Ga naar de inhoud
Ricciarelli (zachte Italiaanse amandelkoekjes)
Glutenvrij 14 april 2023

Ricciarelli (zachte Italiaanse amandelkoekjes)

Ricciarelli (zachte Italiaanse amandelkoekjes)

Ricciarelli zijn ontzettend lekkere zachte Italiaanse amandelkoekjes. Met dit makkelijke ricciarelli recept maak jij deze glutenvrije amandelkoekjes gewoon zelf!

zachte Italiaanse amandelkoekjes

Kende jij deze zalige Italiaanse amandelkoekjes genaamd ricciarelli al?  Ze zijn zacht, zoet en hebben een subtiele amandelsmaak. Hoewel je die amandelsmaak zo “subtiel” (of niet) kunt maken als je zelf wilt. Als je op zoek bent naar een lekkere traktatie voor bij je koffie of thee, dan zijn deze Italiaanse amandelkoekjes helemaal het einde.

Ricciarelli komen oorspronkelijk uit de stad Siena in Toscane. Grappig genoeg was ik daar een paar jaar geleden met mijn hele familie en heb ik ze daar niet eens gegeten of gezien (ik was er ook maar een dag). Nee, ik at ze voor het eerst bij één van m’n favoriete tentjes in Amersfoort, La Cantina.

Ik vond deze chewy Italiaanse amandelkoekjes daar zo lekker dat ik ze thuis ook wilde maken. Toen ik de klassieke recepten op internet uitploos viel me op dat ze er bij La Cantina een eigen, unieke versie op nahouden. Voor mijn eerste thuispoging ben ik voor het originele recept gegaan, een variatie kan altijd nog.

Riciarelli - Italiaanse amandelkoekjes

Ricciarelli maken

Ga je zelf ricciarelli maken? Dan is mijn eerste tip dat je een dag eerder moet beginnen dan je de koekjes zou willen eten. Want ricciarelli maken is hartstikke makkelijk, maar het deeg moet tenminste een nacht of allerliefst 24 uur in de koelkast rusten en op smaak komen.

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • Eiwitten – Eiwitten op kamertemperatuur werken het beste in dit recept. Dat geldt trouwens voor altijd voor ingrediënten in bakrecepten, tenzij anders vermeld.
  • Amandelmeel – Dit kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken door amandelen (zonder velletje) fijn te malen tot een meel, zoals ik ook deed om hazelnootmeel te maken.
  • Poedersuiker.
  • Geraspte sinaasappel- of citroenschil – Dit is de echte smaakmaker van de koekjes. Ik koos voor sinaasappelschil, maar ze zijn beiden erg lekker erin. Zorg wel dat je enkel het oranje/gele deel van de schil gebruikt en niet het witte deel eronder, dat witte is heel bitter en niet lekker.
  • Amandelextract – Dit is de tweede belangrijke smaakmaker in deze amandelkoekjes en maakt de ricciarelli overheerlijk. Je vindt amandel-extract bij speciale (online) kookwinkels, toko’s of je kiest voor een amandelaroma dat gewoon in de supermarkt in het bakschap ligt.
  • Vanille-extract.
  • Bakpoeder.
  • Snuf zout.
  • Hele amandelen. Ik koos ervoor om hele amandelen door het ricciarelli deeg te mengen. Het smaakt heerlijk als afwisseling tussen de chewy koekjes om af en toe een knapperige amandel tegen te komen. Maar dit is optioneel!

Ricciarelli maken - amandelkoekjes

Verschil tussen ricciarelli en amaretti morbidi

In mijn zoektocht naar het ultieme zachte Italiaanse amandelkoekje vond ik niet alleen ricciarelli, maar ook amaretti morbidi. Beiden zijn zachte amandelkoekjes die lekker smeuïg én Italiaans zijn en de receptuur lijkt ook best veel op elkaar. Logischerwijs worden ricciarelli daarom soms verward met amaretti morbidi.

Het grootste verschil is dat ricciarelli zachter en cake-achtiger zijn dan amaretti morbidi. Amaretti morbidi zijn zacht van binnen, maar hebben wel een krokante korst. Daarnaast horen ricciarelli meer druppel/diamantvormig te zijn en amaretti morbidi rond. Mijn koekjes zitten een beetje tussen ovaal en rond in, dat vond ik het mooist ogen.

Als experts van de Italiaanse keuken dit lezen en aanvullingen hebben, mail mij dan vooral want ik wil graag zo compleet mogelijk zijn!

Glutenvrije amandelkoekjes

En dan nog iets! Ricciarelli zijn glutenvrije amandelkoekjes en bevatten geen tarwebloem, omdat ze volledig met amandelmeel worden gemaakt. Dit maakt de koekjes super geschikt voor mensen met glutenintolerantie. 

Dus als je op zoek bent naar een lekker glutenvrij amandelkoekjes recept, probeer dan zeker eens deze ricciarelli uit. Ze zijn erg makkelijk te maken en perfect voor elke gelegenheid. Genieten geblazen!

glutenvrije italiaanse amandelkoekjes

Ricciarelli (zachte Italiaanse amandelkoekjes)

recept
Ricciarelli (zachte Italiaanse amandelkoekjes)

Ricciarelli zijn ontzettend lekkere zachte Italiaanse amandelkoekjes. Met dit makkelijke ricciarelli recept maak jij deze glutenvrije amandelkoekjes gewoon zelf!

25

Ingrediënten

RICCIARELLI DEEG

  • 2 eiwitten
  • 200 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 tl sinaasappel- of citroenschil, geraspt
  • 1 tl amandel extract
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 0,5 tl bakpoeder
  • Snuf zout

Extra

  • Meer poedersuiker om de koekjes doorheen te rollen
  • Eventueel: extra amandelen voor door het deeg

Bereiding

  1. Neem een kom en mix de eiwitten tot een luchtige massa. Meng in een andere kom amandelmeel, poedersuiker, bakpoeder en zout door elkaar en spatel dit in delen door het eiwitschuim.
  2. Spatel tot slot sinaasappel- of citroenrasp, vanille-extract en amandelextract door het ricciarelli deeg. Verplaats het deeg naar een schone kom, dek af met plastic en zet het 12-24 uur in de koelkast voordat je de koekjes afbakt.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte) en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en zet een plat schaaltje met poedersuiker klaar. Verdeel het deeg in 25 koekjes, die je naar wens in ronde vorm of als druppel vormt. Rol ze door de poedersuiker en leg op de bakplaat.
  5. Bak in 18 minuten gaar. Verplaats het vel bakpapier met de koekjes naar een rooster en laat daar volledig afkoelen. In het begin zullen ze nog heel zacht aanvoelen, maar als ze verder afgekoeld zijn krijgen ze de perfect zachte, chewy structuur.

BEWAREN: bewaar de koekjes maximaal een week in een afgesloten vershoudbak (of tot drie maanden in de vriezer).

BAKTIP: Je kunt ervoor kiezen om hele amandelen door het koekdeeg te verwerken. Dat smaakt erg lekker en geeft ze een extra crunch!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Ricciarelli (zachte Italiaanse amandelkoekjes)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 11

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *