Ga naar de inhoud
Tequila cheesecake
Cheesecake 21 juni 2019

Tequila cheesecake

Tequila cheesecake

Grown ups birthday party coming up? Deze romige citroen tequila cheesecake gaat de show stelen! Ziet er best indrukwekkend uit, smaakt mega heerlijk én er zit alcohol in.

Tequila cheesecake maken

Ik vind dit taartje persoonlijk één van mijn beste van dit jaar. Mijn freelance werkplekcollega’s brachten me op dit idee, omdat er continu een fles tequila rondslingerde op kantoor. Volgens mij riep ik dat ze verzoeknummertjes op cheesecake gebied mochten indienen -want lievelingstaart-, waarop collega Marnix grapte of ik geen tequila cheesecake kon maken. Challenge accepted.

Tequila hoort natuurlijk gedronken te worden met een noodzakelijke lik zout en een partje citroen om de boel af te blussen. Die ingrediënten heb ik ook precies verwerkt in de taart. Een must, leek mij.

Tequila cheesecake

Een cheesecake met tequila

Zout, citroen en tequila, hoe ga je daar een lékkere cheesecake mee maken? Stel je een heerlijk romige cheesecakelaag voor, zoet en rijk aan citroensmaak. Daarop volgt een vrij pure laag tequila jelly, je moet het immers wel kunnen proeven.

Als topping op die laag tequila jellu koos ik natuurlijk voor grove zoutvlokken. De cheesecake heeft geen bodem zoals je vast al gespot hebt op de foto’s, maar hoort naar binnen ‘geschept’ te worden met te lekkere, crunchy boterkoggetjes. Een zeer Amsterdams koekjeen niet geheel toevallig één van m’n lievelings in de categorie koekjes. Daarnaast vond ik het vooral een erg leuke knipoog naar m’n Amsterdamse werkplekcollega’s.

Deze cheesecake maakt je feestje af lieve mensen! Mits je 18+ bent of course.

Tequila cheesecake

Cheesecake met Amsterdamse boterkoggetjes

Uiteraard kun je er voor kiezen om de cheesecake met tequila een koekjesbodem te geven. Een simpel digestive koekjes lijkt me daar het beste bij smaken, ietwat neutraler naar de andere al aanwezige smaken. Even verkruimelen, met gesmolten boter mengen en in de bodem van je bakvorm drukken met de bolle kant van een lepel, voordat je de roomkaasvulling erin stort.

Maar zoals je zult begrijpen vond ik de Amsterdamse boterkoggetjes deze cheesecake pas echt afmaken. Oké, het eet misschien niet zo handig, scheppend met een boterkoggetje. Maar het is wel een extra leuke experience en je kunt er gewoon gebaksvorkjes bij geven.

Tequila cheesecake

Tequila cheesecake

recept
Tequila cheesecake

Grown ups birthday party coming up? Deze romige citroen tequila cheesecake gaat de show stelen! Ziet er best indrukwekkend uit, smaakt mega heerlijk én er zit alcohol in.

35 minuten + opstijftijd
10

Ingrediënten

CHEESECAKE

  • 300 gram roomkaas
  • 100 gram yoghurt
  • 200 ml slagroom
  • 1 citroen
  • 125 gram suiker
  • 3 gelatine blaadjes


TEQUILA TOPPING

  • 250 ml tequila
  • 1 citroen
  • 3 gelatine blaadjes
  • 1 tl honing


EXTRA

  • Pak Amsterdamse boterkoggetjes
  • Grove zoutvlokken

Bereiding

  1. Zorg dat al je zuivelproducten op dezelfde temperatuur zijn. Zet 3 gelatine blaadjes in een bak met koud water en laat 5 minuten weken. Zet alvast een steelpannetje op het fornuis en verhit 3 el water (terwijl je met stap 2 verder gaat) en zet het vuur daarna uit.
  2. Roer de roomkaas los in een kom. Voeg de yoghurt toe en roer tot het volledig gemengd is. Voeg dan de slagroom toe en klop met de mixer tot een luchtiger geheel, terwijl je de suiker in een straaltje toevoegt.
  3. Als het een mooi geheel is, rasp je de schil van de citroen boven het mengsel en knijp je het sap erin uit. Knijp 3 gelatineblaadjes uit en voeg ze aan het warme water in je steelpannetje toe (is als het goed is niet meer heet, maar nog wel warm). Roer tot ze opgelost zijn en voeg dan in een heel dun straaltje aan je roomkaasmengsel toe, terwijl je blijft roeren.
  4. Beleg een bakvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier en stort het cheesecake beslag hierin. Zet in de koelkast en laat minstens 4 uur opstijven tot je verder gaat met de tequila jelly laag.
  5. Zet 3 gelatine blaadjes in een bak met koud water en laat 5 minuten weken. Zet een steelpannetje op het fornuis en verhit 3 el water en het sap van de citroen tot het warm is (niet kokendheet, dat ontneemt de kracht van de gelatine). Knijp de blaadjes uit en los op in het warme water. Voeg dan de honing en de tequila toe en roer goed door elkaar.
  6. Giet het tequila mengsel op de cheesecake laag en laat de taart minstens een nacht opstijven. Snijd de taart aan met een warm mes (dat werkt het best op de gelatine laag) en serveer rijkelijk met zoutvlokken en boterkoggetjes 😉

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Tequila cheesecake" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.4 / 5. Aantal stemmen: 31

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Tequila cheesecake

  1. Hi, vraagje, moet je de slagroom stijf kloppen voordat je hem toevoegt aan het roomkaas/yoghurt mengsel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *