Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Epic crispy birthday cake

Zoetrecepten

HIEP HIEP.

Crispy bacon op je taart! Met salted caramel én chocolade.

Hoeraaaa.

Crisp that birthday pie

 

Er valt wat te vieren. Zoetrecepten is jarig! Mijn ‘kindje’ viert deze maand alweer haar derde officiële verjaardag. Wauw, wat gaat de tijd snel!

Dit jaar was best bijzonder voor mij. Om meerdere redenen. Ik ben van vijf naar vier dagen werken per week gegaan, om meer aandacht aan Zoetrecepten te besteden. Ik ben video’s gaan maken. Ik heb leuke nieuwe rubrieken gelanceerd. Ik heb naast zoete, ook zoute recepten gedeeld. Mijn zus heeft meegeblogd (en dat doet ze nog steeds).

Dat alles met steeds supertoffe reacties van jullie. En dat maakt mij een happy camper!

THANKS LIEVE ZOETJES!

Om jullie te écht bedanken heb ik deze maand een aantal leuke acties opgezet, so stay tuned. En ik bakte natuurlijk een taart. En niet zomaar een taart. Een drie lagen tellende epic birthday cake, met chocolade, een salted caramel botercrème, een druipende chocolade ganache en een knapperig kunstwerk van crispy bacon. Daar wil je je tanden wel in zetten.

Crisp that birthday pie
Crisp that birthday pie

 

Zoetrecepten

Epic crispy birthday cake

Door | 180 | 25 personen

Dit heb je nodig

    Voor de chocoladecake:

    • 200 gram ongezouten boter
    • 250 gram pure chocolade
    • 400 milliliter kokend water
    • 60 gram cacaopoeder
    • 300 milliliter karnemelk
    • 500 gram bloem
    • 3 theelepels baking soda
    • 1 theelepel zout
    • 6 eieren
    • 600 gram lichtbruine basterdsuiker

    Topping en decoratie:

    En zo doe je het

    1. Chocoladecakes. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie en laat het hierna even afkoelen. Vet drie taartvormen in van 20 cm doorsnee en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht).
    2. Neem 3 kommen. Mix in één kom het kokende water en het cacaopoeder goed door elkaar en roer vervolgens in een dun straaltje de karnemelk erbij. Zet opzij. Zeef in een andere kom de bloem, baking soda en het zout en meng door elkaar; zet opzij. Mix de eieren in de derde kom op hoge snelheid voor ongeveer 3 minuten en voeg vervolgens de suiker en het vanille aroma toe. Verlaag de snelheid van je mixer en voeg dan het gesmolten chocolademengsel toe. Als dit is opgenomen kun je 1/3 deel van het bloemmengsel en de helft van het cacaomengsel toevoegen, waarna je het kort mixt. Herhaal dit tot alle ingrediënten zijn toegevoegd aan het beslag, maar let op dat je niet te lang mixt.
    3. Verdeel het beslag gelijkwaardig over de drie vormen en bak ze één voor één af in 35 – 40 minuten. Test met een caketester of de cakes gaar zijn van binnen. Laat de cakes even afkoelen in de vorm en stort vervolgens op de kop op het taartrooster.
    4. Als de cakes volledig afgekoeld zijn, snijd je de bolling aan de bovenkant eraf, tot je drie mooie rechte lagen overhoudt. Je kunt de cakes prima één of twee dagen van tevoren voorbereiden; wikkel ze dan als ze nog een beetje lauwwarm zijn in vershoudfolie en bewaar op een donkere, koele plek. Zo blijven ze het verst.
    5. Bereid ondertussen je salted caramel botercrème (2x het recept) en je knapperige bacon strips (voor het recept, klik op de links).
    6. Laagjes opbouwen. Zet een bord of plateau klaar waar je de taart op wilt presenteren en smeer hier een lik botercrème op. Hiermee plak je de onderste laag cake vast op het plateau. Smeer een gelijkmatige laag botercrème van ongeveer 0,5 cm op de cakelaag en laat dit een half uurtje opstijven in de koelkast. Besmeer ook de tweede laag cake met 0,5 cm botercrème en leg deze op de eerste laag opgesteven botercrème. Laat weer een half uur opstijven in de koelkast en leg er tot slot de derde laag cake op. Mijn truc is dat ik de meest rechte, platte kant (vaak de onderkant) van de cake naar boven toe leg.
    7. Het is nu tijd om de hele taart in te smeren met de botercrème. Laat de plamuurder in je naar boven komen en gebruik een taartschraper om de taart mooi strak te maken aan de buitenkant. Als ze volledig bedekt is zet je haar voor minstens één – twee uur in de koelkast, zodat de botercrème goed op kan stijven. Doordat ik gebruik maak van een botercrème die goed opstijft in de koelkast is het niet nodig om taart dowels te gebruiken.
    8. Een drie lagen tellende epic birthday chocolade cake, met een salted caramel botercrème, een druipende chocolade ganache en een knapperig kunstwerk van crispy bacon.
    9. Decoratie. Maak de ganache: warm de melk op in een pannetje en haal deze van het vuur als ze goed heet is. Voeg de in stukjes gehakte chocolade er aan toe. Roer goed door totdat alle chocolade is gesmolten en gemengd is met de melk. Laat de ganache een paar minuten afkoelen, zodat ze niet meer zo heet is maar nog wel mooi vloeit.
    10. Yes, nu komt een spannend moment! Je gaat de ganache over je taart gieten. Doe dit met beleid zodat de ganache zich mooi verdeelt, maar wel snel genoeg want de ganache zal rapjes opstijven op de gekoelde taart. Haal de goed gekoelde taart uit de koelkast. Giet de ganache van bovenaf over het midden van je taart en duw het hier en daar met een spatel een beetje over het randje. Steek vervolgens de bacon als kunstige scherven in de zachte topping bovenop.

    TADAA! Epic crispy birthday cake present. Wie durft het aan om deze goddelijke taart ook te maken? Deel het resultaat via social (#zoetrecepten) en vier met mij mee! Hieperdepiep.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Epic crispy birthday cake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    15 antwoorden op “Epic crispy birthday cake

    1. Van harte gefeliciteerd met je blogverjaardag! Dat er nog maar vele jaren en baksels mogen volgen.

      Wat een supergave taart. De bacon bovenop klinkt gek, maar ik geloof je meteen als je zegt dat het super smaakt. Toch zou de bangerik in mij gaan voor karamelbrokken. 🙂
      Groetjes, Lianne

    2. Gefeliciteerd!! En wat een schitterende taart heb je gemaakt. En in HHB taal ‘mooie laagjes’😉! Ik volg je al best een tijd en merk dat je recepten goed in mijn straatje passen, dus ga lekker door, dan bak ik weer mee!

    3. Hoi Mariette,

      Ik wil deze taart heel graag maken voor de verjaardag van mijn vriend volgende week. Alleen ik wil hem voor minder personen maken dus een 15 cm vorm gebruiken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Ik hoop op je reactie 🙂 alvast bedankt!

    4. Mijn dochter heeft bedacht dat ze oa deze taart wil gaan maken voor haar 19e verjaardag… nu heb ik even 3 vragen…

      “Verdeel het beslag gelijkwaardig over de drie vormen en bak ze één voor één af…” hoe weet ik dat ik het deeg gelijkmatig verdeeld heb? heb je toevallig en trucje daarvoor? 😀

      Loop je niet het risico dat het deeg wat moet wachten tot het gebakken wordt, “dunner” wordt en/of dat de lucht eruit gaat? dat het dus niet zo smeuïg en luchtig wordt als de 1e cake die de oven ingaat.. (ik hoop dat je je snapt wat ik bedoel 😀 )

      Ik heb nog salted caramel in de vriezer staan van de stroopwafeltaart. Die is echter niet zo heel mooi donker van kleur geworden, kan ik daar nog wat aan doen of zou ik dan echt nieuwe moeten maken? qua smaak is ie heerlijk 🙂 Ik was, achteraf, toch iets te vroeg met de boter…

      Alvast bedankt weer! 😀

      PS, die andere taart wordt de aardbeiencake met basilicum en mascarpone 😀

      1. Top keuze van je dochter! 😀

        Ik weeg het totale beslag (ongeveer 2600 gram) deel dat door 3-en en zet dan elke bakvorm even op de weegschaal. Dat is als je het heeeel precies wil doen, op het oog inschatten kan ook!

        Ik bak er zelf altijd twee tegelijk af. Ik heb twee 20-cm-vormpjes en die passen samen in de oven, de wachttijd voor de laatste valt dan relatief mee en is bij mij nog nooit ten koste gegaan van structuur of smeuïgheid.

        Die karamel kun je gewoon gebruiken hoor! Zolang de smaak maar goed is. Heel benieuwd naar het resultaat en fijne verjaardag alvast!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.