Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Chocolade cheesecake met speculaasjes

Zoetrecepten

Voordat ik netjes mijn gedicht ging schrijven, móest ik deze chocolade cheesecake met speculaasjes gewoon maken. Wie zoet is krijgt lekkers!

Begint de cadeau-, dicht- of surprisedrang bij jou ook al? Ik moet nog FLINK aan de bak. Toch komt het altijd op de laatste week aan, why oh why! Ondertussen zit mijn hoofd vol met lekkere zoete ideeën, zoals deze chocolade cheesecake met speculaasjes. Als dat geen goed excuus is om het dichten nog even uit te stellen?

Ik wilde al lange tijd aan de slag met een chocolade cheesecake en de combi met Sinterklaas en speculaasjes leek me perfect. Cheesecake is altijd een goed idee! Mijn eerste experiment pakte meteen top uit: een knapperige bodem van speculaasjes, een romige chocolade roomkaasvulling en een zachte chocolade ganache topping om het af te maken. Ik gebruikte nog wat extra chocolade om leuke chocolade krulletjes op de taart te maken, maar dat is zeker geen must.

Al die roomkaas en chocolade maakt de taart verslavend lekker, maar ook behoorlijk machtig. De taart is een stuk steviger dan de gemiddelde cheesecake. Neem dus geen voorbeeld aan de punten die ik op de foto’s gesneden heb, maar snijd smalle puntjes. Zo kun je makkelijk 16 – 18 mensen blij maken met een puntje chocolade cheesecake!

Chocolade cheesecake met speculaas

Chocolade cheesecake met speculaas

Chocolade cheesecake met speculaas

Weet jij nog niet wat je gaat maken voor het heerlijk avondje? Check dan eens deze fijne Sinterklaasinspiratie!

Zoetrecepten

Chocolade cheesecake met speculaasjes

Door | 60 minuten | 16 personen

Dit heb je nodig

    • 400 gram speculaasjes
    • 100 gram boter
    • 600 gram roomkaas
    • 200 gram fijne kristalsuiker
    • 250 ml sour cream
    • 3 el cacao
    • 3 eieren
    • 400 gram chocolade
    • 350 ml slagroom
    • 1 zakje vanille suiker

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakvorm van 24 of 26 cm met bakpapier.
    2. Maal 350 gram speculaasjes fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe er steeds ongeveer 6 in en schud met de blender tijdens het malen. Wel goed vasthouden 😉 . Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel. Zet de bakvorm voor 5 minuten in de voorverwarmde oven en laat hierna afkoelen.
    3. Zet een steelpannetje op het vuur met een laagje water en hang hier een vuurvast bakje boven zonder dat deze het water raakt. Smelt nu 200 gram chocolade au bain-marie en zet even opzij.
    4. Neem ondertussen een beslagkom en mix hier voor een paar minuten de monchou samen met de suiker in, tot zij zacht en glad is. Voeg dan de sour cream toe en mix goed door. Als de chocolade voldoende afgekoeld is (maar nog wel vloeibaar), kun je deze er samen met de eetlepels cacao er ook doorheen mixen. Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen met een spatel. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
    5. Giet het geheel nu in de bakvorm en zet voor 60 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven uit en op een kleine kier (bijvoorbeeld met een houten spatel ertussen) en laat hem op deze manier een uur rustig afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje, anders heb je de kans dat de cheesecake scheurt.
    6. Maak ondertussen de chocolade ganache: verwarm 200 milliliter slagroom in een steelpannetje tot ze goed heet is. Zet dan het vuur uit en voeg 200 gram fijngehakte pure chocolade toe en roer dit goed door zodat de chocolade smelt. Giet de chocolade ganache als de cheesecake voldoende is afgekoeld gelijkmatig over de bovenkant van de taart. Let op dat de taart nog wel in de bakvorm zit. Zet nu voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
    7. Bij het serveren: klop de 125 milliliter slagroom stijf met de vanillesuiker. Breek de overige speculaasjes in stukjes. Schaaf eventueel wat pure chocolade over de bovenkant van de taart. Dit hoeft niet. Spuit een toefje slagroom op elk puntje taart en steek in elke toef een stukje speculaas. Let goed op dat je kleine puntjes snijdt, want de taart is supermachtig.

    Enjoy zoetjes! Heb jij deze chocolade cheesecake met speculaasjes gemaakt? Laat hieronder weten wat je ervan vond of show ‘m via Instagram of mijn Facebookpagina met de hashtag #zoetrecepten! Wekelijks deel ik het mooiste kiekje op Insta. LIKE! X Mariette

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Chocolade cheesecake met speculaasjes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    22 antwoorden op “Chocolade cheesecake met speculaasjes

    1. Hey,
      ziet er superlekker uit!
      Wil ik zeker gaan proberen, heb de gevulde speculaas geprobeerd, beetje aangebrand maar alsnog lekker ;-)! Heb je site pas vorige week ontdekt, maar ben nu al helemaal fan van jouw recepten!
      Ik denk dat ik er nog heel veel ga uitproberen!

    2. De cheesecake staat hier nu in de oven. Mmmmmm….😋 Met de overgebleven pepernoten van de Sinterklaastijd een bodem gemaakt. Heel benieuwd! Morgen kunnen we proeven…. Wachten duurt dan lang…😁

    3. Help!
      Ik heb de cheesecake in de oven en zie nu dat ik de vanille suiker had moeten gebruiken voor de slagroomtoefjes. Ik heb het in het beslag van de scheesecake gedaan😱

      Is dat erg??

    4. Hoi hoi ^^

      Ten eerste topsite!

      Nu mijn vraag hoe zorg je dat hij zo mooi strak word bij de rand? Want de ganache zit ook perfect!?

      Wat voor vorm of trucje gebruik je?

      1. Sorry ik heb je berichtje eerder gemist! Maar geen trucje, gewoon even losmaken met een mesje voor je te bakvorm openmaakt. Ik ken wel een trucje (gebruik het alleen nooit haha): de zijkanten van de bakvorm bekleden met bakpapier. Dan komt de cheesecake er ook mooi strak uit!

        En thanks voor je lieve compliment!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.