Winterse appelbollen met vanillesaus Mijn vriend en ik zijn over het algemeen een heel goed team in de keuken. Ik ben bezig met alle ingrediënten, beslagkommen of de mixer en hij ruimt ondertussen de bende op die ik maak en springt bij wanneer mijn arm lam is geworden van een dik beslag. In zijn eentje gaat het er meestal iets minder goed aan toe, hihi.Maar er is één recept waar hij steengoed in is en waarvan hij weet dat hij me er heel blij mee kan maken. Appelbollen met vanillesaus. Zijn appelbollen zijn echt een heerlijke treat wanneer het koud is buiten en je ’s avonds lekker samen op de bank kruipt met een kop thee. Maar ze kunnen ook prima als toetje dienen, wanneer het hoofdgerecht niet te zwaar is. Aan de hand van Thomas’ persoonlijke recept ben ik ook aan het bakken geslagen. En ik moet toegeven, wanneer hij ze maakt zijn ze toch wel lekkerder… recept Winterse appelbollen met vanillesaus Mijn vriend en ik zijn over het algemeen een heel goed team in de keuken. Ik ben bezig met alle… Printen Ingrediënten Voor vier appelbollen: 4 kleine appels 4 plakjes bladerdeeg 75 gram kristalsuiker 2 theelepels kaneel 60 gram amandelspijs Voor de vanillesaus: 175 mililiter slagroom 100 mililiter halfvolle melk 1 theelepel maizena 3 eierdooiers 2 vanillestokjes 50 gram suiker Bereiding Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer en laat ze ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier Schil de appels en verwijder voorzichtig het klokhuis. Het liefst met een appelboor, maar prutsen met een mesje lukt ook. Druk de onderste gaten van de appels dicht met bolletjes amandelspijs (de helft hiervoor gebruiken). Meng de suiker met het kaneel en schep een flinke theelepel in de klokhuisgaten. Sluit de bovenste gaatjes nu ook met een bolletje amandelspijs. Vouw het bladerdeeg netjes om de appel heen en smeer de bol in met de eierdooier. Rol de bol nu door het suiker&kaneel-mengsel. Bak de bollen in ongeveer 20 á 25 minuten af op 180 graden. Wanneer het bladerdeeg te snel gaat, zet de oven dan nog iets lager. Ze zijn het lekkerst wanneer de appel erg zacht is! Zet nu een steelpannetje op laagvuur en breng de room en 3/4 van melk aan de kook. Meng de maizena door de overgebleven melk en voeg het hierna bij de warme melk Klop vervolgens in een aparte kom met een garde de eierdooiers, de suiker en de vanillezaden (uit de boontjes geschrapt) tot een gladde massa. Giet hier een beetje van de warme melk bij, meng het even, en giet het mengsel vervolgens in het steelpannetje. Houd op laag vuur: de saus moet een beetje indikken, maar niet koken! Wanneer dit is gebeurd moet je de saus door een fijne zeef gieten en een beetje laten laten afkoelen.
Hi Bianca, dat ben ik met je eens, twee theelepels lijkt me voldoende! Je moet wel een lekker sterk kaneel suikermengsel krijgen. Beantwoorden