Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Tarte tatin met stoofpeer van Hans

Zoetrecepten

Wat schreeuwt er nog meer HERFST dan een tarte tatin mét stoofpeer? Laat dat maar Hans, winnaar HHB 2017, over.

“De ‘uitvinding’ van de tarte-tatin wordt toegeschreven aan de zusjes Tatin, die er na het bakken van de taart achterkwamen dat ze de bodem waren vergeten. Ik gaf deze klassieker een oer-Hollandse draai, door stoofperen te gebruiken.” – aldus Hans in zijn nieuwe boek Leer bakken met Hans. Ik denk dat we de zusjes Tatin met z’n allen heel dankbaar zijn om hun foutje, want de klassieke tarte tatin wil niemand missen in z’n leven.

In mijn boek PUUR ZOET vind je al een gezondere peren tarte tatin, maar dit idee van Hans om er eentje met stoofperen te maken vind ik echt heel origineel! En het ziet er ook prachtig uit met die anijssterretjes. Zet je wel alvast schrap voor het ingrediëntenlijstje voor dit recept, want Hans kijkt niet op of om van 10 ingrediënten meer of minder. Maar dan heb je ook wat!

Tarte tatin met stoofpeer

Review leer bakken met hans

REVIEW LEER BAKKEN MET HANS – HANS SPITSBAARD
Het eerste boek van Hans Spitsbaard, de beste thuisbakker van 2017 en ook meteen de jongste winnaar van Heel Holland Bakt. Zijn leeftijd doet niks af aan zijn kwaliteit, want zoals Robèrt altijd al zei is Hans een echte technische bakker, die heel precies en georganiseerd te werk gaat. Dat zie je ook terug in het boek. Relatief telt het boek weinig recepten (20), maar elk recept is even uitgebreid en secuur uitgelegd en met foto’s begeleid. Dat is denk ik ook waar de titel ‘Leer bakken met Hans’ op slaat, want je moet in dit boek geen hoofdstuk met basisrecepten verwachten of overwegend makkelijke recepten. De recepten zijn juist vrij uitdagend of vragen in ieder geval tijd en geduld. Het zijn Hans’ meest prachtige baksels uit alle uitzendingen, maar ook heel wat nieuwe creaties. Elk recept heeft een label gekregen, variërend van ‘Best makkelijk’, ‘Goed te doen’ tot ‘Wow, wel moeilijk’ (zet je hierbij maar vast schrap). Deze stoofperen tarte tatin viel in de categorie ‘Goed te doen’. Denk bij de moeilijkere recepten aan een Klassieke Opera chocoladetaart, empileurs, een bekende fraisier of de Ode aan André uit de aflevering. Laat je dus vooral niet afschrikken door ingewikkelde technieken of lange ingrediëntenlijsten of recepten, alle recepten (behalve de makkelijke) zijn uitgewerkt met uitgebreide how-to foto’s. Je shopt Leer bakken met Hans bij Bol.com voor 20,-.

Auteur: Hans Spitsbaard | Uitgever: Kosmos Uitgevers | februari 2018 | Hardcover | 96 pagina’s

Deze review werd mogelijk gemaakt door Kosmos Uitgevers.7

Zoetrecepten

Tarte tatin met stoofpeer van Hans

Door | 75 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    STOOFPEREN

    • 2 kg stoofperen
    • (Gieser Wildeman)
    • 750 ml rode wijn
    • 100 g fijne kristalsuiker
    • 3 kaneelstokjes
    • 3 stuks steranijs

    1x recept ZANDDEEG (klik)

    FRANGIPANE

    • 100 g amandelmeel
    • 80 g boter
    • 100 g fijne kristalsuiker
    • 30 g bloem
    • rasp van 1 citroen
    • 2 eieren
    • mespuntje zout

    KARAMELSAUS

    • 100 g fijne kristalsuiker
    • 80 g boter, op kamertemperatuur

    En zo doe je het

    1. STOOFPEREN. Schil de peren en zet ze rechtop in een grote pan. Voeg de wijn en de suiker toe. Vul de pan aan met water tot de peertjes helemaal onder staan. Breek de kaneelstokjes doormidden en voeg deze samen met de steranijs toe. Breng de stoofperen aan de kook en stoof ze 1 uur op laag vuur. Haal de peertjes uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet.
    2. ZANDDEEG. Bereid volgens dit recept t/m stap 2.
    3. FRANGIPANE. Doe het amandelmeel, de boter, de suiker, de bloem, de citroenrasp, de eieren en het zout in de kom van de staande tafelmixer en meng het geheel tot een egaal beslag. Doe de frangipane in de spuitzak.
    4. KARAMELSAUS. Vet de taartpan in met boter. Kook de suiker met 50 ml water tot een goudbruine karamel. Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een nat gemaakte kwast. Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus. Giet de karamelsaus in de taartpan. Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus.
    5. OPBOUW. Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de taartring in. Rol het zanddeeg uit tot 0,5 cm dikte en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de taartring in het deeg en haal het overtollige deeg van de bakplaat. Verdeel een laag frangipane over de bodem. Houd rondom een rand van 2 cm vrij. Bak de bodem in de taartring in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Verlaag de oventemperatuur na het bakken tot 175 °C.
    6. 6-7 PEREN TOEVOEGEN. Verwijder de klokhuizen van de peren met een appelboor en snijd ze in vieren. Leg de parten met het snijvlak naar beneden waaiervormig in de taartpan. Leg de partjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, want de peren zullen in de oven nog iets slinken. Bak de stoofperen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
    7. Laat vervolgens ongeveer 5 minuten afkoelen. Leg de bodem met frangipane omgekeerd op de peren en keer de taart vervolgens om. Garneer met steranijs.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Tarte tatin met stoofpeer van Hans" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.