Ga naar de inhoud
Havermoutkoeken bakken
Havermout recepten 26 juli 2020

Havermoutkoeken bakken

Havermoutkoeken bakken

Op zoek naar een makkelijk havermoutkoeken recept? Zoek niet langer! Met dit recept kun jij geweldig lekkere havermoutkoeken bakken!

Makkelijke havermoutkoeken bakken

Wie houdt er nou niet van een lekkere havermoutkoek die ergens tussen knapperig en chewy inzit? Precies. En met dit recept zit je helemaal goed.

Heerlijk met de kaneel die in het recept omschreven staat, maar ook erg lekker om eens een handje chocolate chips, gehakte hazelnoten, pecannoten of gedroogde cranberry’s door het deeg van de havermoutkoeken te mengen.

Glutenvrije havermoutkoeken

Glutenvrije bakkers, let op:

Deze lekkere havermoutkoekjes zijn glutenvrij als je gecertificeerde glutenvrije havermout en havermeel gebruikt. De havermout in Nederland is dit helaas niet standaard in verband met kruisbesmetting.

Havermoutkoeken

HAVERMOUTKOEKEN RECEPT

Je hebt voor dit recept geen gekke ingrediënten nodig. Havermout heb je vast wel in huis en daar kun je in principe ook gewoon het havermeel mee maken (door het fijn te malen in de blender). Doordat de koeken volledig zijn gemaakt met havermout en volkoren havermeel, zijn het toch een soort van quasi gezonde havermoutkoeken.

Wat heb je verder nodig voor dit recept? De smaakmakers zijn de kaneel en het vanille-extract, niet te versmaden in deze koeken. En daarnaast heb je eieren en bakpoeder nodig zodat de havermoutkoeken lekker chewy worden van binnen, maar niet compact.

Je kunt zelf kiezen of je liever kokosolie of boter gebruikt en datzelfde geldt ook voor kokosbloesemsuiker versus lichtbruine basterdsuiker. Het komt allemaal niet zo nauw in dit fijne recept voor havermoutkoeken. Prettig toch?

havermoutkoeken

Gezonde havermoutkoeken maken

Enne, het is natuurlijk geen ultiem gezond recept voor havermoutkoeken, maar ik heb wel op de hoeveelheid suiker gelet. En ze zijn ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken. Win-win! Met dank aan sissie Carolien voor de inspiratie voor dit havermoutkoeken recept.

Wil je een volledig suikervrije variant van deze koekjes bakken, maar niet teveel inleveren op de zoete smaak? Bekijk dan eens mijn recept voor suikervrije havermoutkoekjes met pecannoten en rozijnen, deze waren ook echt ongelofelijk lekker!

Met welk recept voor havermoutkoeken ga jij aan de slag? 

Meer van dit soort lekkere (quasi) gezonde recepten bakken? Kijk dan eens naar mijn bakboek Puur Zoet! Daarin vind je meer dan 80 zoete recepten met minder suiker, grotendeels glutenvrij en lactosevrij.

Havermoutkoeken bakken

recept
Havermoutkoeken bakken

Op zoek naar makkelijke havermoutkoeken? At your service! Je pimpt ze met wat chocolade, noten of gedroogd fruit, maar ook zonder zijn ze geweldig lekker.

15 minuten + baktijd
12

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 100 gram havermeel*
  • 1-2 tl kaneel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 125 gram kokosolie of boter
  • 100 gram kokosbloesemsuiker of lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren

*Dit kan je ook vervangen door bloem.

Bereiding

Havermoutkoeken maken

  1. Neem een kom en meng de havermout, -meel, kaneel, het bakpoeder en een snuf zout door elkaar.
  2. Klop in een nieuwe kom de kokosolie/boter samen met de suiker zacht en romig. Dit duurt een paar minuten. Mix dan op een lage stand één ei erdoor totdat het volledig is opgenomen en daarna ook het andere ei en vanille extract.
  3. Beleg een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Voeg de droge ingrediënten toe aan het ei-mengsel en meng dit met een spatel stevig door elkaar.
  5. Maak je handen nat door ze onder de koude kraan te houden. Verdeel het deeg in 12 grotere ballen of 18 kleintjes en leg ze uit elkaar op de bakplaat.

Havermoutkoeken bakken

  1. Bak in 16 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven (kleine koekjes iets korter: 10-12 minuten). Haal ze hierna direct uit de oven en laat op de bakplaat volledig afkoelen.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Havermoutkoeken bakken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 27

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *