Perfect dessert: molten lava cakes

Zoetrecepten

Een fantastisch lekker toetje en geen voorbereidings-stress. Klinkt dat goed? Meet the perfect dessert: molten lava cakes. Deze molten lava cakes zijn knapperig van buiten en gooey van binnen. Wanneer je je vorkje erin zet, komt er een heerlijke smeuïge chocoladevulling zachtjes naar buiten stromen. Je kunt ze met rood fruit en een lekkere toef slagroom eten, maar je kunt ook een lekker aroma aan de molten lava cakes toevoegen, zoals cointreau, amaretto of amandelaroma. Dit laatste deed ik. Waan-zinnig. Lekker.

Maar dat is niet de enige reden dat dit een ideaal toetje is. Je hebt het beslag binnen een handomdraai gemaakt en ze hoeven max. een kwartiertje in de oven. Ik maakte het beslag tegelijk met het hoofdgerecht. Toen iedereen zijn hoofdgerecht op had, vulde ik de vormpjes en zette ik ze 14 minuten in de oven. Terwijl het hoofdgerecht een beetje zakt, bakken je molten lava cakes perfect gaar. Zo heb je bijna geen gedoe en zet je een impressing dessert neer.

Zoetrecepten

Perfect dessert: molten lava cakes

Door | 15min + 15min | 6 personen

Dit heb je nodig

  • 240 gram pure chocolade
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 185 gram bloem
  • 300 gram (fijne) kristalsuiker
  • 3 grote eieren
  • 3 eidooiers
  • 1 theelepel vanille extract

En zo doe je het

 

  1. Warm de oven voor op 220 graden. Vet 6 vormpjes voor de lavacakes in. Ik gebruikte een vorm van Wilton (een slag groter dan voor muffins) en haalde hier 5 molton lava cakes uit.
  2. Smelt de chocolade en de boter samen au bain-marie. Meng en voeg de suiker toe en vervolgens ook de bloem. Terwijl je blijft roeren voeg je de eieren één voor één toe en hierna ook de eidooiers. Voeg tot slot het vanille aroma en eventueel een likeur toe en meng het geheel met een spatel/lepel.
  3. Verdeel het beslag gelijk over de vormpjes en zet ze in de oven voor 14/15 minuten. Wanneer je het beslag over kleinere vormpjes verdeeld hebben de molton lava cakes een kortere baktijd nodig.
  4. Wanneer je de cakes uit de oven hebt gehaald, maak je de zijkanten voorzichtig los met een mesje en plaats je ze op een bordje. Wees voorzichtig, omdat enkel de buitenkant stevig is, de binnenkant is heerlijk smeuïg en komt meteen naar buiten als de lava cake ‘scheurt’.
  5. Bestuif met wat poedersuiker, of een toefje slagroom. Wanneer je geen likeur hebt gebruikt, kun je de molton lava cakes ook met rood fruit serveren.

TIP: Gebruik je een muffinvorm voor de molten lava cakes? Bak ze dan in maximaal 8 minuutjes af.

TIP: Voor een extra of ander smaakeffect kun je een theelepel amandelaroma of een scheutje Cointreau aan het beslag toevoegen.

 

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Perfect dessert: molten lava cakes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

40 antwoorden op “Perfect dessert: molten lava cakes

      1. Wij hebben een running dinner waarbij ik jouw desert heb gekozen. Dit is echter voor 10 personen. Kan ik de hoeveelheden x 2 aanhouden? Hoelang moeten ze in de oven als ik er 10 gelijk is zet?

    1. Dat durf ik niet te zeggen Feline. Pure chocolade smelt veel makkelijker dan witte chocolade. Daarnaast wordt het denk ik heel zoet met alleen witte chocolade (ook al hou ik enorm van witte chocolade!)

  1. Bedankt voor dit lekkere receptje! Ik ga de cakejes morgen avond maken als kerst desert met Vanille ijs, rood fruit en slagroom . Mm!
    Maar wel soort bloem kun je nu het best gebruiken
    Tarwebloem of patent bloem?
    Fijne feestdagen!

  2. Bij mij helaas ingestort toen ik het uit de vorm haalde. het was chocoladevla met stukjes korst. Maar wel héérlijke vla!
    Er bleven stukjes aan de pot plakken. Ik had de potjes ingespoten met bakspray, en toen nog een uur of 4 laten staan voordat ze de oven in gingen. Ik denk dat 1 of 2 van die dingen funest bleken.

    1. Ohnee wat zonde! Ik had ze zelf ook ingespoten met een bakspray, maar bij mij gingen ze inderdaad wel binnen een uur de oven in. Uit ervaring weet ik dat het beslag ook zeer goed smaakt haha :p

    1. Dat durf ik niet te zeggen na het opwarmen! Het beslag is wel prima een halve dag in de koelkast te bewaren, zodat je het beslag kunt voorbereiden en ze ’s avonds pas afbakt. Laat het beslag wel goed op kamertemperatuur komen voordat je ze in de oven zet,

  3. Hoi,
    Ik heb de cakejes gemaakt en ze zijn in blubber geëindigd. We gebruiken een muffinvorm om ze in te bakken en weten niet zeker of het handiger is met muffinpapiertje. Heeft iemand dat al geprobeerd?

  4. Heb hem net gemaakt, was hartstikke lekker! Ik heb ze alleen gemaakt in een siliconen vorm waardoor ze niet goed bakten, op 250 graden gaat beter in een siliconen vorm.

  5. ziet er heerlijk uit!
    kan ik ze ook ’s middags al maken en dan pas ’s avonds opeten? of de
    chocolade aan de binnenkant dan niet meer vloeibaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *