Ga naar de inhoud
Kokos cranberry havermoutkoekjes
Gezonde bakrecepten 24 juni 2014

Kokos cranberry havermoutkoekjes

Kokos cranberry havermoutkoekjes

Ik ben aan de slag gegaan om een gezond granenkoekje te maken, met als resultaat deze yummy en gezonde kokos cranberry havermoutkoekjes!

Granenbiscuits uit de winkel eet ik altijd erg graag. Ze zijn lekker crunchy en je hebt het idee dat je toch nog een gezond koekje naar binnen werkt. Niet helemaal waar natuurlijk. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan om een gezond en vooral ook lekker granenkoekje te maken, met als resultaat deze gezonde en crunchy kokos cranberry havermoutkoekjes. Een niet te zoet havermoutkoekje, met kokos en cranberriesl die geven een lekkere textuur en extra zoetzuur smaakje aan het koekje. Je kunt ook variëren met gehakte nootjes of ander gedroogd fruit, zoals abrikozen. Deze koekjes zijn niet alleen een healthy snack, maar ook easy om te maken!

Mag het best íets ongezonder? Voeg dan een eetlepel extra honing toe en wat stukjes pure chocolade (of dip de koekjes in gesmolten pure chocolade): pure goodness!

Let goed op dat je een goede eetlepel qua afmeting gebruikt, anders wordt het deeg te droog. Een eetlepel komt overeen met 15 ml, dus als je twijfelt kun je het ook omrekenen.

Kokos cranberry havermoutkoekjes

recept
Kokos cranberry havermoutkoekjes

Ik ben aan de slag gegaan om een gezond granenkoekje te maken, met als resultaat deze yummy en gezonde kokos cranberry havermoutkoekjes!

20 minuten
12

Ingrediënten

  • 4 eetlepels honing
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 75 gram havermout
  • 75 gram (spelt)meel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 theelepel kaneel
  • Snuf zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
  2. Neem een koekenpan en rooster hier voor 2 minuutjes de havermout in, dat geeft een lekkere extra diepe smaak aan de koekjes.
  3. Neem de keukenmachine en maal de geroosterde havermout hierin tot een fijnere vlok. Voeg alle droge toe en meng door elkaar. Voeg dan ook de gesmolten kokosolie en de honing toe en mix nogmaals door elkaar.
  4. Maak balletjes van het deeg met een doorsnee van een 2-euro-munt en druk ze plat op het bakpapier. Maak je handen tussendoor nat met water zodat het deeg beter aan elkaar plakt. Het deeg brokkelt een beetje uit elkaar door de cranberry’s, dus die moet je er weer terug tussen stoppen.
  5. Op de foto onder dit recept zie je hoe mijn koekjes eruit zagen vóór ze de oven in gingen. Ze kunnen gerust nog wat platter, dan worden ze extra crunchy!
  6. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en volledig afkoelen voor je ze eet,.

TIP: Wissel de cranberries om met chocolate chips, zó lekker.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Kokos cranberry havermoutkoekjes" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

79 berichten over “Kokos cranberry havermoutkoekjes

  1. Mmm…. Ziet er heerlijk uit! Ga vlug aan de slag. Alleen vervang ik de granberry’s door rozijnen, bij gebrek aan granberry’s, moet kunnen toch?!

  2. Ik ben ze nu aan het maken. Echter was mijn ‘deeg’ heel erg plakkerig. Ik heb kokosolie gebruikt, 50 gram zoals aangegeven. Wat kan er mis zijn gegaan. Teveel honing? Ik kreeg er geen platte koekjes van en nu zijn het brokken geworden. Over 18 minuten weet ik of ze smaken.

    1. Hi Femke, dat is niet de bedoeling. Het klinkt inderdaad als teveel honing, maar de hoeveelheid in het recept was bij mij prima. Vaak maakte ik mijn handen vochtig zodat het balletjes rollen makkelijker ging. Ik ga ze binnenkort nog een testen!

    2. Hi Femke, zoals beloofd heb ik het recept zelf ook nog eens gemaakt en wat aangepast. Iets meer honing, maar vooral ook wat meer olie/boter om de droogheid tegen te gaan waardoor jouw koekjes braken. Maak bolletjes van het deeg en plaats deze met een lepel op het bakpapier, maak je handen vervolgens vochtig met water en druk ze dan mooi plat. Zo blijft het niet aan je handen plakken en vallen ze voor het afbakken minder snel aan elkaar!

  3. Hoe “plat” maak jij de koekjes? Bij mij zijn ze behoorlijk droog. Meer honing of juist meer water toevoegen of..? Vind ze verder wel lekker 😊

    1. Hi Lonneke, ik heb het recept zelf ook nog eens gemaakt en wat aangepast. Iets meer honing, maar vooral ook wat meer olie of boter om de droogheid tegen te gaan 🙂 . Op de foto die ik heb genomen zijn de koekjes niet heel plat, maar laatst maakte ik ze wel een stuk platter, dan worden ze nog knapperiger. Aanrader!

  4. Heeeeerlijk! Heb met agavesiroop en suikerbietenstroop gedaan (vind ik leuk om uit te proberen), en er Maca poeder doorheen gegooid toen het wat te vochtig was (had ik voorhanden 😉 ).
    Mmm, heeeeeerlijk dus!!

  5. Met gember is ook erg lekker, of met sesamzaad…lichtbruin en zwarte!!
    Met suikerbietenstroop is ook lekker.. ik probeer alles!
    Oh ja….rauw zijn ze ook goed!! Door sesamzaad of kokos rollen, bewaren in koelkast…mmmm!

  6. Hi Carlijn, kokosolie moet je inderdaad altijd verwarmen omdat je er enkel in vloeibare vorm echt mee kunt bakken. De honing verwarm ik normaal gesproken niet, hierdoor zou het inderdaad kunnen komen dat je deeg te nat is. Lopen de koekjes te ver uit als je er hoopjes van maakt op het bakpapier? Het is namelijk ook geen ’typisch’ koekjesdeeg dat je maakt. 🙂

    1. Hoi hoi,
      Ook hier blijft het deeg erg plakkerig. Je zegt de honing niet te verwarmen, maar in het recept staat van wel. Ben benieuwd hoe ze eruit gaan komen. Heb er namelijk bloem bij moeten doen….was anders niks mee te doen.

    1. Hi Danieck, op de ovenstand kan dat natuurlijk, maar ik vind persoonlijk het resultaat met bakken altijd wat minder uit een combi. Maar wie weet heb jij een steengoede combi! 🙂

  7. Misschien een tip:
    Ik vul een kleine vulring (waar je een mooi torentje met eten mee op een bord kan plaatsen) met een klein schepje van het mengsel op een bakplaat met bakpapier. Daarna stamp ik het aan met de stamper van de vijzel. Conclusie, geen vieze handen en mooie ronde koekjes.

  8. Hi,
    Heb de koekjes gemaakt met kokosolie maar kon er geen bolletjes van maken. Leek te droog.
    Toen maar in de vorm gedaan en aangedrukt, ben benieuwd…. Ruikt al wel heerlijk!!

  9. Vandaag de koekjes met mijn dochtertje gemaakt. Alles volgens jouw recept en het is gelukt! Het deeg was wel vet en plakkerig, maar na het bakken…..mmmm….zo lekker! we hebben maar 9 koekjes gekregen en ze waren ook snel op. binnenkort gaan we dus weer bakken 😊 groetjes, aleksandra en amy

  10. Gisteren de koekjes gemaakt. De koekjes waren een beetje aangebrand.
    Ik heb bloemenhoning vloeibaar gebruikt. En in het midden van de oven, op de elektrische ovenstand 175 graden. Misschien komt het door de honing dacht ik. Welke honing gebruik je ? Welke ovenstand ?

    1. Hi Jeanette, wat vervelend! Ik gebruik ook een elektrische oven en vloeibare bloemenhoning, dus dat klopt helemaal. Misschien gaat je oven stiekem wat harder dan hij aangeeft? Ik gebruik een oventhermometertje om dat te controleren.

  11. Zojuist geprobeerd te maken maar het deeg blijft erg droog.. maar wat meer kokosolie gedaan, maar dit leek niet echt te helpen.. Uiteindelijk soort van hoopjes gemaakt en in de oven gedaan.. ben benieuwd!
    Enig idee hoe het kan dat het deeg zo droog is?

  12. Ik heb de koekjes net gemaakt en kan er niet vanaf blijven. HEERLIJK
    Ik heb ze gemaakt met ahornsiroop ipv honing, speltmeel ipv bloem, en rozijntjes ipv cranberries. Het recept heb ik opgeslagen. Dit smaakt naar meer!!!

  13. Echt een heerlijk recept! Ik dacht eerst dat ik te veel kokosolie had gebruikt en ze daardoor niet krokant zouden worden, maar integendeel. Heerlijk knapperig. Heb speltbloem ipv gewone bloem en de helft minder geraspte kokos gebruikt. Binnenkort ook maken met chocochip en cacao. Kan nu al niet wachten. Dankjewel voor dit recept. Verantwoord koekjes eten ^_^

  14. Ik krijg er geen mooie koekjes van en heb er dus maar een plaat van gemaakt. Het is niet te droog maar ook niet te nat, heel gek. Handen ook nog nat gemaakt om zo bolletjes te maken maar helaas.
    Benieuwd hoe die zo gaat smaken.

  15. Hallo,

    Wat is dit een lekker, makkelijk recept zeg!! Wauw… heb m gemaakt en een aantal mensen laten proeven nou dit is zeker voor herhaling vatbaar!
    Ze zijn op dus moet alweer nieuwe maken…

    Zou ik dit ook met zonnebloemolie kunnen doen ipv boter?

  16. Net de koekjes gebakken en ze zien er verder prima uit, alleen de rozijnen die ik gebruikt heb zijn helaas verbrand tijdens het bakken.
    Heb ik iets verkeerd gedaan?

  17. Ik heb koekjes gebakken , alleen ze vallen uit elkaar.
    En ik heb niet goed gekeken dat mijn handen nat moeten maken
    Wat kan ik volgende keer aan doen, zodat ze heel blijven
    Heb je tips voor mij?
    Zodat volgende keer het heel blijft met bakken .

      1. Na het bakken waren grote barsten , en vielen uit elkaar
        Bij nieuwe ronde proberen heb ik bijna helft meer honing en kokosolie gebruikt
        Toen blijven ze wel mooi heel
        En ik had ook over hoofd gezien , dat ik mijn handen nat moest maken
        Toen ging het beter met maken van koekjes

  18. Hoi,
    ik heb dit recept al vele malen gemaakt. Vandaag weer, alleen bleef het beslagje superklef. Even gecheckt met m’n print van vorig jaar en daar lees ik dat er 150 gram havermout in gaat, i.p.v. 50 gram wat hier vermeld staat. Ook de hoeveelheid honing is verdubbeld. Ik vind de variant met meer havermout beter.
    ps heb ook de salted caramel gemaakt…..super lekker.
    groetjes, annette

  19. De koekjes zitten as we speak in de oven, ben benieuwd! Ik vraag me alleen af hoe jij 16 van die grote koekjes uit het beslag hebt gekregen. Bij mij waren het er maar 8 als ik dezelfde grootte als op de foto aanhield.

  20. Recept ziet er super uit, zou graag deze koekjes willen proberen te maken. Ik mag alleen geen gluten hebben en ook allergisch voor spelt. Heb je een tip om de bloem te vervangen? Kan dat eventueel door de havermout te vermalen tot een ‘meel’?

  21. Hi,

    Ik heb zojuist de koekjes gepoogd te bakken. Ik heb er amper balletjes van kunnen maken: zie vielen uit elkaar. Het plat drukken heb ik achterwege moeten laten. Hoe komt dit?

    Gr. Sarah

  22. Hoi,
    Vraagje ik heb 150 gram vlokken gebruikt en de rest van het recept volgens uw recept gemaakt. Omdat het in uw reactie stond.
    Nu is het erg droog en moeilijk balletjes van te maken. Het zijn hoopjes.
    Wat gaat hier fout?
    Groetjes

  23. Hoi, mijn deeg was veel te droog. Denk te weinig olie of honing. Het ruikt wel heerlijk. Ga kijken of het koekjes worden of iets voor in de yoghurt.

  24. Het recept staat al een tijd online, maar ik probeer hem vandaag voor het eerst. Ik had veel moeite met het maken van mooie koekjes (ze vielen uit elkaar) tot ik mijn serveerring erbij pakte. Het mengsel in de ring en op de bakplaat aanduwen met de bijhorende stamper. Misschien een goede tip. Ze zijn nog niet uit de oven dus ik hoop dat ze straks goed zijn. Het ruikt in ieder geval lekker.

  25. Vandaag gemaakt maar helaas ook last van een uitelkaar vallend beslag. Heb er uiteindelijk maar een ei bij gedaan voor de binding. Werkte trouwens super maar ben toch benieuwd hoe jij het voor elkaar krijgt zonder? Ze smaken trouwens lekker 😊

    1. Hi Alexandra, thanks voor je berichtje! Ik heb ze door jouw reactie en die hieronder nog eens gemaakt vanavond en had zelf geen problemen. Ik heb zelfs nog wat extra meel toegevoegd.. Weet je zeker dat je een goede eetlepel gebruikt om de honing en kokosolie af te meten? Ik ga er waarschijnlijk een video van maken binnenkort omdat er zoveel (verschillende) vragen over komen 🙂

  26. Vandaag de koekjes gemaakt. Het deeg was zo droog dat ik er niks mee kon. Volgende keer ga ik maar meer honing en kokosolie gebruiken.

    1. Hi Alette, super vervelend! Weet je zeker dat je de goede afmeting voor een eetlepel hebt gebruikt? Dat is gelijk aan 15 ml. Ik maak altijd balletjes van het deeg en druk ze dan plat op de bakplaat, waarbij ik de loslatende kruimels stevig bij elkaar druk. Tijdens het bakken gaat dit helemaal aan elkaar. Ik ga er waarschijnlijk een video aan wijden ivm alle vragen 🙂

  27. Heb ze net gemaakt, maar het zijn meer muesli achtige repen geworden. Ik lees in de comments iets over boter maar zie dit niet bij de ingrediënten staan? Misschien heb ik dit gemist?

    1. Dat is vreemd! Ze werden niet knapperig dan denk ik? Je kunt de kokosolie ook vervangen door boter, maar dat zou geen verschil moeten maken.. Heb je toevallig minder honing toegevoegd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *