Ga naar de inhoud
Vegan taart met zomerfruit
Gezonde bakrecepten 26 juni 2013

Vegan taart met zomerfruit

Vegan taart met zomerfruit

Nog nooit een vegan taart gemaakt? Dan is dit de taart voor jou! Deze taart is een allemansvriend en onwijs zomers dankzij het gebruik van mango en verschillende soorten rood fruit. Door die twee verschillende lagen oogt het ook nog eens lekker feestelijk, niet onbelangrijk.

Vegan taart maken

Een vegan taart met zo puur mogelijke ingrediΓ«nten, dat is een taart waar ik wel echt gelukkig van word. Gezond eten wordt extra leuk wanneer je ontdekt hoe je creatief kunt zijn met voedsel en wat je er allemaal mee kunt. Deze vegan taart met zomerfruit bijvoorbeeld, is gemaakt zonder eieren, suiker of boter. Dat maakt deze taart een stuk gezonder (of, minder ongezond) maar ook lactosevrij, glutenvrij Γ©n plantaardig.

Dit recept is geΓ―nspireerd op een recept van VegaDutchie, een foodblog die niet meer lijkt te bestaan (correct me if I’m wrong!). Erg jammer, want haar vegetarische en plantaardige recepten vond ik altijd een inspiratie. Mocht je op zoek zijn naar nog meer inspiratie, kijk dan ook eens in mijn boek PUUR ZOET.

Vegan taart recept
Vegan taart met blauwe bessen en mango

Meer vegan taart recepten

Sinds ik dit recept in 2013 publiceerde heb ik nog vele plantaardige taartjes gemaakt. Een taart zoals deze noem ik tegenwoordig meestal een vegan cheesecake, omdat de cashewvulling daar best wel aan doet denken qua smaak en structuur. Magisch toch?Β In mijn bewuste bakboek PUUR ZOET vind je 60 vegan zoete recepten en in totaal 80 lactosevrij en glutenvrij lekkers. Op Zoetrecepten zijn ook voldoende vegan taartjes te vinden, dus je kunt lekker doorbakken:

Vegan taart met zomerfruit

recept
Vegan taart met zomerfruit

Nog nooit een vegan taart gemaakt? Dan is dit de taart voor jou! Deze taart is een allemansvriend en onwijs…

45 minuten
16

IngrediΓ«nten

Vegan taartbodem

  • 150 gram dadels, zonder pit
  • 100 gram boekweitgrutten of havermout, geroosterd
  • 100 gram amandelen, geroosterd
  • Mespunt zout

Vegan taartvulling

  • 200 gram rauwe cashewnoten
  • 75 gram kokosolie, gesmolten
  • 75 ml ahornsiroop
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • 250 gram rijpe mango
  • 200 gram rood fruit naar keuze

Verder

  • fruit voor decoratie
  • springvorm βŒ€ 20 cm
  • blender
  • foodprocessor

Bereiding

Vegan taart maken

  1. Voorbereiding: week de cashewnoten een nacht in een kom met water, of één uur voor gebruik in een kom met kokendheet water. Giet hierna af en laat uitlekken.
  2. Bereiding bodem: bekleed de springvorm met bakpapier. Week de dadels 5 minuten in kokendheet water en laat uitlekken.
  3. Mix alle ingrediΓ«nten voor de bodem in een foodprocessor. Het duurt enkele minuten voordat alle ingrediΓ«nten fijn gemalen zijn en er een plakkerige substantie ontstaat.
  4. Doe het mengsel voor de bodem in de bakvorm en druk het goed aan. Zet in de koelkast.
  5. Bereiding vulling: Maal de cashewnoten, kokosolie, ahornsiroop, vanille, zout en limoensap tot een gladde, zijdezachte massa in een blender. Verdeel dit mengsel in twee delen (zet één deel in een bakje op zij).
  6. Voeg mango toe aan de eerste helft van de vulling met de mango en maal opnieuw in de blender tot een gladde massa. Verdeel dit mengsel over de bodem en zet in de vriezer. Het is belangrijk dat deze laag opgesteven is voordat je de volgende laag erop stort.
  7. Maak ondertussen de blenderkom schoon en mix de andere helft van de cashewvulling samen met het rode fruit. Verdeel dit ook over de opgesteven mango-cashewlaag.
  8. Zet de taart voor een aantal uur in de koelkast of vriezer, zodat de lagen op kunnen stijven.
  9. Decoreer de taart met vers fruit voor het serveren. Bewaar je de taart in de vriezer? Haal de taart in dit geval een uur voor serveren uit de koeling.

Vegan taart baktips

  • De boekweitgrutten kun je ook vervangen door havermout
  • Zowel de amandelen als de grutten smaken veel rijker als ze geroosterd zijn, maar als je haast hebt kun je ze ook ongeroosterd verwerken
  • Ahornsiroop kan je ook door agavesiroop vervangen

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Vegan taart met zomerfruit" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 16

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

52 berichten over “Vegan taart met zomerfruit

  1. hoi

    ik kan niet zien waar de laatste roze laagje vanuit bestaat.

    kun je dat vertellen misschien?

    groetjes

    fatima

  2. Hoi Mariette!,
    Dat er maar zo weinig mensen op dit recept gereageerd hebben, verbaasd mij! Ik vind het super, wat geweldig bedacht!
    Door van mijn buikklachten af te komen ben ik uiteraard aan het zoeken naar passende recepten, zonder suiker, gluten, gist… niet makkelijk maar dit is geweldig en super lekker ik ben gek op zoet zuur gebak!
    I.p.v gewelde cashew noten te gebruiken had ik nog een potje cashew (kaas) staan, en i.p.v. de mango die ik niet in huis had, heb ik een perzik gebruikt, hier zit ook weer minder suiker in dan mango wat dan ook weer beter is…
    Ben er heel blij mee, voelt als een cadeautje in de plaats van al dat lekkere gebak wat je moet missen op verjaardagen DankjeWel!!

  3. Hi,

    Deze taart ziet er heerlijk uit. Ik wil hem vanavond maken om morgen op m’n werk te trakteren. Voor hoeveel personen is dit ongeveer?

    Groetjes Immie

  4. Hoi Mariette,

    Ik ben inmiddels gewend aan de gezondere taarten en koekjes. Maar is deze taart ook geschikt om mensen voor te zetten die dit niet gewend zijn?

  5. hoi
    Ik heb een vraagje wat betreft de boekweitgrutten
    Hoe bereid ik die voor
    Taart ziet er trouwens verrukkelijk uit
    BVD
    Mvg
    Rima Kurt

  6. Ha Mariette,
    Dat van de boekweitgrutten is mij nog niet zo duidelijk omdat die hard zijn en een minuut of 10 moeten koken om ze een beetje gaar te krijgen.
    Bedoel je misschien boekweitmeel? Dat gebruik ik meestal als vervanger voor meel.
    Groetjes,
    Lucja

    1. Die vraag van de grutten had ik ook.. ik heb het er toch zonder voorkoken door gedaan en het ging prima. Geeft de bodem een krokante bite, het is dan prima te eten. Taart staat nu koud te worden in de kk, serveer het morgen voor het kinderfeest van mijn zoon, ben benieuwd!

  7. Ik hrb hem gemaakt en hij is heerlijk.
    Hoelang kan ik de taart bewaren in de koelkast?
    Kan ik de taart ook invriezen?

    Alvast bedankt

  8. De taart ziet er heerlijk uit. Ik zou echter liever geen kokosolie gebruiken (daar is nogal wat over te doen), door welke olie kan ik de kokosolie het beste vervangen zonder dat het de smaak aantast? Dank je!

  9. Ik heb ‘m nu voor de 2e keer gemaakt. De taart is leuk om te maken en hij smaakt heerlijk! Bedankt voor dit recept.

  10. Hoi, ik ga deze (volgens mij) heerlijke taart zo maken voor mijn man zijn verjaardag maar zie dat ik verkeerd heb gelezen wat betreft de vanille aroma…heb per ongeluk vanille stokje meegenomen…kan ik daar ook iets mee? Aan gezien ik niet meer naar de winkel kan…;-)

    1. Ja hoor, je kunt de vanilleboon leegschrapen en dit door het mengsel doen (de boon zelf gooi je weg). Ik zou misschien de helft gebruiken omdat het een meer intense smaak heeft.

  11. Dit lijkt mij hartstikke lekker maar helaas mocht ik het vandaag niet Maaken van mijn moeder πŸ˜•
    Ps hoe komt u aan dit resept heeft u dit zelf bedacht ?

  12. Net deze taart met m’n moeder gemaakt! Het was heerlijk alleen de de bovenste laag was bij ons niet heel hoog.. Wat moeten we doen om de volgende keer te zorgen dat de laag hoger wordt?

  13. Heerlijke taart! Hoe krijg je de taart wat steviger? Vooral de bovenste laag was wat slapjes maar wel heerlijk we hebben misschien iets teveel bosbessen gebruikt misschien is dat de oorzaak?

  14. Wat een mooie taart. Ik heb vandaag vrij en wil hem vandaag eigenlijk maken maar hij is voor vrijdagavond…. misschien toch beter de taart morgen maken?

  15. Hallo
    Zou dit taartje maken voor het verjaardagsfeestje van mijn zoon.
    Mijn schoonzus is lactose en glutenintolerant.
    Ze probeert ook boekwijtgrute/havermoutgruten te mijden.
    kan ik deze door iets anders vervangen?

    Groetjes,
    ann

  16. Hallo, wil dezel taart morgen maken, maar voor hoeveel personen is deze verrukkelijk uitziende taart?en kan havermout ipv boekweitgrutten gebruikt worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *