Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Oranje roze koeken

Zoetrecepten

Dit recept voor oranje roze koeken is een recept voor wat iedereen kent als roze koeken, of glacé koeken.

Met een beetje oranje kleurstof en wat sinaasappelsmaak maak je ze helemaal oranje proof. Schrik niet van het ingrediëntenlijstje, het recept is echt niet zo moeilijk en veel lekkerder dan uit de winkel. Het is een licht knapperig koekje, met daarop frangipane en een oranje glacé laag. Frangipane is een half-fabrikaat van amandelspijs, dat je maakt door middel van amandelspijs, boter, ei en citroenschil te mengen. Een klassieke combinatie en superlekker! Wanneer frangipane je teveel gedoe lijkt, kun je ook een mengsel maken van enkel spijs en ei.

Ik heb bakringen met een doorsnee van 5 cm gebruikt, daardoor zijn de koeken kleiner dan een roze koek die je in de winkel koopt. Je kunt ze ook prima in een (silleconen) muffinvorm maken.

Zoetrecepten

Oranje roze koeken

Door | 45 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

    Koeken:

    • 100 gram boter
    • 40 gram kristalsuiker
    • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
    • 150 gram bloem
    • 1 theelepel bakpoeder
    • Flinke snuf zout
    • 1 eidooier (M)

    Frangipane:

    • 150 gram spijs
    • 50 gram boter
    • rasp van 1 citroen
    • 1/2 ei (M/L)

    Glacé

    • 200 gram poedersuiker
    • 5 gram maizena
    • 5 gram eiwitpoeder
    • 30 milliliter sinaasappelsap
    • Oranje kleurstof

    En zo doe je het

    1. Meng alle ingrediënten voor de koeken in een kom en mix met de hand of met deeghaken tot een samenhangend deeg. Laat een uur opstijven in de koelkast.
    2. Maak ondertussen de frangipane: doe de boter in een kom en mix los tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de citroenrasp en het spijs er aan toe en kneed het geheel door. Voeg dan ook het halve ei toe tot het goed gemengd is en zet even opzij.
    3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
    4. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een plak deeg van ongeveer 0,5 – 1 cm. Steek met een bakring rondjes deeg uit het beslag en leg deze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat. Plaats de bakringen er weer omheen. Heb je niet voldoende bakringen? Leg de plakjes deeg dan in een muffinbakvorm.
    5. Vul een spuitzak met de frangipane en spuit in het midden van elk rondje deeg een toef frangipane. Laat de buitenste rand van het rondje deeg leeg, zodat de rand hier omhoog kan komen. Zet de bakplaat dan voor ongeveer 15 – 20 minuten in de oven. De koeken zijn mooi goudbruin van kleur als ze goed zijn en ook de frangipane is verkleurd en voelt stevig aan. Verwijder de bakringen en laat de koeken afkoelen op de bakplaat.
    6. Voor het glazuur heb ik sinaasappelsap gebruikt om het een lekkere (Hollandse;)) smaak te geven. Je kunt ook gewoon water gebruiken en een drupje vanille extract toevoegen. Neem een kommetje en meng hierin het sinaasappelsap met het eiwitpoeder tot ze volledig opgelost is. Meng in een grotere kom het poedersuiker met het maizena. Giet hier het sinaasappelsap bij en roer tot ze volledig opgelost is. Voeg dan ook nog wat oranje kleurstof toe tot de gewenste kleur bereikt is.
    7. Als de koeken volledig zijn afgekoeld kun je ze vullen met de oranje glacé icing. Gebruik hiervoor een eetlepel en giet een beetje glacé icing in het midden. Tik de koekjes zachtjes op het aanrecht zodat de glazé icing zich netjes over de hele koek verspreid. Herhaal voor alle koeken en laat volledig uitharden (dit duurt een tijdje). Bewaar de koeken in een luchtdichte trommel of eet ze meteen allemaal op 😉
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Oranje roze koeken" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    19 antwoorden op “Oranje roze koeken

    1. Beste Marriet,

      Hmmmm, deze ga ik maken voor komende Koningsdag! Hoeven we ook niet in de rij te staan bij de bakker voor een tompouce….zelf bakken is veel leuker! Een vraagje, ik neem aan dat je de bakring niet om het deeg laat zitten als je de koek afbakt?

      Groetjes Hanneke

      1. Daar heb je helemaal gelijk in Hanneke! Zelfgemaakt is altijd leuker én lekkerder 🙂
        Ik laat de bakringen er wel omheen zitten als ik ze afbak. Mocht je hier niet genoeg bakringen voor hebben, dan kun je ook een muffinbakvorm gebruiken. Works like a charm! Groetjes, Mariette

      1. Hi Feline, dit kan je bij de meeste kookwebshops of kookwinkels verkrijgen, maar je kunt het natuurlijk ook vervangen door ‘echt eiwit’. Ik zou dan wel voor gepasteuriseerd eiwit kiezen i.v.m. eventuele besmetting via het eiwit. Met eiwitpoeder maak je het eiwit als het ware na, je mengt 5 gram eiwit met 30 milliliter water en vervolgens kun je dit in het recept gebruiken.

    2. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik mis de uitleg over hoe te bereiden, klopt dat?
      Ik zie wel jouw verhaaltje, dan een reclame, dan de benodigdheden en daarna de reacties op deze koeken…..

        1. Tja, het werd gewoon niet stroperig zeg maar. Ik had gewoon eiwit gebruikt en sinaasappelsap. Dus misschien was het nu uit verhouding. Nja, next time better.

          1. Ah dan snap ik wel wat er gebeurd is. Je gebruikt namelijk 5 gram eiwitpoeder in combinatie met 30 milliliter water om een eiwit ‘na te maken’. Voor het water heb ik sinaasappelsap gebruikt, om het glazuur meteen een lekker smaakje te geven. Jij hebt dus eigenlijk de dubbele hoeveelheid vocht gebruikt, waardoor het glazuur waarschijnlijk vloeibaar bleef?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.