Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Goddelijke macarons met salted caramel (lactosevrij!)

Zoetrecepten

Het koekje dat je kent uit films en uit de stad van de liefde: de macaron. En dan wel met salted caramel. INSTANT VERLIEFD.

Thomas had mij een weekend Parijs cadeau gedaan voor mijn verjaardag. Na een lange autorit, de TomTom stond per ongeluk op ‘tolwegen vermijden’ joy, kwamen we aan bij ons hotel in de geweldige buurt Saint Germain. We lieten onze bagage achter en stapten de deur uit om de buurt te verkennen. Die verkenning duurde niet lang, want in dezelfde straat van ons hotel zat het alombekende Ladurée.  Een waar paradijs deze winkel. Ze hebben macarons in alle kleuren en smaken die je maar kunt bedenken, de meest prachtige taartjes staan uitgestald en daarbij wordt al het lekkers dat je koopt verpakt in superschattige verpakkingen. Je begrijpt, we kwamen elke dag terug om nog een paar smaakjes uit te proberen of om een taartje voor op onze hotelkamer te scoren. Een must-try als je naar Parijs gaat! 

In Nederland zie je de macaron niet zo vaak, sommigen van jullie kennen het koekje misschien niet eens.  De macaron is van oorsprong een Frans koekje, bestaande uit twee luchtige amandelschuimpjes met een smaakvolle ganachevulling ertussen. De ‘schuimpjes’ zijn glutenvrij en in tegenstelling tot echte schuimpjes zijn macaronkoekjes krokant van buiten en chewy van binnen. De koekjes mogen niet kruimelen en moeten ook niet te zoet zijn. Een hele eisenlijst. Het leuke is dat je eindeloos kunt variëren met de vullingen. Citroen, pistache, chocolade, framboos of jawel: salted caramel! The very best, als je het mij vraagt.

Hier vind je het basisrecept voor macarons met salted caramel. Ik maakte de salted caramel vulling anders dan normaal, zodat dit recept voor macarons lactosevrij is.

Zoetrecepten

Goddelijke macarons met salted caramel (lactosevrij!)

Door | 90 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    • Basisrecept macarons
    • 60 gram harde margarine (lactosevrij
    • 60 gram stroop
    • 1 blikje zoete gecondenseerde kokosmelk (397 gram)
    • Snuf zout

    MATERIALEN

    •   Bakplaten
    •   Thermometer
    •   Spuitzak met ronde spuitmond

    En zo doe je het

    1. Leg twee bakplaten klaar met bakpapier. Ik heb zelf een speciale macaronbakmat, maar je kunt ook met een potlood rondjes op het bakpapier tekenen zodat je gelijke cirkeltjes spuit (kan ook gewoon uit de hand). Volg dan mijn basisrecept voor macarons.
    2. Tijd voor de karamelvulling. Smelt de margarine in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer de stroop erdoor en hierna ook de gecondenseerde kokosmelk. Blijf goed roeren, je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brandt je karamel aan of krijg je stukjes. Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf 10 – 20 minuten roeren in de pan, tot je karamel dikker wordt.
    3. Haal dan van het vuur en laat afkoelen. Giet in een goed af te sluiten bak of pot en bewaar in de koelkast. Haal de vulling er idealiter een half uur – uur van tevoren uit. Dan is het voldoende opgesteven, maar kan het ook weer op kamertemperatuur komen om goed gespoten te worden.
    4. Leg de macarons bij elkaar die exact op elkaar passen. Druk voorzichtig met je duim in de onderkant van de macaron. Zo ontstaat een kuiltje voor de vulling. Doe de salted caramel in een spuitzak met een kleine ronde spuitmond en spuit dit in het kuiltje. Dek af met een lege macaronschelp en leg ze op een bordje.
    5. Let erop dat de vulling bijna tot aan de randen van de macaronschelpjes komt zodra je deze op elkaar hebt geklapt, anders worden de koekjes droog. Zet een uurtje in de koelkast om op te stijven.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Goddelijke macarons met salted caramel (lactosevrij!)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    23 antwoorden op “Goddelijke macarons met salted caramel (lactosevrij!)

      1. Hi Femke, ik maak ze met een lactosevrije slagroom, in praktisch elke super verkrijgbaar. Ik dacht dat ik dat in de tekst verwerkt had, maar ik zie dat ik alleen wat heb gezegd over de lactosevrije margarine. Thanks voor je scherpe blik!

    1. Hoi,

      Ik wil al zo lang macarons maken en dit lijkt me echt lekker!! Mooie foto ook!

      Ik vroeg me af waar ik eiwitpoeder kan kopen?
      En de grammen voor de eiwit hoeveel eieren zijn dat ongeveer (dan kan ik daar rekening mee houden)

      Bedankt groetjes!

        1. Waarom heb je bij dit recept een gram eiwitpoeder nodig? Ieder macaron recept dat ik tot nu toe heb gemaakt is gewoon op basis van (gerijpte) eiwitten

          1. Hi Anouk, macarons worden inderdaad van de beste structuur door oudere eiwitten te gebruiken. Door eiwitpoeder te gebruiken wordt het mengsel ook steviger en kun je dus verse eiwitten gebruiken. Mijn eieren gaan er met al dat bakken meestal rap doorheen 😉

    2. Ik heb met dit recept een tweede poging gedaan om zelf macarons te maken. Zou dit mislukken, dan zou ik het niet meer proberen. Maar…. uiteindelijk (na verdriedubbeling van de baktijd) zijn ze prachtig gelukt en smaken heerlijk.
      Dit recept blijf ik voortaan gebruiken!

    3. Beste Mariette,

      Ik heb een vraagje over de vulling. Wordt de salted caramel zo gebruikt, of doe je er nog wat anders mee? Want als ik kijk naar de foto van de macrons en de foto van de salted caramel komt dit niet overeen.
      Het kan natuurlijk ook dat ik er overheen gelezen heb 😅

      Alvast bedankt!

      1. Ik gebruik de salted caramel gewoon altijd zo! Als de karamel is opgesteven lijkt ze ook altijd wat lichter. Voor de foto hierboven had ik de karamelvulling van Zumbo gebruikt en hij roert nog extra boter door zijn salted caramel. Ik vind dat niet nodig, vandaar 🙂

    4. Hi Mariette,
      Wat zou je nog meer kunnen adviseren als vulling? Ik dacht zelf aan de pistachepasta die ik hier heb geleerd te maken, maar wert niet of dat gaat smaken? Ik heb nog nooit macarons op 😶.
      Hartelijke groet!

      1. Zeker is een pistacheroom op basis van de pistache pasta er heerlijk tussen! Nog meer lekker: lemon curd, chocolade ganache, luchtige botercrème op smaak gebracht door rozenwater.. etc.!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.