Een fantastisch lekker toetje en geen voorbereidings-stress. Klinkt dat goed? Meet the perfect dessert: molten lava cakes. Deze molten lava cakes zijn knapperig van buiten en gooey van binnen. Wanneer je je vorkje erin zet, komt er een heerlijke smeuïge chocoladevulling zachtjes naar buiten stromen. Je kunt ze met rood fruit en een lekkere toef slagroom eten, maar je kunt ook een lekker aroma aan de molten lava cakes toevoegen, zoals cointreau, amaretto of amandelaroma. Dit laatste deed ik. Waan-zinnig. Lekker.
Maar dat is niet de enige reden dat dit een ideaal toetje is. Je hebt het beslag binnen een handomdraai gemaakt en ze hoeven max. een kwartiertje in de oven. Ik maakte het beslag tegelijk met het hoofdgerecht. Toen iedereen zijn hoofdgerecht op had, vulde ik de vormpjes en zette ik ze 14 minuten in de oven. Terwijl het hoofdgerecht een beetje zakt, bakken je molten lava cakes perfect gaar. Zo heb je bijna geen gedoe en zet je een impressing dessert neer.
Mmmmm! Dat klinkt lekker Mariët!
Dit wordt 1 van mijn opties voor de kerst ;-)!
Xx Evelien
Aah superleuk! Ze zijn ZO lekker!
Wij hebben een running dinner waarbij ik jouw desert heb gekozen. Dit is echter voor 10 personen. Kan ik de hoeveelheden x 2 aanhouden? Hoelang moeten ze in de oven als ik er 10 gelijk is zet?
Superleuk! Dat kan zeker. Ik zou 8 minuutjes aanhouden wanneer je ze in een muffinvorm maakt. Enjoy!
Kan ik deze ook maken met witte chocolade ipv pure?
Dat durf ik niet te zeggen Feline. Pure chocolade smelt veel makkelijker dan witte chocolade. Daarnaast wordt het denk ik heel zoet met alleen witte chocolade (ook al hou ik enorm van witte chocolade!)
Dankje voor je reactie!
Moeten er 3 eieren in met eidooiers en dan nog 3 extra eidooiers? Of lees ik het verkeerd?
Klopt helemaal Manuela!
Bedankt voor dit lekkere receptje! Ik ga de cakejes morgen avond maken als kerst desert met Vanille ijs, rood fruit en slagroom . Mm!
Maar wel soort bloem kun je nu het best gebruiken
Tarwebloem of patent bloem?
Fijne feestdagen!
Hi Judith, je kunt het beste voor patent bloem gaan bij bakken, dat is net iets fijner. Geniet ervan en fijne dagen!
Kan je ook eerst het beslag maken en dat laten staan. Dan na een uurtje ofzo pas in de oven doen ?
Yes, dat kan zeker! Merry X-mas!
Bedankt voor het heerlijke recept :)! Ons kersttoetje voor dit jaar, met frambozen en witte chocomousse ernaast, jummie!
Wauww dat klinkt te lekker! Enjoy en fijne dagen!
Bij mij helaas ingestort toen ik het uit de vorm haalde. het was chocoladevla met stukjes korst. Maar wel héérlijke vla!
Er bleven stukjes aan de pot plakken. Ik had de potjes ingespoten met bakspray, en toen nog een uur of 4 laten staan voordat ze de oven in gingen. Ik denk dat 1 of 2 van die dingen funest bleken.
Ohnee wat zonde! Ik had ze zelf ook ingespoten met een bakspray, maar bij mij gingen ze inderdaad wel binnen een uur de oven in. Uit ervaring weet ik dat het beslag ook zeer goed smaakt haha :p
Hoi ik ben het nu aan het maken maar het beslag is heel erg dik klopt dit wel?
Yes dat klopt!
Kun je het beslag ook in de ochtend vast klaarmaken en s’avonds afbakken?
Ik denk het wel, maar heb het niet getest.
Mag je het terug opwarmen als het cakje koud wordt?
Oeh, dat durf ik niet te zeggen! In de oven zal ze verder doorgaren en haar smeuïge binnenkant kwijtraken..
Moet je 3 hele eieren en ook nog 3 eidooiers doen?
Dat klopt!
Als ik ze eerder maak, kan ik ze daarna dan nog even opwarmen in de oven of zijn ze dan niet lekker meer? Groetjes Madé
Dat durf ik niet te zeggen na het opwarmen! Het beslag is wel prima een halve dag in de koelkast te bewaren, zodat je het beslag kunt voorbereiden en ze ’s avonds pas afbakt. Laat het beslag wel goed op kamertemperatuur komen voordat je ze in de oven zet,
Niet lekker, mierzoet weinig verfijnd, ligt als een steen op de maag …
Bedankt voor je reactie Renée. Dat zijn mijn proefkonijnen en ikzelf niet met je eens 😉
Hoi, moet je ze als je ze uit de oven haalt meteen opeten, of kun je ook een half uur à uur wachten en dan opeten?
Alvast bedankt!
Hi Lana, ik zou ze binnen een kwartier serveren, anders koelen ze te ver af en vloeit de vulling niet zo mooi meer.
Hoi,
Ik heb de cakejes gemaakt en ze zijn in blubber geëindigd. We gebruiken een muffinvorm om ze in te bakken en weten niet zeker of het handiger is met muffinpapiertje. Heeft iemand dat al geprobeerd?
Ze waren wel lekker
Wat zonde! Iets te kort gebakken als ik het goed begrijp?
Heb hem net gemaakt, was hartstikke lekker! Ik heb ze alleen gemaakt in een siliconen vorm waardoor ze niet goed bakten, op 250 graden gaat beter in een siliconen vorm.
Top! En thanks voor de goede tip 🙂
Ik heb ze ook in een siliconen vorm gedaan, maar deze stiekem ingevet ipv nat gemaakt 200 graden en ze gingen er super makkelijk uit…
Erg zoet maar wel heel lekker! Ik heb van dit recept wel 16 cakejes kunnen maken in siliconen muffinvormen.
Wow, dat is nogal een verschil met het aantal dat je in een molton lava bakvorm eruit kunt halen!
ziet er heerlijk uit!
kan ik ze ook ’s middags al maken en dan pas ’s avonds opeten? of de
chocolade aan de binnenkant dan niet meer vloeibaar?
Bedoel je dat je ze ’s middags al afbakt ook? Dan zal het midden inderdaad niet zo lekker vloeibaar meer zijn én ze zijn warm gewoon echt het lekkerst 😀
Ohhh! Mégalekker! Zo heerlijk krokant van buiten en heerlijk ‘goeey’ vanbinnen en precies genoeg suiker om het bittertje van de chocolade een mooie balans te geven!
Ik had beslag te veel/maakte er meer en at er nog 1 een dag later op, toen was het een heerlijk cakeje/met een kleverige kern vanbinnen als bij een brownie. Zeker geen straf ;).
Dank voor het recept!