Ricciarelli zijn ontzettend lekkere zachte Italiaanse amandelkoekjes. Met dit makkelijke ricciarelli recept maak jij deze glutenvrije amandelkoekjes gewoon zelf!
zachte Italiaanse amandelkoekjes
Kende jij deze zalige Italiaanse amandelkoekjes genaamd ricciarelli al? Ze zijn zacht, zoet en hebben een subtiele amandelsmaak. Hoewel je die amandelsmaak zo “subtiel” (of niet) kunt maken als je zelf wilt. Als je op zoek bent naar een lekkere traktatie voor bij je koffie of thee, dan zijn deze Italiaanse amandelkoekjes helemaal het einde.
Ricciarelli komen oorspronkelijk uit de stad Siena in Toscane. Grappig genoeg was ik daar een paar jaar geleden met mijn hele familie en heb ik ze daar niet eens gegeten of gezien (ik was er ook maar een dag). Nee, ik at ze voor het eerst bij één van m’n favoriete tentjes in Amersfoort, La Cantina.
Ik vond deze chewy Italiaanse amandelkoekjes daar zo lekker dat ik ze thuis ook wilde maken. Toen ik de klassieke recepten op internet uitploos viel me op dat ze er bij La Cantina een eigen, unieke versie op nahouden. Voor mijn eerste thuispoging ben ik voor het originele recept gegaan, een variatie kan altijd nog.
Ricciarelli maken
Ga je zelf ricciarelli maken? Dan is mijn eerste tip dat je een dag eerder moet beginnen dan je de koekjes zou willen eten. Want ricciarelli maken is hartstikke makkelijk, maar het deeg moet tenminste een nacht of allerliefst 24 uur in de koelkast rusten en op smaak komen.
Deze ingrediënten heb je nodig:
- Eiwitten – Eiwitten op kamertemperatuur werken het beste in dit recept. Dat geldt trouwens voor altijd voor ingrediënten in bakrecepten, tenzij anders vermeld.
- Amandelmeel – Dit kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken door amandelen (zonder velletje) fijn te malen tot een meel, zoals ik ook deed om hazelnootmeel te maken.
- Poedersuiker.
- Geraspte sinaasappel- of citroenschil – Dit is de echte smaakmaker van de koekjes. Ik koos voor sinaasappelschil, maar ze zijn beiden erg lekker erin. Zorg wel dat je enkel het oranje/gele deel van de schil gebruikt en niet het witte deel eronder, dat witte is heel bitter en niet lekker.
- Amandelextract – Dit is de tweede belangrijke smaakmaker in deze amandelkoekjes en maakt de ricciarelli overheerlijk. Je vindt amandel-extract bij speciale (online) kookwinkels, toko’s of je kiest voor een amandelaroma dat gewoon in de supermarkt in het bakschap ligt.
- Vanille-extract.
- Bakpoeder.
- Snuf zout.
- Hele amandelen. Ik koos ervoor om hele amandelen door het ricciarelli deeg te mengen. Het smaakt heerlijk als afwisseling tussen de chewy koekjes om af en toe een knapperige amandel tegen te komen. Maar dit is optioneel!
Verschil tussen ricciarelli en amaretti morbidi
In mijn zoektocht naar het ultieme zachte Italiaanse amandelkoekje vond ik niet alleen ricciarelli, maar ook amaretti morbidi. Beiden zijn zachte amandelkoekjes die lekker smeuïg én Italiaans zijn en de receptuur lijkt ook best veel op elkaar. Logischerwijs worden ricciarelli daarom soms verward met amaretti morbidi.
Het grootste verschil is dat ricciarelli zachter en cake-achtiger zijn dan amaretti morbidi. Amaretti morbidi zijn zacht van binnen, maar hebben wel een krokante korst. Daarnaast horen ricciarelli meer druppel/diamantvormig te zijn en amaretti morbidi rond. Mijn koekjes zitten een beetje tussen ovaal en rond in, dat vond ik het mooist ogen.
Als experts van de Italiaanse keuken dit lezen en aanvullingen hebben, mail mij dan vooral want ik wil graag zo compleet mogelijk zijn!
Glutenvrije amandelkoekjes
En dan nog iets! Ricciarelli zijn glutenvrije amandelkoekjes en bevatten geen tarwebloem, omdat ze volledig met amandelmeel worden gemaakt. Dit maakt de koekjes super geschikt voor mensen met glutenintolerantie.
Dus als je op zoek bent naar een lekker glutenvrij amandelkoekjes recept, probeer dan zeker eens deze ricciarelli uit. Ze zijn erg makkelijk te maken en perfect voor elke gelegenheid. Genieten geblazen!