette,
    Heb net geprobeerd om de caramel te maken, omdat ik graag de caramel cheesecake wil maken. Maar nu wil het suikerwater niet bruin worden… Kan het zijn dat ik het vuur dan te laag heb gehouden? Of duurt het gewoon heel lang voordat het kleur krijgt? Het stond nu al zeker 40 min op het vuur. Heb evengoed de boter en daarna de slagroom toegevoegd, maar het lijkt totaal niet op caramel. Ik hoop dat je me kunt helpen.
    Groetjes, Esther

    1. Hi Esther, wat vervelend! Ik heb toevallig een video van dit recept opgenomen, om het proces op die manier te laten zien. Maar het duurt nog even voordat die online komt. Tot die tijd: waarschijnlijk stond het vuur inderdaad dan te laag. De truc is om de suiker in de pan te doen, beetje schudden tot de hele bodem bedekt is, daarna het water erop te gieten (ook voorzichtig schudden tot alle suiker bedekt is met water) en vervolgens de pan op het vuur te zetten en niet meer aan te raken. De suiker zal gaan koken, flink gaan brutselen en na ongeveer 10 minuutjes gaan kleuren. Als de suiker tijdens het karameliseren een goede bruine kleur heeft bereikt voeg je de boter toe. Als de suiker nog niet bruin is geworden, is ze nog niet gekarameliseerd en zal je ook geen ‘smaak’ aan je karamel krijgen. Succes!!

  6. Eindelijk is me de caramel gelukt. Door de handige video waar de tijd bij staat en vermeld wordt dat ik op een laag vuur moet carameliseren. Al die andere keren wilde ik dus veel te snel zijn. Dank je wel, super lekker!😊

  7. Dit recept is zo onwaarschijnlijk lekker en zeer makkelijk te maken (mede dankzij je filmpje). Ik ben niet zo van de ‘reacties’, maar nu moest ik je toch even bedanken voor dit heerlijke recept. Ik dipte er een koekje in en wist niet wat me overkwam haha! Ik heb de karamel gebruikt voor oa de karamel cheesecake en ook die is goddelijk van smaak en ziet er goed uit. Dank je wel! Ik ga zeker nog meer recepten uitproberen.

    Fijne dag!

  8. Oh wat een super recept. Hij smaakt zóóó heéérrrlijk. Kan er niet van af blijven. Had alleen geen slagroom thuis maar wel gecondenseerd melk dus daar een paar lepels van gebruikt. En omdat ik in je eerdere reacties al las dat dit vrij vloeibaar is heb ik het water er uit gelaten en hij is super gelukt. Alleen koelt hij vrij snel af en dan is ie net fudge 😜 ook lekker! Maar warm over ijs of taart Yummie!!! Thanks 😘

  9. Yes voor t eerst is het mij gelukt om karamel te maken dankzij jouw recept en youtube filmpje! Echt super lekker!!! Nu nog tot morgen zien te bewaren als ik de appelkruimelcheesecake ga maken 🙂

  10. Hoi.
    Heb je een idee hoe ik ook karmel kan maken zonder room of melk. Ik heb nl een lactose allergie en word letterlijk ziek als ik maar iets van melk binnenkrijg. Kan ik bijv de room vervangen door iets anders?

  11. Hoi mariette,
    Na dat de eerst wat te donker is geworden en verbrand smaakt. Is het bij de tweede denk ik wel gelukt. Alleen nu heb ik onder in mijn potje een laagje helder caramel. Weet jij misschien hoe ik dat kan voorkomen? Waar heb ik te weinig geroerd of ben ik toch te snel met de boter geweest, ik wilde niet nog eens verbrande caramel.
    Of zou het door de soja slagroom komen en de plantaardige boter? ( ik bak ook lactose vrij)

    1. Hi Esther, wat rot om te horen! Als de karamel te donker is en verbrand smaakt, dan heb je te lang gewacht met het toevoegen van de boter (en slagroom). Het zou geen probleem moeten zijn dat je hem lactosevrij hebt gemaakt, dat heb ik ook al een aantal keer zo gedaan!

  12. Tip : als he de slagroom verwarmt is het temperatuurverschil tussen de suiker en de room minder groot waardoor het niet zo extreem gaat spetteren. Beter voor de handen!

  13. Dit recept is inmiddels mijn nummer 1 guilty pleasure. Ik heb het al zovaak gemaakt, vandaag ook, voor op de pannenkoeken. Ik heb denk ik al 20 mensen verwezen naar je site voor het recept haha!

    Ook zo goed en duidelijk uitgelegd.

  14. Zit echt bijna te kwijlen achter m’n laptopje! Ga hem deze week maken om dit weekend te gebruiken op choco cupcakes met amarettini’s er in.

  15. Even een praktisch vraagje;
    Als de karamel aangebrand/verbrand is ….
    Hoe krijg je dan de pan het makkelijkste schoon. Door een ziekte heb ik niet zoveel kracht in mijn handen dus zijn tips hiervoor heel belangrijk. Een pan voor mij niet schoon te krijgen houdt voor mij in …pan weggooien. Is al eens gebeurt en probeer dat dan liever te voorkomen. Anders is kant een klare karamel voor mij toch wat goedkoper.

  16. Hoi Mariette,

    Dit klinkt heerlijk! Ik vroeg me alleen af; hoe kun je de caramel weer een klein beetje verwarmen zodat het iets meer vloeibaar wordt? Ik wil dit graag vrijdag maken en zaterdag over een taart gieten, maar hoe 😉 Magnetron? Of in een pannetje? Of brandt het dan aan?

  17. Dank voor dit heerlijke recept! Ik heb er twee maanden over gedaan om m op te maken (blijft gewoon goed!) en gisteren t laatste beetje gebruikt voor over n sticky toffee cake. Supergoeie combi!!

  18. Vraagje, wat kan ik doen om te voorkomen dat de caramel pasta wordt?

    Hoor het graag.

    Wil het begruiken voor stroopwafelvulling, maar merk dat als het afkoelt het in de meeste gevallen een soort pasta wordt.

    Alavst bedankt.

    1. Hi Koen, deze karamelsaus wordt bij mij nooit een pasta. Je kunt ‘m voor gebruik altijd nog even in de magnetron zetten of au bain-marie verwarmen. Ook kun je meer slagroom toevoegen op het einde, dan wordt de saus meer vloeibaar. Ik hoor graag van je of het gelukt is!

  19. Hallo,

    De saus is gelukt! Maar smaakt naar mij idee nu (nog niet helemaal afgekoeld) meer zoet dan zout. Ik heb al meer zout toegevoegd. Zou het kunnen dat je na het afkoelen de zout nog beter proeft? Erg blij met dit simpele recept! De saus gaat straks over een home made brownie;)

    1. Oeh wat lekker zeg over brownies! Wat je altijd nog kunt doen, is grove zoutvlokken over het eindresultaat strooien (als je het over de brownies hebt gegoten). Vind ik zelf altijd heel lekker!

      1. Toen de saus afgekoeld was smaakte hij inderdaad zouter! En ik heb er wat zoutvlokken over gestrooid! Succes! Nu nog een restje voor over de pannenkoeken. Jummm

  20. Heerlijk
    H’e’e’e’erlijk
    heeeeeerlijk
    ik eet het bij alles
    ik eet het ” zomaar een lepeltje ”
    ik dip er zelfgebakken koekjes in..
    ik smeer de bodem van een cheesecake vol met karamel en banaan..
    zaaaaaaaaalig

  21. twee weken geleden gemaakt en het is echt heerlijk, ik ben wat voorzichtig geweest met de zout maar ik ga deze zeker nog een keer maken. Dank je voor het delen 🙂

  22. Zojuist gemaakt volgens recept. Ik dacht altijd dat het erg ingewikkeld was en begon er daarom maar niet aan, maar daarin heb ik mij vergist: Wat een makkelijk recept! En vooral: een heerlijk resultaat! Ik gebruik hem uiteindelijk voor caramel-botercreme voor een taart maar misschien houd ik stiekem wat over om zelf van te genieten:P

    1. Hi, welke taart ben je aan het maken? Het kan zeker, maar de karamel stijft wel op in de koelkast. Als je zachte en vloeibare karamel wilt, kun je deze het beste voor gebruik even in de magnetron of au bain-marie verwarmen en dan pas over je baksel gieten.

    1. Werd de saus ook niet dikker toen je deze in de koelkast liet opstijven? Anders kun je ‘m opnieuw verwarmen en als je de saus van het vuur haalt er een stukje boter doorheen roeren. Dit zorgt ervoor dat de saus beter gebonden wordt.

  23. Van de week jouw recept gemaakt op het werk voor een chocolade dessert. Ik heb wel iets meer zout gebruikt, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke smaak.

  24. Hoi Mariette,
    Vorig jaar heb ik volgens jouw recept de salted caramel saus gemaakt. Ging perfect. Dit jaar wilde ik het nogmaals proberen maar het gaat telkens weer mis. De suiker smelt goed en karameliseert zonder te kristalliseren. So far so good. Wanneer de suiker de juiste kleur heeft en ik de boter toevoeg gaat het echter fout. Er gebeurt bij mij hetzelfde als bij Petra die eerder ook dit probleem bij je voorlegde: nadat ik de boter heb toegevoegd blijft er een brokkelige harde substantie over. Het lijkt alsof de suiker weer is gekristalliseerd. Ik heb fijne suiker en gewone suiker geprobeerd, tevens twee verschillende roomboters. Dezelfde pan gebruikt als vorig jaar. Ik snap er helemaal niks van, pieker me suf wat ik nu anders doe dan vorig jaar. Heb jij misschien een idee?
    Alvast dank!

    1. Wat vervelend zeg! Even als check: je hebt niet geroerd tijdens het proces? Dan gaat het namelijk helemaal mis. Je kunt proberen om tijdens het smelten van de suiker de kristalliserende suiker tegen de rand van de pan met een vochtig kwastje weg te werken om kristallisatie volledig te voorkomen. Bij mij is dit alleen nooit nodig. Ik heb inderdaad vaker gehoord dat de soort boter verschil kan maken, maar daar heb je dus al mee geëxperimenteerd.. En ik gebruik zelf inderdaad het liefst fijne kristalsuiker. Ik wacht je reactie even af!

      1. Dank voor je reatie Mariette.
        Ik heb inderdaad niet geroerd en wel met een kwastje de suikerkristallen van de randen gehaald. Ik laat je weten als het eindelijk goed gaat!

        1. Héél vreemd. Ik doe nog een laatste poging: heb je een grote hoeveelheid geprobeerd te maken? Ik maak liever nooit meer dan één keer de hoeveelheid en gebruik nooit een te klein steelpannetje, want bij een kleine pan smelt de suiker ongelijker. Succes!!

          1. Het is eindelijk weer gelukt! Ik heb telkens die 200 gram suiker gebruikt. Deze keer echter een grotere pan gebruikt en de boter in stukjes gesneden en iets op kamertemperatuur laten komen. Vervolgens in delen toegevoegd. Ik heb het idee dat de temperatuur in het kleine pannetje door de plotse toevoeging van alle boter te snel daalde. Door de grotere pan en de langzame toevoeging in gedeeltes lijkt het nu wel goed gegaan. En oei… wat is ie lekker zeg… Nogmaals heel erg bedankt voor al het meedenken!

  25. Hi, ik wil graag een salted caramel cheesecake maken, hiervoor heb ik Caramel Dulce de Leche nodig voor de vulling, nu is dat bijna nergens te koop, kan ik dit ook gebruiken? Of heb je een tip wat ik dan kan gebruiken?

    En voor hoeveel gram is dit?

  26. Bedankt voor dit fantastische recept!
    Ik heb de saus gisteren gemaakt voor mijn vanille panna cotta met karamelsaus en Bastognecrumble. Jammie!
    Mijn gasten waren ook erg te spreken over de karamel.

    Zelf vond ik de botersmaak wat overheersend. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?
    De boter en slagroom waren wel volledig opgelost.
    Moet ik de volgende keer dan wat minder boter/slagroom toevoegen? In verhouding met andere karamelrecepten zit er al niet heel veel boter in…

  27. Ik heb dit recept nu voor de tweede keer gemaakt.
    Niet met het gewenste resultaat.
    Ik heb meerdere recepten opgezocht en die zeggen allemaal andere dingen.
    Ten eerste: de suiker in een warme pan
    Ten tweede: juist wel roeren

    Bij mij begon die aan de onderkant al bruin te worden en bovenop was nog niks te zien.

    Ik ga nog even oefenen maar ik zou zeggen, pas het recept maar aan want het klopt voor geen meter.

    1. Hi Tabita, wat vervelend om te horen. Heb je mijn video al bekeken? Het klinkt alsof je het vuur te hoog hebt gehad of een heel klein steelpannetje hebt gebruikt (de warmte kan zich dan niet goed genoeg verdelen om de bovenste laag suiker te laten smelten). Als je je volledig aan mijn recept houdt moet het helemaal goed gaan, bij mij en tig lezers werkt dit recept altijd perfect. Succes!

  28. Net de caramel gemaakt, mens wat lekker en een makkelijk recept. blij mee, ik ga straks eens proberen op een pannekoek en soesjes. Nog een vraagje kan je de koude caramel door slagroom kloppen om de smaak van de caramel daaraan te geven? En word de slagroom dan wel lobbig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *