Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Lemon meringue taartjes

Zoetrecepten

Ik ben erachter gekomen dat de lemon meringue combinatie bij vrijwel iedereen favoriet is. Met deze lemon meringue taartjes kun je daarom bijna nooit misschieten. En dat is fijn.

Omdat je de meringue niet afbakt is het belangrijk dat je Italiaanse meringue maakt. Deze is namelijk veilig om rauw te eten. Voor deze meringue taartjes probeerde ik een nieuw product uit: two chicks. Dat is vloeibaar eiwit uit een flesje dat is gepasteuriseerd, waardoor je het als ‘normale meringue’ ook veilig kunt eten. Best handig he? En het werkte prima. Dus als je geen zin hebt om Italiaanse meringue te maken kun je ook op deze manier schuim voor op je taartjes maken, met de basisverhoudingen voor meringue (twee eiwitten & 100 gram fijne suiker).

Al zin om je tanden te zetten in deze brosse tartelette bodem, gevuld met een frisse lemon curd vulling en een luchtige zoete meringue on top?

Lemon meringue taartjes

Lemon meringue taartjes

Zoetrecepten

Lemon meringue taartjes

Door | 75 minuten | 8 personen

Dit heb je nodig

    BODEM

    • 200 gram bloem
    • 30 gram amandelmeel
    • 80 gram poedersuiker
    • Flinke snuf zout
    • 120 gram koude boter (in blokjes)
    • 2/3e losgeklopt ei

    MERINGUE

    • 1 partje citroen
    • 125 gram eiwit
    • 75 ml water
    • 200 gram suiker

    En zo doe je het

    1. Maak de lemon curd maximaal 3 – 4 dagen van tevoren en bewaar goed afgesloten in de koelkast. Je hebt 2x de hoeveelheid van het recept nodig.
    2. BODEM. Doe alle ingrediënten voor de bodem (behalve het ei) in een kom en kneed door elkaar tot er een zanderig deeg ontstaat. Dit kun je ook doen met de bisschopshaak van je keukenmachine. Voeg dan het losgeklopte ei toe en kneed tot je een samenhangende deegbal hebt. Laat het deeg een half uur tot een uur opstijven in de koelkast.
    3. Haal na een uur het deeg weer uit de koelkast en snijd deze in 8 gelijke plakken. Druk deze in de tartelettevormpjes (10 cm doorsnee) en verdeel goed. Bak de taartjes blind af op 175 graden voor 12 minuten. Haal de taartjes dan uit de oven, verwijder de blindbakvulling en bak ze nog 8 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat volledig afkoelen.
    4. Op de dag zelf: neem de zanddeegbodems en vul deze allemaal met een gelijke hoeveelheid lemon curd en strijk deze glad af. Zet even in de koelkast.
    5. MERINGUE. Scheid de eieren en zorg ervoor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij en wrijf deze in met een partje citroen of met een in citroensap gedrenkt doekje.
    6. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de suiker in. Plaats het pannetje op laag vuur en roer in het mengsel totdat de suiker is opgenomen. Je mag niet meer roeren als het mengsel kookt. Hou een nat kwastje bij de hand, waarmee je de gekristaliseerde suiker van de zijkant van de pan kunt vegen. Plaats een temperatuurmeter in de suikersiroop: we willen dat de suikersiroop 121 graden Celsius bereikt voordat we het toevoegen aan het eiwitmengsel.
    7. Zet ondertussen de mixer aan op medium speed om de eiwitten op te kloppen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er aan toevoegen. Giet de suikersiroop in een dun straaltje toe aan het schuim, terwijl je blijft mixen. Blijf mixen tot het schuim afgekoeld is naar 50 graden Celsius (stop tussendoor dus even met mixen om de temperatuur van het schuim op te meten).
    8. Je schuim is nu klaar! Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt. Gebruik een spuitzak met een gladde spuitmond om leuke toeven te maken met de meringue op de gevulde taartbodems. Met een gasbrandertje kun je de meringue toefjes geleidelijk dichtschroeien en een mooie bruine kleur geven. Let op dat je de gasbrander op voldoende afstand houdt en korte heen en weer gaande bewegingen maakt (en niet te lang op 1 plek). Heb je hierna nog wat meringue over? Gebruik dit dan om schuimpjes van te bakken!
    9. De taartjes zijn nu klaar. Je kunt ze gerust een paar uur in de koelkast zetten voor je ze serveert. Ook de dag erna zullen ze nog goed zijn, maar zal het deeg van de tartelette wel in knapperigheid zijn afgenomen.

    Als je liever één grote lemon meringue taart maakt dan 8 kleintjes, dan kan dat natuurlijk ook! Gebruik dan een mooie quiche vorm van ongeveer 24 cm doorsnee.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Lemon meringue taartjes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    6 antwoorden op “Lemon meringue taartjes

    1. Elke keer als ik een nieuw recept online zie, krijg ik weer zin om de om de keuken in te duiken hihi 😀
      Prachtige foto! Taartje ziet er verrukkelijk uit!

      Ik heb nog nooit meringue gemaakt. En stel het iedere keer uit. Nu met dat flesje van eiwitten lijkt het me wel leuk om een keer uit te proberen!

    2. Dat ziet er echt heerlijk uit! Ik heb alleen geen gasbrander, zou ik de taartjes met de meringue ook nog even in de oven kunnen zetten voor het branden van de meringue?

      1. Hi Jolijn, zoals Marianne ook al aangeeft moet je het inderdaad niet in de oven zetten op de normale stand, maar enkele minuten vlak onder de voorverwarmde grill en ze goed in de gaten houden! 🙂

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.