Ga naar de inhoud
Spekkoek maken
Cake 21 september 2016

Spekkoek maken

Spekkoek maken

Zelf spekkoek maken is een aanrader, maar tegelijkertijd een flinke klus. Deze smeuïge cake uit Indonesië is ongelofelijk lekker en met dit recept bak jij ‘m gewoon zelf. Durf jij het aan? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Wat is spekkoek?

Spekkoek is een hele smeuïge cake-achtige koek uit Indonesië en wordt ook wel spekuk of kek lapis genoemd. De het bestaat uit verschillende laagjes die om en om gebakken worden onder de grill. De variant die ik vandaag deel wordt ook wel de traditionele spekkoek genoemd, of de naturel spekkoek. ‘Naturel’ smaakt het verre van, want de bruine lagen zijn heerlijk op smaak gemaakt met kruidnagel, nootmuskaat, gemalen kaneel en kardemom. Naast deze variant heb je ook nog de pandan spekkoek, die je herkent aan de groene laagjes (afgewisseld met witte laagjes cake).

Spekkoek maken

Iedereen denkt dat spekkoek maken veel werk is. Dat klopt. Ik zal er geen doekjes om winden. Maar man man, wat is het lekker! En je huis gaat er fantastisch door ruiken, dat mag ook gezegd worden. Hier komt het op neer: je maakt twee soorten beslag, een donker kruidig beslag en een wit vanille beslag. Laagje voor laagje bak je deze af onder de grill. Moeilijk is het niet, maar je bent er wel eventjes mee bezig. Gewoon eens proberen dus!

LAAGJES! De magie van spekkoek zit ‘m in de laagjes. Hoe dunner de laagjes hoe beter, dus ik denk dat er ook in mijn skills nog een verbeterslag mogelijk is. Ik gebruikte een 20 cm springvorm, maar als je een hogere koek wil dan op mijn foto’s dan gebruik je simpelweg een kleinere bakvorm zoals deze.

Spekkoek maken

Spekkoek recept

Spekkoek kopen

Het is niet niks om zelf spekkoek te maken, je moet zin hebben in een flinke baksessie. Zeker wanneer je, zoals een authentiek spekkoek recept betaamd, veel mooie en dunne laagjes wil maken, is het een hele klus. Ik zal daarom eerlijk bekennen dat ik het vaker koop bij Indonesische toko’s of bij Aziatische supermarkten dan dat ik het zelf maak. Het is hartstikke machtig, dus als je eenmaal een zelfgebakken of zelf gekocht exemplaar in je keuken hebt staan dan kun je er ontzettend veel stukjes van snijden. Wat je niet direct opeet kun je invriezen. Pro-tip: doe dit per stukje en verpak alle stukjes nogmaals luchtdicht om te voorkomen dat deze smeuïge lekkernij uitdroogt.

Gaat deze koek van het menu af, maar wil je toch graag een tropisch toetje maken voor na een heerlijk Indonesisch feestmaal? Probeer dan eens mijn recept voor rijstpudding met lychee en kokosmelk. Alleen als lychees in het seizoen zijn of course! Anders is er niks aan.

Pandan spekkoek maken?

In het recept heb ik verwerkt hoe je dit recept gemakkelijk kunt aanpassen naar een pandan spekkoek. Je maakt simpelweg de dubbele hoeveelheid van het lichte beslag en door de helft van dit beslag meng je 1 tl pandan extract. That’s it! Het bruine beslag laat je achterwege en verder kun je het recept volgen. Persoonlijk vind ik deze kruidige traditionele variant veel lekkerder, maar tegen de pandan variant zal ik ook zeker nooit nee zeggen. 😉

Dit recept is afgeleid van een recept uit de Allerhande Taart.

Spekkoek maken

recept
Spekkoek maken

Heeft iemand spekkoek voor je gebakken? Wees dan maar heel zuinig op die persoon, want dat is niet niks! Met dit recept bak jij zelf een traditionele spekkoek en waan je je even in Indonesië.

90
20

Ingrediënten

Het lichte beslag

  • 150 gram boter, kamertemperatuur
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 6 eieren gesplitst
  • 75 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract

Het donkere beslag

  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram boter, kamertemperatuur
  • 6 eieren, gesplitst
  • 75 gram bloem
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 1,5 tl nootmuskaat
  • 4 tl gemalen kaneel
  • 2 tl kardemom

Bereiding

Spekkoek maken

  1. Voor het lichte beslag: snijd de boter in blokjes en mix dit met de witte basterdsuiker en vanille extract tot een smeuïg mengsel. Klop dan op de laagste stand de eidooiers erdoor. Spatel tot slot de bloem door het mengsel en zet de kom opzij.
  2. Voor het donkere beslag: neem een nieuwe kom, snijd de boter in blokjes en mix dit met de bruine basterdsuiker en de kruiden tot een smeuïg mengsel. Klop er vervolgens de eidooiers doorheen en hierna met een spatel ook de bloem. Zet wederom opzij.
  3. Verwarm de grill van de oven voor op 200 graden. Klop ondertussen 6 eiwitten stijf in een andere kom en meng hier een flinke mespunt zout doorheen. Spatel de helft van de eiwitten door het lichte beslag en de andere helft door het bruine beslag.
  4. Beleg de bakvorm (doorsnede 20 cm) met bakpapier. Schep 3 flinke eetlepels beslag in in de bakvorm en strijk dit met de bolle kant van een lepel uit tot een gelijkwaardig dun laagje. Plaats de vorm nu vlak onder de grill, (10 – 15 cm afstand) en laat het in 2 – 3 minuten stollen. Dit is afhankelijk van hoe hard je oven gaat, houd het de eerste keer dus even goed in de gaten zodat het niet aanbrandt. Test met je vinger of de laag voldoende gestold is voordat je de volgende laag erop smeert.
  5. Neem de vorm uit de oven en doe hetzelfde met het donkere beslag. Herhaal dit op dezelfde manier tot het beslag op is. Zet de oven hierna uit en laat de koek er nog 10 minuten in staan. Laat de vorm hierna nog een uur buiten de oven afkoelen.
  6. Snijd de spekkoek in stukken en bewaar gewikkeld in plastic folie in de koelkast. De spekkoek is dan zeker een week houdbaar. Je kunt de spekkoek ook invriezen. Wikkel er dan nog een laag aluminiumfolie omheen. Ingevroren is de spekkoek drie maanden houdbaar.

Spekkoek baktips

Liever pandan spekkoek maken? Laat het bruine beslag dan achterwege en maak de dubbel hoeveelheid van het lichte beslag. Deel dit lichte beslag in twee delen en door één deel meng je 1 tl pandan extract. Je kunt het recept op deze wijze verder volgen.

Spekkoek bewaren

  • Verpak de spekkoek meerdere keren in vershoudfolie en bewaar max. enkele weken in de koelkast. Buiten de koelkast is het enkele dagen houdbaar en in de vriezer maximaal drie maanden.
  • Wist je dat spekkoek sterker van smaak wordt als je hem een paar dagen bewaart? De kruiden krijgen dan de kans om extra veel smaak aan het deeg af te geven en dat maakt het nóg lekkerder.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Spekkoek maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Aantal stemmen: 12

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

6 berichten over “Spekkoek maken

      1. Top! Mijn extract was op een paar drupjes na op, dus ik heb er het merg van 1 vanillestokje toegevoegd. Bijna klaar nu, ruikt goddelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *