Ik ben aan de slag gegaan om een gezond granenkoekje te maken, met als resultaat deze yummy en gezonde kokos cranberry havermoutkoekjes!
Granenbiscuits uit de winkel eet ik altijd erg graag. Ze zijn lekker crunchy en je hebt het idee dat je toch nog een gezond koekje naar binnen werkt. Niet helemaal waar natuurlijk. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan om een gezond en vooral ook lekker granenkoekje te maken, met als resultaat deze gezonde en crunchy kokos cranberry havermoutkoekjes. Een niet te zoet havermoutkoekje, met kokos en cranberriesl die geven een lekkere textuur en extra zoetzuur smaakje aan het koekje. Je kunt ook variëren met gehakte nootjes of ander gedroogd fruit, zoals abrikozen. Deze koekjes zijn niet alleen een healthy snack, maar ook easy om te maken!
Mag het best íets ongezonder? Voeg dan een eetlepel extra honing toe en wat stukjes pure chocolade (of dip de koekjes in gesmolten pure chocolade): pure goodness!
Let goed op dat je een goede eetlepel qua afmeting gebruikt, anders wordt het deeg te droog. Een eetlepel komt overeen met 15 ml, dus als je twijfelt kun je het ook omrekenen.
hoi, het ziet er lekker uit. ik wil ze ook bakken, maar op hoeveel graden zet je de oven?
Hi, op 175 graden! Geniet van je gezonde treat!
Vraagje ..hoeveel calorieën zitten er in 16 koekjes
Mmm…. Ziet er heerlijk uit! Ga vlug aan de slag. Alleen vervang ik de granberry’s door rozijnen, bij gebrek aan granberry’s, moet kunnen toch?!
Dat kan absoluut! Rozijnen, cranberries of stukjes chocola, allemaal lekker erin!
Ze zijn lekker, met gember☺
Ook een goeie! Heb je bakgember gebruikt?
Ik ben ze nu aan het maken. Echter was mijn ‘deeg’ heel erg plakkerig. Ik heb kokosolie gebruikt, 50 gram zoals aangegeven. Wat kan er mis zijn gegaan. Teveel honing? Ik kreeg er geen platte koekjes van en nu zijn het brokken geworden. Over 18 minuten weet ik of ze smaken.
Hi Femke, dat is niet de bedoeling. Het klinkt inderdaad als teveel honing, maar de hoeveelheid in het recept was bij mij prima. Vaak maakte ik mijn handen vochtig zodat het balletjes rollen makkelijker ging. Ik ga ze binnenkort nog een testen!
Hi Femke, zoals beloofd heb ik het recept zelf ook nog eens gemaakt en wat aangepast. Iets meer honing, maar vooral ook wat meer olie/boter om de droogheid tegen te gaan waardoor jouw koekjes braken. Maak bolletjes van het deeg en plaats deze met een lepel op het bakpapier, maak je handen vervolgens vochtig met water en druk ze dan mooi plat. Zo blijft het niet aan je handen plakken en vallen ze voor het afbakken minder snel aan elkaar!
Dankjewel! Ik ga ze weer proberen! Ze zijn wel erg lekker namelijk!
Ik ben benieuwd naar wat je er nu van vindt! 🙂
Hoe “plat” maak jij de koekjes? Bij mij zijn ze behoorlijk droog. Meer honing of juist meer water toevoegen of..? Vind ze verder wel lekker 😊
Hi Lonneke, ik heb het recept zelf ook nog eens gemaakt en wat aangepast. Iets meer honing, maar vooral ook wat meer olie of boter om de droogheid tegen te gaan 🙂 . Op de foto die ik heb genomen zijn de koekjes niet heel plat, maar laatst maakte ik ze wel een stuk platter, dan worden ze nog knapperiger. Aanrader!
Heee, hoelang kun je de koekjes bewaren? En wat is de beste manier om ze zo lang mogelijk te bewaren/lekker te houden?
Hi Pien, je kunt de koekjes zeker 1 tot 2 weken bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte trommel, dan blijven ze zo lang mogelijk knapperig!
Heeeeerlijk! Heb met agavesiroop en suikerbietenstroop gedaan (vind ik leuk om uit te proberen), en er Maca poeder doorheen gegooid toen het wat te vochtig was (had ik voorhanden 😉 ).
Mmm, heeeeeerlijk dus!!
Ohhh wat een toffe variatie! Geniet ervan!
Met gember is ook erg lekker, of met sesamzaad…lichtbruin en zwarte!!
Met suikerbietenstroop is ook lekker.. ik probeer alles!
Oh ja….rauw zijn ze ook goed!! Door sesamzaad of kokos rollen, bewaren in koelkast…mmmm!
Superleuke ideetjes! Met gember lijkt het me ook errrrg lekker.
Hi Carlijn, kokosolie moet je inderdaad altijd verwarmen omdat je er enkel in vloeibare vorm echt mee kunt bakken. De honing verwarm ik normaal gesproken niet, hierdoor zou het inderdaad kunnen komen dat je deeg te nat is. Lopen de koekjes te ver uit als je er hoopjes van maakt op het bakpapier? Het is namelijk ook geen ’typisch’ koekjesdeeg dat je maakt. 🙂
Hoi hoi,
Ook hier blijft het deeg erg plakkerig. Je zegt de honing niet te verwarmen, maar in het recept staat van wel. Ben benieuwd hoe ze eruit gaan komen. Heb er namelijk bloem bij moeten doen….was anders niks mee te doen.
Hi, dat hangt er vanaf of je boter of olie gebruikt.
kan het ook worden gedaan in een combi magnetron ?
Hi Danieck, op de ovenstand kan dat natuurlijk, maar ik vind persoonlijk het resultaat met bakken altijd wat minder uit een combi. Maar wie weet heb jij een steengoede combi! 🙂
Misschien een tip:
Ik vul een kleine vulring (waar je een mooi torentje met eten mee op een bord kan plaatsen) met een klein schepje van het mengsel op een bakplaat met bakpapier. Daarna stamp ik het aan met de stamper van de vijzel. Conclusie, geen vieze handen en mooie ronde koekjes.
Haha, wat een top idee!
En wat zijn ze (te) lekker zeg, ik ga ze zeker nog eens maken.
Fijn om te horen, ik vind ze ook verslavend lekker!
Hi,
Heb de koekjes gemaakt met kokosolie maar kon er geen bolletjes van maken. Leek te droog.
Toen maar in de vorm gedaan en aangedrukt, ben benieuwd…. Ruikt al wel heerlijk!!
Ik ben benieuwd wat je van het resultaat vond!
Ze zijn heerlijk! Later nogmaals gemaakt en de dadelreepjes ook gemaakt, zijn ook super lekker!
Ah mooizo! Beide receptjes vind ik ook zó lekker!
Hi Marlies, wat gek! Ik heb ze zelf al wel een paar keer met boter gemaakt. Zonde!
Vandaag de koekjes met mijn dochtertje gemaakt. Alles volgens jouw recept en het is gelukt! Het deeg was wel vet en plakkerig, maar na het bakken…..mmmm….zo lekker! we hebben maar 9 koekjes gekregen en ze waren ook snel op. binnenkort gaan we dus weer bakken 😊 groetjes, aleksandra en amy
Aaaah top! Het deeg is inderdaad een beetje gek klef, maar het resultaat is zooo lekker! Een van mijn favo koekjes!
Gisteren de koekjes gemaakt. De koekjes waren een beetje aangebrand.
Ik heb bloemenhoning vloeibaar gebruikt. En in het midden van de oven, op de elektrische ovenstand 175 graden. Misschien komt het door de honing dacht ik. Welke honing gebruik je ? Welke ovenstand ?
Hi Jeanette, wat vervelend! Ik gebruik ook een elektrische oven en vloeibare bloemenhoning, dus dat klopt helemaal. Misschien gaat je oven stiekem wat harder dan hij aangeeft? Ik gebruik een oventhermometertje om dat te controleren.
Zojuist geprobeerd te maken maar het deeg blijft erg droog.. maar wat meer kokosolie gedaan, maar dit leek niet echt te helpen.. Uiteindelijk soort van hoopjes gemaakt en in de oven gedaan.. ben benieuwd!
Enig idee hoe het kan dat het deeg zo droog is?
Hi Indira, wat rot dat het deeg te droog bleef. Heb je de olie en de honing wel samen gesmolten? Misschien heb je iets te beschaafde eetlepels gebruikt? 😉
Ik heb de koekjes net gemaakt en kan er niet vanaf blijven. HEERLIJK
Ik heb ze gemaakt met ahornsiroop ipv honing, speltmeel ipv bloem, en rozijntjes ipv cranberries. Het recept heb ik opgeslagen. Dit smaakt naar meer!!!
Wat fijn Hettie! Ik vind ze ook zó lekker. En thanks voor de goede varieertips!
Echt een heerlijk recept! Ik dacht eerst dat ik te veel kokosolie had gebruikt en ze daardoor niet krokant zouden worden, maar integendeel. Heerlijk knapperig. Heb speltbloem ipv gewone bloem en de helft minder geraspte kokos gebruikt. Binnenkort ook maken met chocochip en cacao. Kan nu al niet wachten. Dankjewel voor dit recept. Verantwoord koekjes eten ^_^
Ah helemaal top! Klinkt heel lekker wat je van plan bent, die onthou ik ook 😀
Hoi,
Kan je deze koekjes ook met speltvlokken maken ipv havermout?
Zeker weten! Leuke variatie 🙂
Ik krijg er geen mooie koekjes van en heb er dus maar een plaat van gemaakt. Het is niet te droog maar ook niet te nat, heel gek. Handen ook nog nat gemaakt om zo bolletjes te maken maar helaas.
Benieuwd hoe die zo gaat smaken.
Wat gek! Hoe zijn ze geworden?
Hallo,
Wat is dit een lekker, makkelijk recept zeg!! Wauw… heb m gemaakt en een aantal mensen laten proeven nou dit is zeker voor herhaling vatbaar!
Ze zijn op dus moet alweer nieuwe maken…
Zou ik dit ook met zonnebloemolie kunnen doen ipv boter?
Dankjewel! Ik zou het niet zo snel met zonnebloemolie maken, maar je kunt het altijd proberen. Ik hoor graag je bevindingen 😀
Net de koekjes gebakken en ze zien er verder prima uit, alleen de rozijnen die ik gebruikt heb zijn helaas verbrand tijdens het bakken.
Heb ik iets verkeerd gedaan?
Hi Linda, wat rot! Dat klinkt alsof de oven net wat te hoog heeft gestaan of het blad te ver naar boven in de oven?
Ik heb koekjes gebakken , alleen ze vallen uit elkaar.
En ik heb niet goed gekeken dat mijn handen nat moeten maken
Wat kan ik volgende keer aan doen, zodat ze heel blijven
Heb je tips voor mij?
Zodat volgende keer het heel blijft met bakken .
Hi! Vielen ze voor het bakken al uit elkaar of pas erna? Door je handen nat te maken kun je er stevigere balletjes van rollen en het beter aan elkaar plakken.
Na het bakken waren grote barsten , en vielen uit elkaar
Bij nieuwe ronde proberen heb ik bijna helft meer honing en kokosolie gebruikt
Toen blijven ze wel mooi heel
En ik had ook over hoofd gezien , dat ik mijn handen nat moest maken
Toen ging het beter met maken van koekjes
Hoi,
ik heb dit recept al vele malen gemaakt. Vandaag weer, alleen bleef het beslagje superklef. Even gecheckt met m’n print van vorig jaar en daar lees ik dat er 150 gram havermout in gaat, i.p.v. 50 gram wat hier vermeld staat. Ook de hoeveelheid honing is verdubbeld. Ik vind de variant met meer havermout beter.
ps heb ook de salted caramel gemaakt…..super lekker.
groetjes, annette
Hi Annette, dank voor je reactie! Ik heb het recept inderdaad wat aangepast omdat het bij veel mensen te droog bleef. Ik ga het nog eens testen binnenkort 🙂
Ben ze ook aan het maken,met een geraspte appel erdoor,ben benieuwd
Ik ben heel benieuwd hoe ze zijn geworden! Hopelijk niet te vochtig door de appel?
De koekjes zitten as we speak in de oven, ben benieuwd! Ik vraag me alleen af hoe jij 16 van die grote koekjes uit het beslag hebt gekregen. Bij mij waren het er maar 8 als ik dezelfde grootte als op de foto aanhield.
Recept ziet er super uit, zou graag deze koekjes willen proberen te maken. Ik mag alleen geen gluten hebben en ook allergisch voor spelt. Heb je een tip om de bloem te vervangen? Kan dat eventueel door de havermout te vermalen tot een ‘meel’?
Dat kan zeker!
Hi,
Ik heb zojuist de koekjes gepoogd te bakken. Ik heb er amper balletjes van kunnen maken: zie vielen uit elkaar. Het plat drukken heb ik achterwege moeten laten. Hoe komt dit?
Gr. Sarah
Hi Sarah, ik heb ze vanavond ook opnieuw gemaakt ivm je reactie. Ik had er totaal geen last van. Misschien heb je teveel droge ingrediënten toegevoegd?
Hoi,
Vraagje ik heb 150 gram vlokken gebruikt en de rest van het recept volgens uw recept gemaakt. Omdat het in uw reactie stond.
Nu is het erg droog en moeilijk balletjes van te maken. Het zijn hoopjes.
Wat gaat hier fout?
Groetjes
Hi, doordat je de hoeveelheid havermout hebt verdubbeld, moet je ook meer honing en kokosolie toevoegen.
Hoi, mijn deeg was veel te droog. Denk te weinig olie of honing. Het ruikt wel heerlijk. Ga kijken of het koekjes worden of iets voor in de yoghurt.
Dat denk ik inderdaad ook. Hoe was het resultaat?
Hallo, ik heb een vraagje! Maak je deze koekjes met instant havermout of met ‘rolled oats’?
Rolled oats 🙂
Het recept staat al een tijd online, maar ik probeer hem vandaag voor het eerst. Ik had veel moeite met het maken van mooie koekjes (ze vielen uit elkaar) tot ik mijn serveerring erbij pakte. Het mengsel in de ring en op de bakplaat aanduwen met de bijhorende stamper. Misschien een goede tip. Ze zijn nog niet uit de oven dus ik hoop dat ze straks goed zijn. Het ruikt in ieder geval lekker.
Ik hoor het vaker, maar heb zelf gek genoeg nooit last van een droog beslag bij dit recept. Ik ben benieuwd wat je er van vond!
Vandaag gemaakt maar helaas ook last van een uitelkaar vallend beslag. Heb er uiteindelijk maar een ei bij gedaan voor de binding. Werkte trouwens super maar ben toch benieuwd hoe jij het voor elkaar krijgt zonder? Ze smaken trouwens lekker 😊
Hi Alexandra, thanks voor je berichtje! Ik heb ze door jouw reactie en die hieronder nog eens gemaakt vanavond en had zelf geen problemen. Ik heb zelfs nog wat extra meel toegevoegd.. Weet je zeker dat je een goede eetlepel gebruikt om de honing en kokosolie af te meten? Ik ga er waarschijnlijk een video van maken binnenkort omdat er zoveel (verschillende) vragen over komen 🙂
Waren de koekjes trouwens ook nog lekker knapperig met het ei, of meer chewy? Benieuwd!
Vandaag de koekjes gemaakt. Het deeg was zo droog dat ik er niks mee kon. Volgende keer ga ik maar meer honing en kokosolie gebruiken.
Hi Alette, super vervelend! Weet je zeker dat je de goede afmeting voor een eetlepel hebt gebruikt? Dat is gelijk aan 15 ml. Ik maak altijd balletjes van het deeg en druk ze dan plat op de bakplaat, waarbij ik de loslatende kruimels stevig bij elkaar druk. Tijdens het bakken gaat dit helemaal aan elkaar. Ik ga er waarschijnlijk een video aan wijden ivm alle vragen 🙂
Heb ze net gemaakt, maar het zijn meer muesli achtige repen geworden. Ik lees in de comments iets over boter maar zie dit niet bij de ingrediënten staan? Misschien heb ik dit gemist?
Dat is vreemd! Ze werden niet knapperig dan denk ik? Je kunt de kokosolie ook vervangen door boter, maar dat zou geen verschil moeten maken.. Heb je toevallig minder honing toegevoegd?