Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Birthday spekkoek!

Zoetrecepten

UPDATE! Afgelopen maandag was mijn lief jarig. Precies drie jaar geleden maakte ik spekkoek voor hem, zijn lievelings.

Maarrr, de foto van de spekkoek van toen had voor mij inmiddels een hoge SHAME factor, nogal outdated zeg maar. Een goede reden om de spekkoek dit jaar opnieuw te maken en het oorspronkelijke recept te finetunen.

Iedereen denkt dat spekkoek maken veel werk is. Dat klopt. Ik zal er geen doekjes om winden. Maar man man, wat is het lekker! En je huis gaat er fantastisch door ruiken, dat mag ook gezegd worden. Hier komt het op neer: je maakt twee soorten beslag, een donker kruidig beslag en een wit vanille beslag. Laagje voor laagje bak je deze af onder de grill. Moeilijk? Nee. Veel werk? Ja! Gewoon eens proberen dus!

Wist je dat spekkoek sterker van smaak wordt als je hem een paar dagen bewaart? De kruiden geven dan extra veel smaak af.

Spekkoek
Spekkoek

Dit recept is afgeleid van een recept uit de Allerhande Taart.

Zoetrecepten

Birthday spekkoek!

Door | 90 | 16 personen

Dit heb je nodig

    Het lichte beslag

    • 150 gram boter
    • 125 gram witte bastersuiker
    • 6 eieren gesplitst
    • 75 gram bloem
    • 1 tl vanille extract

    Het donkere beslag

    • 125 gram bruine basterdsuiker
    • 150 gram boter
    • 6 eieren gesplitst
    • 75 gram bloem
    • 2 tl gemalen kruidnagel
    • 2 tl nootmuskaat
    • 4 el gemalen kaneel
    • 2 tl kardemom

    En zo doe je het

    1. Voor het lichte beslag: snijd de boter in blokjes en mix dit met de witte basterdsuiker en vanille extract tot een smeuïg mengsel. Klop dan op de laagste stand de eidooiers erdoor. Spatel tot slot de bloem door het mengsel en zet de kom opzij.
    2. Voor het donkere beslag: neem een nieuwe kom, snijd de boter in blokjes en mix dit met de bruine basterdsuiker en de kruiden tot een smeuïg mengsel. Klop er vervolgens de eidooiers doorheen en hierna met een spatel ook de bloem. Zet wederom opzij.
    3. Verwarm de grill van de oven voor op 200 graden. Klop ondertussen 6 eiwitten stijf in een andere kom en meng hier een flinke mespunt zout doorheen. Spatel de helft van de eiwitten door het lichte beslag en de andere helft door het bruine beslag.
    4. Beleg de bakvorm (doorsnede 20 cm) met bakpapier. Schep 3 flinke eetlepels beslag in in de bakvorm en strijk dit met de bolle kant van een lepel uit tot een gelijkwaardig dun laagje. Plaats de vorm nu vlak onder de grill, (10 – 15 cm afstand) en laat het in 2 – 3 minuten stollen. Dit is afhankelijk van hoe hard je oven gaat, houd het de eerste keer dus even goed in de gaten zodat het niet aanbrandt. Test met je vinger of de laag voldoende gestold is voordat je de volgende laag erop smeert.
    5. Neem de vorm uit de oven en doe hetzelfde met het donkere beslag. Herhaal dit op dezelfde manier tot het beslag op is. Zet de oven hierna uit en laat de koek er nog 10 minuten in staan. Laat de vorm hierna nog een uur buiten de oven afkoelen.
    6. Snijd de spekkoek in stukken en bewaar gewikkeld in plastic folie in de koelkast. De spekkoek is dan zeker een week houdbaar. Je kunt de spekkoek ook invriezen. Wikkel er dan nog een laag aluminiumfolie omheen. Ingevroren is de spekkoek drie maanden houdbaar.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze spekkoek gemaakt? Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via Instagram of mijn Facebookpagina met de hashtag #zoetrecepten! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. Liefs Mariette

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Birthday spekkoek!" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    9 antwoorden op “Birthday spekkoek!

      1. Ha Lies, je kunt het proberen, maar ik heb het zelf nooit zo geprobeerd. Ik ben bang dat de andere lagen op deze manier droog zullen worden. Het idee is dat je de spekkoek laag voor laag gaar grillt.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.