Vegan taart met zomerfruit Nog nooit een vegan taart gemaakt? Dan is dit de taart voor jou! Deze taart is een allemansvriend en onwijs zomers dankzij het gebruik van mango en verschillende soorten rood fruit. Door die twee verschillende lagen oogt het ook nog eens lekker feestelijk, niet onbelangrijk. Vegan taart maken Een vegan taart met zo puur mogelijke ingrediΓ«nten, dat is een taart waar ik wel echt gelukkig van word. Gezond eten wordt extra leuk wanneer je ontdekt hoe je creatief kunt zijn met voedsel en wat je er allemaal mee kunt. Deze vegan taart met zomerfruit bijvoorbeeld, is gemaakt zonder eieren, suiker of boter. Dat maakt deze taart een stuk gezonder (of, minder ongezond) maar ook lactosevrij, glutenvrij Γ©n plantaardig. Dit recept is geΓ―nspireerd op een recept van VegaDutchie, een foodblog die niet meer lijkt te bestaan (correct me if I’m wrong!). Erg jammer, want haar vegetarische en plantaardige recepten vond ik altijd een inspiratie. Mocht je op zoek zijn naar nog meer inspiratie, kijk dan ook eens in mijn boek PUUR ZOET. Meer vegan taart recepten Sinds ik dit recept in 2013 publiceerde heb ik nog vele plantaardige taartjes gemaakt. Een taart zoals deze noem ik tegenwoordig meestal een vegan cheesecake, omdat de cashewvulling daar best wel aan doet denken qua smaak en structuur. Magisch toch?Β In mijn bewuste bakboek PUUR ZOET vind je 60 vegan zoete recepten en in totaal 80 lactosevrij en glutenvrij lekkers. Op Zoetrecepten zijn ook voldoende vegan taartjes te vinden, dus je kunt lekker doorbakken: Vegan gember citroen cheesecake Vegan cheesecake met witte chocolade New York cheesecake Vegan kokos-limoencheesecake Vegan sinaasappel gebakjes recept Vegan taart met zomerfruit Nog nooit een vegan taart gemaakt? Dan is dit de taart voor jou! Deze taart is een allemansvriend en onwijs… Printen 45 minuten 16 IngrediΓ«nten Vegan taartbodem 150 gram dadels, zonder pit 100 gram boekweitgrutten of havermout, geroosterd 100 gram amandelen, geroosterd Mespunt zout Vegan taartvulling 200 gram rauwe cashewnoten 75 gram kokosolie, gesmolten 75 ml ahornsiroop sap van 1 limoen 1 tl vanille-extract snufje zout 250 gram rijpe mango 200 gram rood fruit naar keuze Verder fruit voor decoratie springvorm β 20 cm blender foodprocessor Bereiding Vegan taart maken Voorbereiding: week de cashewnoten een nacht in een kom met water, of één uur voor gebruik in een kom met kokendheet water. Giet hierna af en laat uitlekken. Bereiding bodem: bekleed de springvorm met bakpapier. Week de dadels 5 minuten in kokendheet water en laat uitlekken. Mix alle ingrediΓ«nten voor de bodem in een foodprocessor. Het duurt enkele minuten voordat alle ingrediΓ«nten fijn gemalen zijn en er een plakkerige substantie ontstaat. Doe het mengsel voor de bodem in de bakvorm en druk het goed aan. Zet in de koelkast. Bereiding vulling: Maal de cashewnoten, kokosolie, ahornsiroop, vanille, zout en limoensap tot een gladde, zijdezachte massa in een blender. Verdeel dit mengsel in twee delen (zet één deel in een bakje op zij). Voeg mango toe aan de eerste helft van de vulling met de mango en maal opnieuw in de blender tot een gladde massa. Verdeel dit mengsel over de bodem en zet in de vriezer. Het is belangrijk dat deze laag opgesteven is voordat je de volgende laag erop stort. Maak ondertussen de blenderkom schoon en mix de andere helft van de cashewvulling samen met het rode fruit. Verdeel dit ook over de opgesteven mango-cashewlaag. Zet de taart voor een aantal uur in de koelkast of vriezer, zodat de lagen op kunnen stijven. Decoreer de taart met vers fruit voor het serveren. Bewaar je de taart in de vriezer? Haal de taart in dit geval een uur voor serveren uit de koeling. Vegan taart baktips De boekweitgrutten kun je ook vervangen door havermout Zowel de amandelen als de grutten smaken veel rijker als ze geroosterd zijn, maar als je haast hebt kun je ze ook ongeroosterd verwerken Ahornsiroop kan je ook door agavesiroop vervangen
hoi ik kan niet zien waar de laatste roze laagje vanuit bestaat. kun je dat vertellen misschien? groetjes fatima Beantwoorden
Hi Fatima, Dat zijn de bosvruchten, 7 eetlepels heb je daar van nodig. Dat kun je zien in het ingrediΓ«ntenlijstje. Groetjes, Mariette Beantwoorden
Hoi Mariette!, Dat er maar zo weinig mensen op dit recept gereageerd hebben, verbaasd mij! Ik vind het super, wat geweldig bedacht! Door van mijn buikklachten af te komen ben ik uiteraard aan het zoeken naar passende recepten, zonder suiker, gluten, gist… niet makkelijk maar dit is geweldig en super lekker ik ben gek op zoet zuur gebak! I.p.v gewelde cashew noten te gebruiken had ik nog een potje cashew (kaas) staan, en i.p.v. de mango die ik niet in huis had, heb ik een perzik gebruikt, hier zit ook weer minder suiker in dan mango wat dan ook weer beter is… Ben er heel blij mee, voelt als een cadeautje in de plaats van al dat lekkere gebak wat je moet missen op verjaardagen DankjeWel!! Beantwoorden
Wat super om te horen, dankjewel! Je kunt inderdaad heerlijk variΓ«ren met de soorten fruit, heel fijn π Beantwoorden
Hi, Deze taart ziet er heerlijk uit. Ik wil hem vanavond maken om morgen op m’n werk te trakteren. Voor hoeveel personen is dit ongeveer? Groetjes Immie Beantwoorden
Hoi Mariette, Ik ben inmiddels gewend aan de gezondere taarten en koekjes. Maar is deze taart ook geschikt om mensen voor te zetten die dit niet gewend zijn? Beantwoorden
Mijn vriend, zijn broer en hun vader vinden van wel haha. Meestal krijgen zij alleen het ‘ongezonde’ voorgeschoteld, maar deze taart ging ook schoon op π Beantwoorden
hoi Ik heb een vraagje wat betreft de boekweitgrutten Hoe bereid ik die voor Taart ziet er trouwens verrukkelijk uit BVD Mvg Rima Kurt Beantwoorden
Hi Rima, boekweitgrutten kun je kant en klaar in de winkel kopen. Grutten zijn fijner gemalen dan vlokken, maar nog niet zo fijn als meel. Je kunt er daarom hele lekkere toetjes mee maken. Beantwoorden
Hoi mariette Ik heb denk ik de harde korrels gekocht π kan dat ook in deze taart ? Gr Rima Beantwoorden
Hi Rima, dat is eigenlijk niet de bedoeling haha. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar vermoed dat je ze fijner kunt malen in bijvoorbeeld een blender. Je kunt voorzichtig uitproberen of het lukt met een klein beetje? Succes! Beantwoorden
Ha Mariette, Dat van de boekweitgrutten is mij nog niet zo duidelijk omdat die hard zijn en een minuut of 10 moeten koken om ze een beetje gaar te krijgen. Bedoel je misschien boekweitmeel? Dat gebruik ik meestal als vervanger voor meel. Groetjes, Lucja Beantwoorden
Die vraag van de grutten had ik ook.. ik heb het er toch zonder voorkoken door gedaan en het ging prima. Geeft de bodem een krokante bite, het is dan prima te eten. Taart staat nu koud te worden in de kk, serveer het morgen voor het kinderfeest van mijn zoon, ben benieuwd! Beantwoorden
Hi Kim, precies! Klopt helemaal zoals je het gedaan hebt. Hopelijk hebben jullie gesmuld! Beantwoorden
Hi Lucja, nee ik heb gewoon boekweitgrutten gebruikt en deze verwerkt zoals in het recept beschreven (zonder voor te koken). Beantwoorden
Ik hrb hem gemaakt en hij is heerlijk. Hoelang kan ik de taart bewaren in de koelkast? Kan ik de taart ook invriezen? Alvast bedankt Beantwoorden
Hi Wendy, je kunt de taart zeker invriezen! In de koelkast blijft hij het lekkerst tot zo’n vijf dagen nadat je hem gemaakt hebt. Beantwoorden
Hallo Mariette Zou ik de agavesiroop ook kunnen vervangen door bv honing Ziet er heerlijk uit! Beantwoorden
De taart ziet er heerlijk uit. Ik zou echter liever geen kokosolie gebruiken (daar is nogal wat over te doen), door welke olie kan ik de kokosolie het beste vervangen zonder dat het de smaak aantast? Dank je! Beantwoorden
Oei, daar heb ik zo gauw geen alternatief voor. Andere oliΓ«n blijven namelijk vloeibaar, waar kokosolie weer opstijft als ze afkoelt en bijdraagt aan de stevigheid van de taart. Beantwoorden
Ik heb ‘m nu voor de 2e keer gemaakt. De taart is leuk om te maken en hij smaakt heerlijk! Bedankt voor dit recept. Beantwoorden
Hoi, ik ga deze (volgens mij) heerlijke taart zo maken voor mijn man zijn verjaardag maar zie dat ik verkeerd heb gelezen wat betreft de vanille aroma…heb per ongeluk vanille stokje meegenomen…kan ik daar ook iets mee? Aan gezien ik niet meer naar de winkel kan…;-) Beantwoorden
Ja hoor, je kunt de vanilleboon leegschrapen en dit door het mengsel doen (de boon zelf gooi je weg). Ik zou misschien de helft gebruiken omdat het een meer intense smaak heeft. Beantwoorden
Yes! π Eigenlijk altijd voor het bakken. Als ze gebrand moeten worden, zet ik dat erbij in het recept. Beantwoorden
Dit lijkt mij hartstikke lekker maar helaas mocht ik het vandaag niet Maaken van mijn moeder π Ps hoe komt u aan dit resept heeft u dit zelf bedacht ? Beantwoorden
Wat jammer, het mag vast een ander keertje! Voor dit recept was ik geΓ―nspireerd door Vegadutchie. Er staat een linkje in het tekstje er boven. Beantwoorden
Net deze taart met m’n moeder gemaakt! Het was heerlijk alleen de de bovenste laag was bij ons niet heel hoog.. Wat moeten we doen om de volgende keer te zorgen dat de laag hoger wordt? Beantwoorden
Heerlijke taart! Hoe krijg je de taart wat steviger? Vooral de bovenste laag was wat slapjes maar wel heerlijk we hebben misschien iets teveel bosbessen gebruikt misschien is dat de oorzaak? Beantwoorden
Het heeft inderdaad met de hoeveelheid vocht en dus de bosbessen te maken. Je kan de taart altijd even kort invriezen voor een steviger effect of lang invriezen om er een leuke ijstaart van te maken! Beantwoorden
Wat een mooie taart. Ik heb vandaag vrij en wil hem vandaag eigenlijk maken maar hij is voor vrijdagavond…. misschien toch beter de taart morgen maken? Beantwoorden
Hallo Zou dit taartje maken voor het verjaardagsfeestje van mijn zoon. Mijn schoonzus is lactose en glutenintolerant. Ze probeert ook boekwijtgrute/havermoutgruten te mijden. kan ik deze door iets anders vervangen? Groetjes, ann Beantwoorden
Hallo, wil dezel taart morgen maken, maar voor hoeveel personen is deze verrukkelijk uitziende taart?en kan havermout ipv boekweitgrutten gebruikt worden? Beantwoorden