Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs

Zoetrecepten

Da’s nog eens een hele goede maandagmorgen met deze gezonde versie van een gevulde witte speculaas met pecannotenspijs. Helemaal lactosevrij, vegan en zonder geraffineerde suikers.

UPDATE. Hoe vaak lees je nou over witte speculaaskruiden? Niet vaak. Mij leek het extra bijzonder om eens een gevulde witte speculaas te maken, maar niet bij iedereen vallen deze kruiden in de smaak door de uitgesproken koriander- en kardemomsmaak. Na feedback van sommigen lezers heb ik de witte speculaaskruiden in het recept daarom vervangen door vanille extract, waardoor het een soort gevulde koek met pecannotenspijs wordt. Yum! Degenen die bekend zijn met witte speculaaskruiden en hier wel voor willen gaan kunnen 2 tl aanhouden, of je kunt natuurlijk voor gewone speculaaskruiden kiezen.

Blijf jullie meningen vooral met mij delen! Daardoor worden mijn recepten alleen maar beter. <3

Binnen no-time heb je je eigen speculaaskruiden gemaakt!

Hoe dan ook is de vulling van pecannotenspijs een schot in de roos. Pecannoten hebben een volle en winterse smaak die goed past bij de Sinterklaasvibe.

 

Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs

Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs

Zoetrecepten

Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs

Door | 45 minuten + baktijd | 20 personen

Dit heb je nodig

    WITTE SPECULAAS

    • 120 gram speltmeel
    • 40 gram amandelmeel
    • 75 gram zachte dadels
    • 2 tl vanille extract
    • Flinke snuf zout
    • 75 gram kokosolie
    • 50 ml amandelmelk

    PECANNOTENSPIJS

    • 160 gram pecannoten
    • 140 gram zachte dadels

    EXTRA

    • Halve pecans

    En zo doe je het

    1. Week de ontpitte dadels 5 minuten in kokendheet water, giet goed af en maal fijn.
    2. WITTE SPECULAAS. Smelt de kokosolie en laat een beetje afkoelen. Meng daarna alle ingrediënten voor het witte speculaasdeeg in een kom tot een samenhangend deeg. Rol het deeg in vershoudfolie en zet een uur – een nacht in de koelkast.
    3. PECANNOTENSPIJS. Maal de pecannoten tot een fijn meel in de foodprocessor. Meng ze met 140 gram fijngemalen dadels en zet even opzij.*
    4. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een ronde bakvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier.
    5. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Het ene deel iets groter (voor op de bodem en de randen) dan het andere. Rol er grote dunne lappen van met de deegroller en bekleed de bodem met de grootste plak.
    6. Verdeel de pecannotenspijs over de bodem en plaats hier de andere lap deeg over en smeer de randjes dicht door je vingers vochtig te maken met wat water. Versier met de halve pecannoten en besmeer met wat extra amandelmelk.
    7. Bak de gevulde witte speculaas gaar in 30 minuten.

    *Door een ei door je pecannotenspijs te kneden wordt de spijs smeuïger en blijft het ook langer smeuïg, maar dit is geen must.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    14 antwoorden op “Gevulde witte speculaas met pecannotenspijs

      1. Klopt, hij is niet glutenvrij nu. De structuur wordt wel anders met alleen amandelmeel, maar het werkt vast! Je zou het speltmeel ook kunnen vervangen door havermeel, maar dan qua verhouding iets meer amandelmeel gebruiken dan nu in het recept staat.

    1. Ik zou ‘m begin deze week al gebakken hebben, maar er kwam zoveel tussendoor dat ik ‘m nu net uit de oven heb gehaald.
      Hij staat af te koelen, maar ziet er wel chick uit met die 12 pecan noten.
      Het was mooi om te zien hoe het deeg aan de bovenkant licht begon te kleuren toen ie in de oven stond.
      Het was eerst donkerder dan de vulling maar werd helemaal licht tijdens het bakken 😉

      Jouw tip om de dunne plakken voor de bodem/rand en deksel tussen bakpapier te rollen werkte perfect 🙂 !

      Ik zal morgen voor we gaan proeven bij de koffie eerst nog wat foto’s maken en op Pinterst posten dan kan je het resultaat zien.

      Vandaag was het voor mij ‘inbakdag voor de nieuwe oven’ want ik heb ook meteen weer jouw
      chewy karamel moppen en abrikozen havermout ontbijttaart gebakken en nog een normale roomboter/vanille cake na het lezen van je smaaktest 😉

      1. Huh, hoe kan dat nu? Haha! Heb je niet toevallig gewone speculaaskruiden en amandelspijs gebruikt? Ik gebruik wel altijd semi-gedroogde dadels, die zijn vaak wat donkerder van kleur (voor de vulling).

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.