Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: zo maak je Italiaanse meringue

Zoetrecepten

Waarom Italiaanse meringue zo ideaal is? Voornamelijk omdat het veilig is om ‘rauw’ te eten. Je bakt de meringue als het ware gaar door er kokende suikersiroop doorheen te mengen. In dit basisrecept vertel ik je alle geheimen om perfecte Italiaanse meringue te maken.

 1. De hete suikersiroop maakt de meringue niet alleen veilig om te eten, maar het maakt de meringue ook stevig en stabiel.
 2. Door het toevoegen van een zuur, zoals citroensap of cream of tartar, wordt het opgeklopte eiwit stabieler en zal het minder snel inzakken. Wrijf je kom dus in met een citroenpartje (dit ontvet de kom ook meteen) of voeg het los toe.
 3. Gebruik verse eieren, op kamertemperatuur. Oude eiwitten zijn dunner en zullen sneller tot een groot volume opkloppen, maar schijn bedriegt: het volume ontstaat door (te)veel luchtbubbeltjes en deze meringue zal daardoor sneller instorten. Verse eitjes it is!
 4. Klop de eieren niet te lang op, want dan zal ze inzakken en haar volume weer kwijtraken.

Als je deze stappen volgt, krijg je gemakkelijk een perfecte, glanzende en stevige Italiaanse meringue. Gebruik de meringue als topping op je meringue pie, voor een Italiaanse meringue botercrème of bak de Italiaanse meringue af in de oven! Gebruik hiervoor dezelfde baktijd als voor gewone schuimpjes.

Zoetrecepten

Basisrecept: zo maak je Italiaanse meringue

Door | 20 | 12 personen

Dit heb je nodig

  • 1 partje citroen
  • 125 gram eiwit
  • 75 milliliter water
  • 200 gram suiker

  En zo doe je het

  1. Scheid de eieren en zorg ervoor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij en wrijf deze in met een partje citroen of met een in citroensap gedrenkt doekje.
  2. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de suiker in. Plaats het pannetje op laag vuur en roer in het mengsel totdat de suiker is opgenomen. Je mag niet meer roeren als het mengsel kookt. Hou een nat kwastje bij de hand, waarmee je de gekristaliseerde suiker van de zijkant van de pan kunt vegen. Plaats een temperatuurmeter in de suikersiroop: we willen dat de suikersiroop 121 graden Celsius bereikt voordat we het toevoegen aan het eiwitmengsel.
  3. Zet ondertussen de mixer aan op medium speed om de eiwitten op te kloppen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er aan toevoegen. Giet de suikersiroop in een dun straaltje toe aan het schuim, terwijl je blijft mixen. Blijf mixen tot het schuim afgekoeld is naar 50 graden Celsius (stop tussendoor dus even met mixen om de temperatuur van het schuim op te meten).
  4. Je schuim is nu klaar! Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt. Deze hoeveelheid is precies genoeg voor een 24 cm doorsnee lemon meringue taart.
  ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: zo maak je Italiaanse meringue" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

  20 antwoorden op “Basisrecept: zo maak je Italiaanse meringue

   1. Meringue kan prima zonder, maar Italiaanse meringue is wel een stuk meer tricky. Ik heb gelezen dat je zo kunt controleren of je suikersiroop goed is:

    Doop af en toe een lepeltje in de suikersiroop en daarna meteen in een glas water. Als je het lepeltje eruit haalt moet je een dunne draad kunnen trekken van de siroop. Let wel heel goed op, want de suikersiroop moet helder van kleur blijven en dus niet gaan karameliseren. Het komt nauw 🙂 Succes!!

  1. Hoi Mariette,

   Ik heb een aantal maal geprobeerd om Italiaanse meringue botercreme te maken (op de Engelse manier, dus door boter toe te voegen aan een Italiaanse meringue). Keer op keer gaat de boter schiften. Ik heb al verschillende combinaties van temperaturen van meringue en boter geprobeerd, ook beide op kamertemperatuur. Ook al met Zwitserse meringue geprobeerd. Mislukte ook. Weet jij raad?

   Hartelijke groet en bedankt voor al je superrecepten!

   Gr Roy

   1. Ha Roy! Wat rot dat het niet wil lukken. Het allerbelangrijkste is dat de boter op kamertemperatuur is. Ook wil het nog wel eens werken om de boter goed op te kloppen voordat je ze mengt. Heb je dit ook al geprobeerd? Groetjes, Mariette

    1. Hoi Mariette,
     Dank je voor je antwoord! Op kamertemperatuur had ik idd al geprobeerd, maar eerst de boter opkloppen nog niet. Ga ik volgende keer proberen, thnx!
     Roy

   1. Hi Suus, voor het maken van meringue is de hoeveelheid suiker het allerbelangrijkst. Anders wordt het schuim niet stevig en zakt het in. Ik raad daarom niet aan om het te verminderen, ook al zou ik het ook graag willen 🙂

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.