Een prachtige glutenvrije en lactosevrije mango en passievrucht zebra cheesecake uit het nieuwste bakboek van Oh My Pie. Vandaag deel ik een review van haar boek én deze klapper van een cheesecake.
Als Marike (van Oh My Pie natuurlijk) een nieuw boek uitbrengt, dan weet je dat je iets goeds staat te wachten! Dit keer maakte ze een bijzondere ontdekkingsreis door de wereld van de glutenvrije meelsoorten. En dan niet de meelsoorten die voor de hand liggen, zoals amandelmeel en havermeel. Nee, ze is aan de slag gegaan met hazelnotenmeel, bakbananenmeel, kastanjemeel, lupinemeel, tijgernotenmeel, kikkererwtenmeel en kokosmeel. Met elk van deze meelsoorten wist ze laagdrempelige en prachtige recepten te creëren. Ik mag aankomende weken twee parels van recepten uit haar boek delen inclusief foodfotografie door Kalkidan van Staveren: deze mango en passievrucht zebra cheesecake en volgende week de creamy lemon en coconut pie. Oh my!
De zebra cheesecake vind ik persoonlijk de spektakeltaart onder de cheesecakes. Ziet er reuze ingewikkeld uit en je denkt vast: DIT KAN IK NIET. Nou, echt wel! Lees de receptuur maar eens door, dan zul je zien dat het een eitje is. Daarnaast vooral een echte traktatie voor jezelf en alle lactose- en glutenintolerante mensen in jouw omgeving.
REVIEW BAKKEN ZONDER TARWE – MARIKE BOL
Zoals hierboven aangegeven is ze voor haar nieuwe boek Bakken zonder tarwe gaan pionieren op het gebieden van glutenvrije meelsoorten. Met zeven unieke meelsoorten heeft zij binnen de hoofdstukken ‘Brood en bolletjes’, ‘Ontbijttaartjes’, ‘Koeken en snackrepen’, ‘Cake en brownies’, ‘Hartige happers’ en ‘Taarten’ uiteenlopende recepten tevoorschijn getoverd. Om je een aantal voorbeelden te geven van de diversiteit, dit zijn recepten die je kunt verwachten: een knoflookboter-avocadobroodje, pesto-crackers, een peren-ontbijttaartje, kruidige pompoenfudge, pindakaas-banaandonuts, hazelnoot-spijskoekjes, Italiaanse foccacia en een zomerse rijsttaart. Marike laat in dit boek zien dat ze niet alleen de queen of (healthy en glutenvrije) pie is, maar een alleskunner op het gebied van glutenvrije, bewuste baksels.
In het boek geeft ze natuurlijk ook nog tips voor glutenvrij bakken, voor degenen die haar eerste boek ‘Oh my pie‘ nog niet in de kast hebben staan. Daarnaast geeft ze per bijzondere meelsoort die ze gebruikt in het boek uitleg over de achtergrond hiervan, hoe je ermee bakt en hoe je het vervangt. Heel interessant, want met de meeste meelsoorten heb zelfs k nog nooit gebakken (dat mag ik wel zo zeggen toch). Een meelsoort als kokosmeel klinkt misschien bekend en makkelijk, maar ik weet uit ervaring dat het een kunst is om hier een gebalanceerd recept voor te creren. Petje af dus Marike!
Al met al is dit een ideaal boek voor elke glutenvrije thuisbakker die dacht ‘beperkt’ te zijn tot glutenvrije meelsoorten. Maar ook geschikt voor bakkers die lactosevrij en beperkt met suikers omgaan. Met dit heerlijke boek is de keuze reuze en hoef je zelf niet eindeloos te testen, dat heeft Marike al voor je gedaan. De fotografie is prachtig, fris en helder. De recepten zijn goed beschreven en over het algemeen makkelijk en kort. Daarnaast is er op alle gebieden een lekker baksel te vinden: van ontbijt en snacks, tot feestelijke taarten of hartige quiches en broden.
Een must in elke glutenvrije (en bewuste) keuken! Je scoort Bakken zonder tarwe voor 20 euro op bol.com.
Hoi! Ik will graag deze super taart maken, maar klopt het dat ik bij de vulling de mango (en hoeveelheid mis)? Ik verneem het graag!
Oei! Ik heb het nu toegevoegd sorry!
Hoi Mariette,
Yammie!!! dat ziet er heerlijk uit.
Ik wil deze taart graag maken maar zie in de vulling mango stukjes staan, die niet bij de boodschappen vermeld staan (punt 4). Om welke hoeveelheid mango gaat het voor de vulling?
Groetjes,
Kirsten
Ohjee dat is even misgegaan! Het staat er nu bij, thanks voor je berichtje.