Pitmoppen van Rutger

Zoetrecepten

Vandaag een mega lekker en Oud-Hollands koekjesrecept van Nederlands koekjeskoning Rutger, brosse pitmoppen! En natuurlijk een review van zijn Koekjesbijbel .

Ik deel vandaag een koekjesrecept met jullie dat ik altijd al hl lekker heb gevonden, maar schijnbaar nooit de naam van kende. Ze heten pitmoppen en zaten altijd in de Roomboter allerhande-koekjesmix uit de supermarkt. Gaat er al een belletje rinkelen? Of wist jij dit allang? Ik vind het best een vreemde koekjesnaam, maar ik gok dat die naam afkomstig is van de twee amandelen die in het koekje gedrukt zijn.

Het koekje zelf is een bros roomboterkoekje die eigenlijk heel simpel is van smaak, maar daardoor extra lekker. In het recept zelf heb ik een kleine versimpelingsslag gedaan, omdat Rutger twee soorten bloem gebruikt en ik één soort genoeg vind om in huis te hebben.

Pitmoppen van Rutger

Pitmoppen van Rutger


REVIEW KOEKJESBIJBEL RUTGER VAN DEN BROEK

Yes, Rutger verblijdt ons weer met een nieuw bakboek van zijn hand! Na de bakbijbel heeft hij zich nu op een specifieker exemplaar gestort: de koekjesbijbel. Koekjes, koekjes en nog meer koekjes. Ik HOU van koekjes, dus ik word hier persoonlijk heel blij van. En ook al was ik me er niet zo van bewust: we schijnen in een echt koekjesland te wonen. Niet zo gek als je denkt aan al onze regio- of plaatsgebonden koekjes (Arnhemse meisjes, Fryske dumkes).

Wat kun je precies verwachten? Natuurlijk de nodige how-tos en basisrecepten, maar daarnaast vooral meer dan 170 koekjesrecepten gebundeld in bijna 500 pagina’s. Ik heb nog geen enkel koekje kunnen bedenken die er niet in te vinden is. Die ruime collectie aan koekjes is onderverdeeld in 11 duidelijke categorieën: brosse koekjes, rijke koekjes, kruidige koekjes, luchtige koekjes, chewy koekjes, delicate koekjes, amandelkoekjes, gevulde koekjes, ijzerkoekjes, stukwerk en zelfs een selectie hartige (borrel)koekjes. Wauw!

Veel inhoud en een goede indeling dus, dat is duidelijk. Maar ook de fotografie in het boek vind ik heel mooi en smakelijk geworden, het past perfect bij de een bakje koffie-feeling. Daarnaast zijn de recepten weer even sterk en helder als we inmiddels wel van Rutger gewend zijn. Wat mij betreft is dit er weer eentje die niet in je bakboekenkast mag ontbreken! Je koopt deze bijbel voor 29,99 bij Bol.com via deze link.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Carrera.

Zoetrecepten

Pitmoppen van Rutger

Door | 30 minuten + baktijd | 55 personen

Dit heb je nodig

 • 175 gram boter
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 1 citroen
 • 1,5 ei
 • 250 gram bloem (+ extra)
 • 1 tl bakpoeder
 • 150 blanke amandelen

En zo doe je het

 1. Rasp een kwart van de gele schil van de citroen. Meer heb je niet nodig.
 2. Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en tl zout in een kom en meng het door elkaar.
 3. Meng 0,5 losgeklopt ei erdoor en voeg daarna het bloem en bakpoeder toe. Meng tot een deeg, verpak het in plastic folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Kneed het deeg kort door. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg hierop uit tot een dikte van 5 mm.
 6. Snijd vierkantjes van 4 x 4 cm en leg ze op de bakplaat. Met het overblijvende deeg herhaal je dit proces.
 7. Klop het resterende ei los en bestrijk de koekjes hier licht mee. Druk twee amandelen in elk koekje en bestrijk dan opnieuw met het ei.
 8. Bak in 15 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Pitmoppen van Rutger" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette