Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Klassieke hazelnootschuimtaart

Zoetrecepten

Ik probeerde de spanning op te bouwen afgelopen weken met het recept voor de lekkerste mokkacrème en nougatine, maar jullie raadden natuurlijk al wat er aankwam. Voilá, precies op tijd voor Pasen: een klassieke hazelnootschuimtaart. Ik begon met de versie van Rutger Bakt, maar heb het roer bij elke versie verder omgegooid naar mijn smaak én er een mooie grote taart van gemaakt. Ik hou van grote, gave taarten, omdat ze nu eenmaal veel indruk maken. En daarnaast hebben wij met de familie niet genoeg aan van die beschaafde taartformaten ;).

Het is precies wat je verwacht van de perfecte hazelnootschuimtaart: een zacht romige mokkacrème, knapperige hazelnootmeringue, zoete crunchy nougatine aan de buitenkant en slagroomtoeven met een chocolade hazelnootje on top.

Hazelnootschuimtaart

De hazelnootschuimtaart is de favoriet van mijn vader, dus maakte ik hem voor zijn verjaardag. Dit was stiekem al poging twee, want vorig jaar had ik hem ook gemaakt. Mooi was hij wel, maar helaas vond ik hem toen niet lekker genoeg om met jullie te delen. Dit jaar is de taart met vlag en wimpel geslaagd en likte iedereen zijn bordje er bijna bij af. Plussss, ik heb nu extra goede tips voor jullie!

Hazelnootschuimtaart

Hazelnootschuimtaart

Zoetrecepten

Klassieke hazelnootschuimtaart

Door | 60 minuten | 16 personen

Dit heb je nodig

    • Mokkacrème
    • Nougatine
    • 200 gram blanke hazelnoten
    • 8 eiwitten (L)
    • 1/4 theelepel zout
    • 250 gram fijne suiker
    • 250 gram poedersuiker
    • 40 gram maizena

    DECORATIE

    • Pure chocolade
    • Paar hazelnoten
    • Slagroom + vanillesuiker

    En zo doe je het

    1. Je start met het maken van de mokkacrème en de nougatine. Maak de mokkacrème volgens dit recept en de nougatine volgens dit recept. Onderstaand recept beschrijft hoe je de taart verder moet maken en in elkaar moet zetten.
    2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de hazelnoten hierover. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en laat daarna afkoelen. Als de noten afgekoeld zijn maal je de noten kort fijn in de blender of keukenmachine. Let op dat je dit maar kort doet: als je te lang mixt komen er teveel vetten vrij uit de hazelnoten en deze zullen je schuim verpesten.
    4. Verwarm de oven voor op 135 graden. Bekleed opnieuw een bakplaat met bakpapier.
    5. Neem een vetvrije kom en klop hier de eiwitten met het zout in schuimig. Voeg dan in een dun straaltje de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Zo zal er een glanzend eiwitschuim ontstaan. Meng in een aparte kom de poedersuiker, maizena en de gemalen hazelnoten in door elkaar. Spatel dit vervolgens door het eiwitschuim.
    6. Als het past maak je vier cirkels van het schuim met een diameter van 20 cm op de bakplaat. Als dit niet past kun je er ook twee maken en het schuim in twee keer afbakken. Het schuim moet ongeveer een uur afbakken in de voorverwarmde oven. Laat het schuim het liefst volledig afkoelen in de oven.
    7. Neem een bord of plateau waar je de taart op wilt serveren. Smeer hier een lik mokkacrème op en plak de eerste schuimlaag hier op vast. Smeer dan een lekkere laag mokkacrème over deze schuimlaag heen en strooi daar wat nougatine over. Herhaal dit voor de overige schuimlagen, totdat je bij de bovenste laag bent: hier strooi je geen nougatine over.
    8. IMG_0660
    9. Smeer de lagen aan de zijkanten glad dicht met de mokkacrème. Plak de zijkanten nu vol met de nougatine. Ik nam steeds een handje vol nougatine en duwde dit tegen de zijkanten aan. Het is een beetje een prutswerkje om overal evenveel nougatine te plakken. De taart is nu in principe klaar en je kunt hem nu nog op gaan leuken:
    10. Klop 250 ml slagroom stijf met een zakje vanillesuiker. Vul een spuitzak en spuit 16 – 20 toefjes op de taart. Het is een flinke taart en de toefjes kun je op deze manier als porties aanhouden. Schaaf nog wat pure chocolade (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) over de toeven heen en zet een hazelnoot op elke toef. Ik smolt nog wat chocolade om op elke toef een chocoladehazelnoot te zetten, maar dit is geen must, vooral extra veel werk 😉 .
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Klassieke hazelnootschuimtaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    109 antwoorden op “Klassieke hazelnootschuimtaart

    1. Dit is een blijvertje!! Ik heb hem afgelopen weekend gemaakt ter ere van Vaderdag voor mijn schatje!
      Wát een geweldige taart, hij is een beetje bewerkelijk en de schuimcirkels passen niet op de bakplaat dus dat moet in twee keer als je niet een heel grote oven hebt.
      Voor het eerst nougatine gemaakt en dat ging heel goed. Het is een grote en machtige taart en degenen die er van gegeten hebben vonden hem héérlijk, écht banketbakkerskwaliteit! Kortom, ik ben heel blij met dit recept en ga deze taart nog vaak maken, dat weet ik nu al! ❤️🎂❤️🎂

    2. Hoi, deze taart lijkt me heerlijk, maar heb een vraagje. Moet je de eiwitten met een garde kloppen of kan het ook met een handmixer? Dit is een stap die bij mij eerder met het maken van meringue niet helemaal goed ging…
      Bedankt!

    3. Het ziet eruit als een heerlijk recept! Is het ook goed te doen de taart in een eerder stadium te maken? Of onderdelen van het recept al eerder te maken?

    4. Erg moeilijk voor een leek, en een behoorlijk knoei partij
      maar je moet er wat voor over hebben.Het schuim zit in
      de oven ik ben benieuwd twee cirkels van 20 cm en daarna
      nog een keer twee cirkels in de oven allemaal 60 min per keer.
      Ik vond het de nougatine maken bijzonder dat had ik nog nooit
      gedaan. Volgende keer moet ik wel de hazelnoten malen in zo
      een speciale hak machine , met een hak mes ging het niet.
      Ik hoop dat het allemaal lukt 🙂

    5. Taart is mislukt de smaak is heerlijk de lagen van 20 cm rond, waren veel
      te dik.Ik had de hele hazelnoten in de blender kunnen doen helaas te laat.De mokkacreme was veel ik weet niet wat ik daar mee moet doen ? Weg gooien is zonde dus smeer ik het maar op mijn muesli brood.Nee het was jammer genoeg goed bedoeld maar geen succes.Ik denk dat het is schoemmaker blijf bij je leest.Voorlopig geen schuimtaart ( maken ) voor mij.Hartelijk dank voor je reactie Mariette 🙂 Prettige feestdagen gewenst.
      Helena

    6. Wat een heerlijk recept. Denk je dat de taart ook ingevroren kan worden? Makkelijk om met de drukte van feestdagen/verjaardag alvast van te voren gebak te maken.

    7. De taart is super lekker geworden, alleen het schuim is mislukt. De onderkant wordt niet goed gaar (met zowel onder- als bovenwarming in de oven), ook is het schuim te dun geworden. Hoe kan ik dit voorkomen? Dankjewel alvast!

        1. De suiker kan inderdaad makkelijk verminderd worden, ook ik heb de suiker verminderd met 150gram en het resultaat was super. Als ik “zoete” taarten /gebak maak waar ook nog slagroom in / op gebruikt word, dan doe ik de slagroom altijd op de “Duitse” manier zoeten

    8. Eiwitten staan in de oven de rest is gemaakt en staat af te koelen. Ik weet nu al dit is een topper. Idd even wat werk maar ik kan niet wachten tot dit geproefd gaat worden😋

    9. Beste Mariette,

      Ten eerste complimenten voor de mooie website en de zeer lekkere recepten zo te zien. Ik ben namelijk dol op zoet.
      Ik was met kerst en oud/nieuw vrij en had dus weer eens tijd om heerlijk te bakken met mijn stiefdochter. We hebben deze heerlijke klassieke hazelnootschuimtaart gemaakt en met veel succes. Wat een heerlijkheid qua smaak dan toch zeker want uiterlijk kreeg ik het nog niet zo mooi als jouw plaatje.

      Bedankt en vriendelijke groet
      Jan van Tillo

    10. Ik heb de taart ook gemaakt. Hij was binnen de kortste keren op (was voor een verjaardag).
      Maar hoe snijd je zo een taart aan?
      Ik heb het maar met het electrische mes gedaan. Het is anders niet te doen.

    11. Hij was heerlijk!! Ik had nog wat schuim over en heb nog wat kleine schuimpjes gemaakt, daarop een toefje mokkacrème gespoten en afgewerkt met een beetje nougatine en een chocohazelnoot. Mmm..
      Oja, mijn crème ging vanuit de koelkast steeds schiften, als ik hem door wilde kloppen. Met verwarmen en opnieuw opkloppen kreeg ik hem weer goed, maar kan ik dit ook voorkomen? De ingrediënten zijn even koud en ook de schaal is koud. Dus ik snap het niet zo goed. Tips welkom, want dat scheelt weer extra werk!

    12. Toppertje!!
      Ik heb met dit recept gebakjes gemaakt, van ongeveer zeven centimeter doorsnede. Verder het complete recept gevolgd. Aardig wat werk, maar absoluut de moeite waard, want….. zooo gruwelijk lekker!!!!

    13. Als je vloeibaar eiwit gebruikt en je moet van maat L uitgaan hoeveel gram moet je dan aanhouden?? Op de fles staat 500 gram = 15 eieren maar zag schema waar stond dat L ei tussen 63 -73 gram weegt met schaal (ben nu wat verward)
      Hoeveel heb ik exact nodig in gram of ml??

    14. Ik heb de taart gemaakt en hij smaakte heerlijk. Het schuim was alleen niet echt gelukt. Hij zag er mooi uit maar de onderkant was niet gaar en daarom plakkerig. Het schuim was hol, bovenop en zijkant schuim, dan lucht in het midden en onderop het ongare schuim/plakkkerige deel. Had ik het schuim langer in de oven moeten bakken? Totdat het geheel gegaard is/opgedroogd is?

    15. zo verschrikkelijk lekker! Een echte hit hier thuis! En op verzoek ook vaak in andere huizen 😉 ik blijf bakken! Superfijn recept.

    16. Leuk recept! Had vorig jaar ook een hazelnootschuimtaart geprobeerd te maken, maar het schuim was helemaal zacht geworden vam de creme. Het was daardoor meer hoopjes scheppen ipv mooie taartstukken. Dit jaar ga ik die van jou proberen. Ben beniewd!!
      Groetjes!!

    17. Hoi hoi

      Ik wil deze taart es maken en heb al alle reacties ook gelezen 😀
      Wat ik me afvraag, moet ik de schuim in het midden van de oven bakken? Oven voorverwarmen op 175 graden met hete lucht functie of zonder?

      Alvast bedankt!

    18. Hoi Mariette,

      Wat een super recept! Ik ben bijna klaar met de taart 🙂
      Ik had even een vraagje. Kan je deze taart ook invriezen? Zo ja, blijft de taart dan nog knapperig? En blijft de nougatine ook knapperig nadat deze uit de diepvries komt?

      Groetjes Alice

    19. Hij was echt heerlijk!!!
      Iedereen was super enthousiast, zo leuk 🙂
      Ik had alleen te weinig crème om alle lagen te kunnen vullen. Heb maar 3 schuimlagen gebruikt uiteindelijk.
      Maar hij smaakte er niet minder om 🙂
      Volgende keer misschien meer crème maken, dubbele portie wellicht. Vlgs mij kun je de crème prima invriezen?

    20. Ik ga deze zometeen maken voor morgen, de verjaardag van mijn vader. Ik heb nog nooit zo’n taart gemaakt, dus ik ben stiekem een klein beetje nerveus. De goede reacties op dit recept hebben me wel gerustgesteld, dus nu op naar de winkel!

      1. Zoals in stap 6 staat vermeld moet het schui afgebakken worden. Hierna moet het volledig afgekoeld zijn voor je verder gaat met het opbouwen van de taart, anders smelt je mokka crème. Veel plezier met bakken vrijdag!

    21. Hoi. Heb zojuist alles gemaakt voor de hazelnootschuimtaart. Kan ik deze vanavond al maken en morgen opeten, of word de schuim dan erg zacht?
      En bewaar ik dat in de koelkast?

    22. Gisteren gemaakt volledig volgens jouw recept. Veel werk maar absoluut de moeite waard! Kan hier helaas geen foto toevoegen. Dank voor het recept!

    23. Hohoi!
      Ik als beginneling in het bakken deze geprobeerd! Nu is alles goed en duidelijk beschreven, maar mn schuim is nu ik hem wil opbouwen van binnen nog zacht terwijl ik hem 1 uur op 135 graden heb gedaan. Hoe erg is dat? Kan ik er nog iets aan doen?

    24. Ik heb deze overheerlijke taart gisteren weer voor de 5de x gemaakt. Veel werk maar het is t waard!!! Deze x had ik een dubbel portie gemaakt zodat ik 2 kleine taartjes weg kon geven. Toen ik met de mokkacreme aan de slag ging ging die na de banketbakkersroom in de schift. Geen tijd om nieuwe te maken dus even een gokje gewaagd. Ik heb de kom au bain Marie verwarmd en zo de schift ‘opgelost’. Het was erg vloeibaar maar nadat ik het in de koeling had gezet had ik toch super gladde mokkacreme en kon ik na 15 min toch mijn taart mooi en glad opmaken! Ik wilde deze ervaring graag met jullie delen!

    25. Hallo Mariëtte, Ik heb de taart gisteren gemaakt, de lekkerste hazelnoottaart ever!! De nogatine was super, de moccacreme zo zacht, werkelijk mega lekker. Hij is al weer op maar ik ga hem met kerst wederom maken, heel veel werk maar echt de moeite waard.

    26. Hoi Mariette,
      Ik wil deze taart vrijdag klaar hebben. Maar wat kan ik al eerder maken? Kan je de nogatine en banketbakkersroom al 2 dagen vooraf maken, of is dat echt te proeven?

      Ben erg benieuwd naar het resultaat!

        1. Heyy Mariette,

          Dank voor deze geweldige taart! Hij is zo ontzettend leuk om te maken!! Elk onderdeel is gewoon al heerlijk! Hij gaat morgen pas aangesneden worden, maar hij kan niet anders dan fantastisch zijn!! Wel had ik te weinig mokka crème en iets te dikke banketbakkersroom. Maar ach… met wat meer nogatine heb ik het opgelost. Zowel de zijkanten als de bovenkant versiert met nogatine. 🙂 En aan de onderzijde dan de chocolade hazelnootjes als versiering. Ook een heel mooi gezicht!

          Vraagje: heb je enig idee waarom in mijn banketbakkersroom wat kleine klontjes zaten? ik heb heel goed geroerd… 🙂

          Ben benieuwd naar nog meer nieuwe recepten :-)!

            1. Had het verkeerd verwoord. Je hebt gelijk Mariëtte. Wat ik bedoel is dat beide bindmiddel is. Maizena is niet doorschijnend en aardappelzetmeel wel. Voor sausjes ik te dikken die helder moeten blijven kan je dan dus beter aardappelzetmeel gebruiken. Het is dus maar waar je het voor gebruikt maar gebruik is het zelfde.

                1. Daar komt bij dat aardappelmeel een lijmerige binding heeft en maizena niet.
                  Ik denk wel dat als je iets wilt gebruiken om te binden in de bakkerij dit altijd maizena moet zijn.
                  Als kok gebruik ik heel af en toe aardappelmeel maar bijna altijd maizena om de werking van bloem te ondersteunen.

                  1. Ik weet uit de klassieke banketbakkerij dat er een schuimtaart bestaat waarvan het taaie schuim met suiker en hele noten een aantal uren word gedroogd in de oven.
                    Dit is zonder al teveel creme en zeer lekker.
                    Daar ben ik nog naar op zoek.
                    Maar deze ziet er ook erg lekker uit hoor.
                    Het gaat mij meer om het hoe en waarom van de bereidingstechniek

    27. Hoi Mariëtte,

      We hebben vrijdag een verjaardag waar ik hem voor wil maken (kan niet wachten met maken pppff). Wil hem op een glazen taartschaal doen. Waarom moet je hem ‘vastplakken’ op dat waar je hem op wilt serveren?! Maak hem liever op een bord en verplaats hem dan naar glazen plaat. Of heeft vastplakken een reden?

      1. Dat doe ik altijd zodat de taart niet aan het schuiven kan gaan tijdens het verplaatsen, maar klinkt jouw geval dan inderdaad helemaal overbodig! Heb je wel een goede cake-lifter waarmee je de gehele taart in één keer op kunt tillen?

        1. Nee. Dus misschien moet ik er maar eerst over nadenken of het wel slim is. Meestal laat ik ze van het bord afglijden (met mokkataart ging dat prima) maar denk dat deze wel iets zwaarder is 🙈. Kijk enorm uit naar woensdag want dan ga ik hem toch echt maken! Nogatine is in ieder geval klaar 😄

    28. Hoi,
      Ik heb de mokkacreme van dit recept al heel vaak gebruikt voor een mokkataart met biscuitlagen. Altijd een succes! Meesy gehoorde opmerking is dat de mokka niet zo “zwaar” eet als normaal. Dat komt vast door het toevoegen van de banketbakkersroom!
      Nu wil ik een keer de schuimlagen maken. Maar dan voor kleine gebakjes. Als ik cirkeltjes van ca. 7 cm spuit moeten ze dan ook zo lang in de oven? Gezien ze net zo dik zullen zijn als die van 20 cm weet ik eigenlijk niet goed hoe lang ik ze moet bakken.
      Ik hoor graag je advies!

      1. Wat leuk! Dat komt inderdaad door de banketbakkersroom en door niet al teveel suiker te gebruiken.

        Ze moeten zeker een stukje korter als je voor een kleinere vorm gaat. Je kunt dit het beste zelf testen, maar ik zou beginnen met een half uur baktijd. Zou je je ervaringen willen delen? Ben benieuwd!

    29. Hi!

      Ik was dit recept aan het lezen. Er stond in dat je het liefst de eiwitten in de oven liet afkoelen. Bedoel je dan na het uurtje de oven toelaten, oven af en inlaten,…?

    30. Fantastisch, dit recept! Heel duidelijk beschreven en hij was echt verrukkelijk! Ik deed de nougatine op een bord en hield de taart tussen mijn handen en rolde zo de zijkanten door de nougatine. Scheelt een hoop geknoei en hij is helemaal mooi bedekt. Bedankt voor dit super recept, ik ga hem zeker vaker maken!!

    31. Daar komt bij dat aardappelmeel een lijmerige binding heeft en maizena niet.
      Ik denk wel dat als je iets wilt gebruiken om te binden in de bakkerij dit altijd maizena moet zijn.
      Als kok gebruik ik heel af en toe aardappelmeel maar bijna altijd maizena om de werking van bloem te ondersteunen.

    32. Hai, ik heb een dochter met notenallergie maar zij is dol op de espressotaartjes uit de diepvries van de plaatselijke banketbakker. Kan ik dit recept gebruiken maar de hazelnoten weglaten? En is de binnenkant dan ook wat nougatachtig zoals bij de espresso taart? Wil wel die crunchy bite houden…

    33. Ik koop als ik in de omgeving van Vaals ben,bij de K-MARKT in Aken gemalen hazelnoten moet je die dan alsnog in de oven of in de koekenpan branden,of kan je ze zo gebruiken?je kooptvdaar alles op bakgebied amandelen,suikers ,hazelnoten heel,en gemalen te kust en te keur,ja,even omrijden misschien, maar erg veel keus en goedkoop.groeten van Jan de Haas Santpoort

    34. Ik koop als ik in de omgeving van Vaals ben,bij de K-MARKT in Aken gemalen hazelnoten moet je die dan alsnog in de oven of in de koekenpan branden,of kan je ze zo gebruiken?je kooptvdaar alles op bakgebied amandelen,suikers ,hazelnoten heel,en gemalen te kust en te keur,ja,even omrijden misschien, maar erg veel keus en goedkoop.groeten van Jan de Haas Santpoort

    35. Is het mogelijk om het recept in tweeën te splitsen? Dat je op dag 1 de cremé maakt en de volgende dag (of zelfs 2 dagen later) het schuim? Het ziet er super lekker uit en wil het graag proberen maar ik heb helaas niet zoveel tijd en ik neem aan dat het hele recept na elkaar bakken redelijk wat uren in beslag neemt.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.