Het is weer sweet friday! Vandaag deel ik een recept voor heel bescheiden ogende, maar waanzinnig lekkere koekjes met jullie: Fryske dúmkes. Wie kent ze niet?
Nou ik dus, tot een maand geleden. We gingen met de familie naar Vlieland, mijn lievelingseiland in Nederland. We gaan er elk jaar een weekend samen naartoe en het gaat nooit vervelen. Gezien we 1,5 uur voor vertrek van de boot al in de haven waren, dronken we een kopje koffie om wakker te worden met een gigantisch lekker koekje erbij. Alleen om die reden al wilde ik een tweede kopje.
Mijn moeder vroeg de serveerster naar de naam van het koekje en kreeg een onverstaanbaar antwoord wat na verdere uitleg een Fries duimpje bleek, of zoals de serveerster netjes zei: Fryske dúmkes. De duimpje refereert naar de duim van de bakker die als ‘handtekening’ in het koekje gedrukt wordt. Hoe dan ook, deze koekjes MOEST ik proberen te maken tijdens ons Vlieland weekend. And so I did. Ik maakte er denk ik wel 60 en ze waren binnen één avond en ochtend op. Met dank aan de 8 aanwezige volwassen en 5 kinders.
Toch ben ik thuis verder gaan experimenteren met het koekje en heb ik een paar aanpassingen gemaakt waardoor ze nog beter werden. De combinatie en hoeveelheden van kruiden zijn echt belangrijk in dit koekje en bepalen de smaak. Eveneens het gebruik van hazelnoten maakt dit koekje TOP. In sommige recepten zie je dat er amandelen worden gebruikt in plaats van hazelnoten, maar dat zou de Amelandse versie zijn (en net iets minder lekker als je het mij vraagt).
Je hoort al, er zit veel liefde in mijn versie van deze Fryske dúmkes. Maken dus <3
Ziet er heerlijk uit! Pas zag ik ze nog in HHB en toen dacht ik; joh die moet ik eens maken en dat denk ik nu weer. Dus binnenkort moet het er toch maar eens van komen. 🙂
Jaaa, ik dacht hetzelfde! Hele toevallige timing dat ik dit recept al klaar had staan 😀 Benieuwd wat je ervan vindt als je ook aan de slag gaat!
Ze zijn erg lekker Mariëtte. En al bijna op. 😁
Whoehoeee 😀