Chewy karamelmoppen

Chewy karamelmoppen

It’s sweet friday again! Elke vrijdag trakteer ik jullie op een extra lekker, zondig, zonder grenzen zoet recept. Voor in het weekend, want dan mag je los gaan vind ik. Deze week: chewy karamelmoppen.

Eigenlijk heb ik geen idee of je deze koekjes wel ‘moppen’ mag noemen. Ik heb ze namelijk zelf bedacht en vond ze wel moppig, maar een echte mop is meestal knapperig. Deze karamelmoppen zijn lekker chewy, zoals de bodem van een sloffen taart. En er zit dus karamel in, met een snufje zout.

Ook zo gek op taarten met een sloffen bodem? Dan wil je hier snel een kijkje nemen.

Had ik al gezegd hoe god-de-lijk lekker ik ze vind?

Chewy karamelmoppen

Chewy karamelmoppen

Chewy karamelmoppen

Geschreven door november 3, 2017
20 minuten
Voor 40 personen

Benodigdheden

  • Karamelspread of dulce de leche
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram boter, kamertemperatuur
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1/4 theelepel zout
  1. Bereid de karamelspread of dulce de leche voor (yes, je mag zelf kiezen welk recept je fijner vindt). Doe dit zeker een (halve) dag voordat je de koekjes wilt maken.
  2. Neem een kom en meng hier alle overige ingrediënten voor het deeg in. Kneed tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
  3. Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes van het deeg met een doorsnee van ongeveer een 2-euro-munt en leg deze op de bakplaat. Dek af met folie en zet de bakplaat een uurtje in de koelkast zodat het deeg kan rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de balletjes in 15 – 20 minuten gaar. Haal ze uit de oven en neem een voorwerp (een pollepel of spatel) met een bolle achterkant. Druk hiermee een kuiltje in de nog warme koekjes en laat de koekjes vervolgens afkoelen.
  5. Vul elk koekje met een schepje karamel en bestrooi eventueel met wat grove zoutvlokken. Als de karamel te vloeibaar is, moet je het eerst even in de koelkast laten opstijven voor je de koekjes vult.

Reacties op Chewy karamelmoppen

  1. Hoi Mariette,
    Zou ik i.p.v. de 50gr. fijne kristalsuiker en de 75gr. bruine basterdsuiker ook 125gr. kokosbloesemsuiker of palmsuiker kunnen gebruiken?

    Grtz, Kath

  2. Mijn vraag is al beantwoord 😉

    Ze zijn een uur geleden uit de oven gekomen en smaken super met de karamel er op!!
    Ik denk dat de kokosbloemsuiker misschien nog wel beter is dan kristalsuiker+bruine basterdsuiker omdat de karamel ook meer naar de kokosbloesemsuiker neigt qua smaak.

    Ik had alleen minder bolletjes op m’n bakplaat moeten leggen.
    Het waren er 29 geworden maar nadat ze gerezen/gebakken waren lagen ze tegen elkaar aan en zijn niet rond geworden maar vierkant met afgeronde hoeken.

    Al met al toch een super lekker resultaat dat erg snel op zal zijn.
    Ik moest me nu al inhouden toen ik de karamel er op deed.
    De karamel is trouwens ook prima ingedikt nu die is afgekoeld buiten de koelkast.
    Ik moet ‘m met twee theelepels in de kuiltjes doen omdat ie op één lepeltje blijft plakken.

    De kuiltjes heb ik met de achterkant van een OXO maatlepeltje gemaakt.

    https://www.bol.com/nl/p/oxo-good-grips-maatlepels-set-a-6-stuks/9200000052270173/?suggestionType=suggestedsearch

    1. Ik loop een beetje achter met de reacties, vandaar mijn late berichtje. Top dat het zo goed gelukt is en kan het me helemaal voorstellen met de kokosbloesemsuiker! Thanks voor het delen van je experiment 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief