Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Perfect dessert: molten lava cakes

Zoetrecepten

Een fantastisch lekker toetje en geen voorbereidings-stress. Klinkt dat goed? Meet the perfect dessert: molten lava cakes.

Deze molten lava cakes zijn knapperig van buiten en gooey van binnen. Wanneer je je vorkje erin zet, komt er een heerlijke smeuïge chocoladevulling zachtjes naar buiten stromen. Je kunt ze met rood fruit en een lekkere toef slagroom eten, maar je kunt ook een lekker aroma aan de molten lava cakes toevoegen, zoals cointreau, amaretto of amandelaroma. Dit laatste deed ik. Waan-zinnig lekker.

Check hier alle toetjes inspo op Zoetrecepten! Van crème brulée tot snelle amaretto tiramisu.

Maar dat is niet de enige reden dat dit een ideaal toetje is. Je hebt het beslag binnen een handomdraai gemaakt en ze hoeven max. een kwartiertje in de oven. Ik maakte het beslag tegelijk met het hoofdgerecht. Toen iedereen zijn hoofdgerecht op had, vulde ik de vormpjes en zette ik ze 14 minuten in de oven. Terwijl het hoofdgerecht een beetje zakt, bakken je molten lava cakes perfect gaar. Zo heb je bijna geen gedoe en zet je een impressing dessert neer.

Liever een gezonder toetje? Ik zette er 10 op een rij!

Zoetrecepten

Perfect dessert: molten lava cakes

Door | 15 minuten + baktijd | 5 personen

Dit heb je nodig

    • 240 gram pure chocolade
    • 150 gram ongezouten roomboter
    • 185 gram bloem
    • 300 gram (fijne) kristalsuiker
    • 3 grote eieren
    • 3 eidooiers
    • 1 tl vanille extract

    En zo doe je het

    1. Warm de oven voor op 220 graden. Vet 6 vormpjes voor de lavacakes in. Ik gebruikte een vorm van Wilton (doorsnee 10 cm) en haalde hier 5 molton lava cakes uit.*
    2. Smelt de chocolade en de boter samen au bain-marie. Meng de suiker erdoorheen en vervolgens ook de bloem. Terwijl je blijft roeren voeg je de eieren één voor één toe en hierna ook de eidooiers. Voeg tot slot het vanille extract en meng het geheel met een spatel.
    3. Verdeel het beslag gelijk over de vormpjes en zet ze in de oven voor 13-14 minuten.
    4. Wanneer je de cakes uit de oven hebt gehaald, maak je de zijkanten voorzichtig los met een mesje en plaats je ze op een bordje. Wees voorzichtig, je wil niet dat de lava cakejes breken en de vulling al naar buiten komt stromen.
    5. Bestuif met poedersuiker of een toef slagroom met wat rood fruit.

    TIP*: Gebruik je een muffinvorm voor de molten lava cakes? Bak ze dan in maximaal 7-8 minuutjes af.

    TIP**: Voor een extra of ander smaakeffect kun je een theelepel amandelaroma of een scheutje Cointreau aan het beslag toevoegen.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Perfect dessert: molten lava cakes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    66 antwoorden op “Perfect dessert: molten lava cakes

        1. Wij hebben een running dinner waarbij ik jouw desert heb gekozen. Dit is echter voor 10 personen. Kan ik de hoeveelheden x 2 aanhouden? Hoelang moeten ze in de oven als ik er 10 gelijk is zet?

      1. Het was echt ZOOOO veel te zoet, we hebben niet eens het hele toetje opgegeten en de rest van de avond niks meer gegeten. Op zoek naar een nieuw recept, sorry!

      1. Dat durf ik niet te zeggen Feline. Pure chocolade smelt veel makkelijker dan witte chocolade. Daarnaast wordt het denk ik heel zoet met alleen witte chocolade (ook al hou ik enorm van witte chocolade!)

    1. Bedankt voor dit lekkere receptje! Ik ga de cakejes morgen avond maken als kerst desert met Vanille ijs, rood fruit en slagroom . Mm!
      Maar wel soort bloem kun je nu het best gebruiken
      Tarwebloem of patent bloem?
      Fijne feestdagen!

    2. Bij mij helaas ingestort toen ik het uit de vorm haalde. het was chocoladevla met stukjes korst. Maar wel héérlijke vla!
      Er bleven stukjes aan de pot plakken. Ik had de potjes ingespoten met bakspray, en toen nog een uur of 4 laten staan voordat ze de oven in gingen. Ik denk dat 1 of 2 van die dingen funest bleken.

      1. Ohnee wat zonde! Ik had ze zelf ook ingespoten met een bakspray, maar bij mij gingen ze inderdaad wel binnen een uur de oven in. Uit ervaring weet ik dat het beslag ook zeer goed smaakt haha :p

      1. Dat durf ik niet te zeggen na het opwarmen! Het beslag is wel prima een halve dag in de koelkast te bewaren, zodat je het beslag kunt voorbereiden en ze ’s avonds pas afbakt. Laat het beslag wel goed op kamertemperatuur komen voordat je ze in de oven zet,

    3. Hoi,
      Ik heb de cakejes gemaakt en ze zijn in blubber geëindigd. We gebruiken een muffinvorm om ze in te bakken en weten niet zeker of het handiger is met muffinpapiertje. Heeft iemand dat al geprobeerd?

    4. Heb hem net gemaakt, was hartstikke lekker! Ik heb ze alleen gemaakt in een siliconen vorm waardoor ze niet goed bakten, op 250 graden gaat beter in een siliconen vorm.

    5. ziet er heerlijk uit!
      kan ik ze ook ’s middags al maken en dan pas ’s avonds opeten? of de
      chocolade aan de binnenkant dan niet meer vloeibaar?

    6. Nu al twee keer gemaakt, maar bij mij komt er steeds een dikke botelaag overheen. Ik kan dan steeds niet zien of ze gaar zijn of niet. Ik heb ze al twee keer te lang laten staan, geen succes…

    7. Ik heb me helemaal aan het recept gehouden, was een groot succes! Met het restantbeslag heb ik er nog vier kunnen maken, per stuk ongeveer twee grote eetlepels in muffinvorm. Dat 20 minuten op 170 graden en die waren eigenlijk nog beter.

    8. Kompleet mislukt. Ik heb alles gedaan volgens het recept. Ik vraag mij af of de hoeveelheid suiker (zoals genoemd in het recept 300 gram) wel goed is. Het was veel te suikerig. Er was ook geen gesmolten chocolade.

      1. Er kwam geen lava uit en je vond het te zoet bedoel je? Dat komt door een te lange oventijd (of te warme oven) en de hoeveelheid suiker blijft natuurlijk altijd smaak. Erg jammer om te horen!

    9. Al een paar keer gemaakt, thanks voor t recept! Ik gebruikte ipv 300 gram suiker, 100 gram en is nog even lekker. In een muffinvorm krijg je er veel meer uit dan 5!(maar bij ons nooit heel erg als het over is, het wordt toch wel opgegeten)

    10. Ziet er heerlijk uit. Ik wil hem maken in een tulband cakevorm, denk je dat die dan dezelfde tijd zal moeten als dit recept? En is dit recept dan genoeg, de tulband is +/- 20 cm doorsnede.

      1. Daar durf ik eigenlijk absoluut geen inschatting van te geven. Ik heb überhaupt nog nooit molton lava in tulband-vorm gezien volgens mij haha (alleen maar in zulke kleine vormpjes. De baktijd zal zeker 2 keer zo lang moeten zijn, maar misschien zelfs 3 of 4 keer.

    11. Ze waren heerlijk. Ik heb ipv 300 gr suiker 150 gram gebruikt en heb de vanille extract vervangen door 2 dopjes liqor43.
      Ik heb ze gebakken in een muffin.syliconenvorm bloemen in 7 min waren ze klaar.

    12. Hallo,
      Ik heb een vraag. De binnekant blijft zacht, maar dan is het toch ook niet gaar? Vind dit geen fijn idee omdat er ei in zit of begrijp ik het verkeerd🤷🏼‍♀️😂

    13. Iets een heerlijk recept! De enige vraag die ik had is of het mogelijk is om het recept te maken met een vervanger voor ei? Mijn vriend is helaas allergisch voor ei en ik zou het heel leuk vinden om het voor hem te kunnen maken. Alvast bedankt!

    14. Hey !
      In een reactie gaf je aan dat je misschien een filmpje van dit recept ging opnemen; komt dit er nog? Ik zou dit recept namelijk dolgraag voor kerst maken; maar een filmpje helpt hopelijk een flop te voorkomen!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.