Ga naar de inhoud
Aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar!)
Lactosevrij 15 juni 2018

Aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar!)

Aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar!)

Daaaag, het is weer #sweetfriday! Deze keer een o-ver-heerlijke aardbeienkwarktaart in het no-bake thema van deze maand. Ik maakte ‘m vegetarisch met agar-agar, maar ik leg ook uit hoe je de taart met gelatine maakt.

Aardbeien zijn op het moment big time in het seizoen, dus ik slinger er deze week gewoon weer een aardbeienrecept tegenaan. Maandag de gezonde roze milkshake met frambozen en aardbeien, en vandaag deze iets minder gezonde aardbeienkwarktaart. Door de rand aardbeien aan de zijkant dachten velen van jullie dat het een fraisier was, maar nee, gewoon een ordinaire kwarktaart. Of eigenlijk Griekse yoghurttaart. Dat vind ik het lekkerst. Ik gebruikte die van 10% vet, dan hoeft er niet eens slagroom doorheen.

Door agar agar te gebruiken als bindmiddel maak je de taart vegetarisch en krijgt ‘ie ook een hele luchtige, mousse-achtige feeling. Waarom agar dat precies doet is me een raadsel. Zorg er wel voor dat je de taart de volgende dag meteen opeet, na twee dagen laat de agar agar veel vocht los en wordt de bodem zompig. Zonde! Ik leg hieronder ook gewoon uit hoe je de taart met gelatine maakt trouwens, dan krijgt de taart die typische ‘drillerige’ kwarktaartfeeling.

LACTOSEVRIJE EN/OF VEGAN KWARKTAART: vervang de boter door plantaardige harde margarine of kokosolie, gebruik plantaardige biscuitjes en vervang de Griekse yoghurt door volle kokosyoghurt.

Aardbeienkwarktaart
Aardbeienkwarktaart
Aardbeienkwarktaart

Aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar!)

recept
Aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar!)

Deze keer een heerlijke aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar). Ik leg daarnaast ook nog uit hoe de gelatine optie in z'n werk gaat.

60 minuten + 3 - 6 uur opstijven
14

Ingrediënten

BODEM

  • 250 gram biscuitjes
  • 50 gram geraspte kokos
  • 150 gram boter

VULLING

  • 750 gram aardbeien (500 g diepvries, 250 g vers)+ extra voor decoratie*
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 1 liter Griekse yoghurt 10% vet
  • 75 – 100 gram suiker
  • 1 tl vanille extract
  • Agar agar 10 gram poeder / 15 gelatineblaadjes

*Alleen maar verse aardbeien mag natuurlijk ook.

Bereiding

  1. Haal de diepvries aardbeien alvast uit de vriezer. Beleg de bodem van een bakvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier.
  2. Maalde biscuitjes fijn, ik doe dit altijd in de blender. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter hierin. Haal van het vuur en meng de biscuitjes en de geraspte kokos door de boter tot het goed gemengd is.Doe het biscuitmengsel in de taartvorm, verdeel het goed over de bodem en stamp aan met een lepel. Zet de vorm in de koelkast.
  3. Zoek 10 – 15 (verse) aardbeien uit, van ongeveer dezelfde grootte. Deze zijn voor de aardbeienrand in de kwarkvulling. Haal het groene kruintje eraf en snijd ze doormidden. Druk ze met de open kant tegen de rand van de bakvorm aan en zet ze strak tegen elkaar neer totdat de hele rand bedekt is.
  4. Doe de Griekse yoghurt in de kom en meng de suiker en het vanille extract hier doorheen. Proef even of je het zoet genoeg vindt.
  5. AGAR AGAR VULLING. Zet een steelpannetje op het vuur met het sinaasappelsap en 500 gram (diepvries)aardbeien en verwarm dit. Prak de aardbeien met een vork kapot als dat gaat. Giet het mengsel in je blender (let op dat je blenderkom tegen de warmte kan) en maal fijn. Laat even afkoelen. Giet terug in de pan, los het agar agar-poeder erin op en verwarm het mengsel. Zorg dat het 5 minuutjes kookt terwijl je goed blijft roeren. Giet de aardbeienpuree vervolgens in een hl dun stroompje door de Griekse yoghurt, terwijl je blijft mixen. Als je teveel toevoegt in n keer zal de yoghurt schiften.Haal de taartvorm uit de koelkast en giet het yoghurtmengsel erop. Maak de bovenkant mooi glad met een spatel.Zet voor een minstens 3 uur in de koelkast.
  6. GELATINE VULLING. Neem een kom met koud water en laat de gelatineblaadjes hier 5 minuten in weken. Knijp ze hierna uit. Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur met het sinaasappelsap en 500 gram (diepvries)aardbeien en verwarm dit. Prak de aardbeien met een vork kapot als dat gaat. Giet het mengsel in je blender (let op dat je blenderkom tegen de warmte kan) en maal fijn. Als het nog lauwwarm is kun je de gelatineblaadjes erin oplossen. Voeg dit in een dun stroompje toe aan de Griekse yoghurt terwijl je blijft mixen.Haal de taartvorm uit de koelkast en giet het yoghurtmengsel erop. Maak de bovenkant mooi glad met een spatel.Zet voor een minstens 6 uur in de koelkast.
  7. Gebruik de overgebleven aardbeien om de bovenkant van de taart te decoreren. Maak eventueel nog af met slagroom en GENIET!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar!)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

1 bericht over “Aardbeienkwarktaart (vegetarisch met agar agar!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *