Yuzu cheesecake met witte chocolade (no bake)

Zoetrecepten

Op de valreep nog een prachttaart om te maken met Pasen: een no-bake yuzu cheesecake met witte chocolade. Want wie houdt er nu niet van cheesecake?

Inmiddels heb ik een aardig repertoire aan cheesecakes online staan, maar ik raak nooit uitgebakken in deze categorie. Deze yuzu cheesecake met witte chocolade is weer onwijs lekker, heerlijk fris dankzij de yuzu en tegelijkertijd zoet en romig zoals het hoort bij een goede cheesecake. Het is een no-bake cheesecake, dus voor deze taart heb je je oven niet nodig, alleen je koelkast.

Wat is Yuzu?

Grote kans dat je yuzu al eens op de menukaart van een goed restaurant voorbij hebt zien komen, bijvoorbeeld in een visgerecht, een dressing of in desserts. Maar wat is yuzu eigenlijk?

In het kort is yuzu is een Aziatische citrusvrucht, die erg veel in de culinaire wereld gebruikt wordt. De smaak doet denken aan een combinatie van citroen, mandarijn en grapefruit en wordt als uitgesproken en aromatisch qua omschreven.

Ondanks dat de yuzu vrucht oorspronkelijk uit China komt, heeft de vrucht zijn naam te danken aan de Japanners. Zowel in Japan als in Korea is de vrucht erg populair. Een yuzu is meestal geel (soms ook wat groenig), heeft een vrij bobbelige schil en is ronder qua vorm, zoals een mandarijn, maar dan groter.

Net zoals bij andere citrusvruchten is het lekker om de schil en rasp in gerechten te verwerken, maar simpelweg uit de hand wordt de vrucht niet gegeten. Al met al een best complexe citrusvrucht.

Yuzu cheesecake met witte chocolade (no bake)

Niet alleen op menukaarten, maar ook in kook/bak-programma’s zie ik yuzu regelmatig voorbij komen. Adriano Zumbo bakt er erg graag mee, en ook in zijn show Just Desserts gingen de deelnemers er mee aan de slag. Deelneemster Catherine Zhang (samen met Simon mijn favoriet – natuurlijk) maakte bijvoorbeeld gebakken yuzu cheesecakejes. Dan kon ook ik niet meer achterblijven toch?

Waar kun je yuzu kopen?

In Nederland is de vrucht helaas moeilijk verkrijgbaar, terwijl de yuzu in Azië volop verkrijgbaar is in supermarkten. Je zou bij de toko of groenteboer bij jou in de buurt kunnen vragen of ze de vrucht hebben of kunnen bestellen, maar grote kans dat dit niet mogelijk is. Gelukkig hebben toko’s bijna altijd flesjes met het sap van yuzu in het assortiment, dat heb ik daarom ook gebruikt voor deze cheesecake.

Heb je toch een heuse yuzu kunnen bemachtigen? Verwerk dan 1 tl rasp en 4 el sap in de cheesecake en laat mij even weten hoe je het vond smaken. Ik ben zo benieuwd! Ik update dit artikel zodra ik er zelf één te pakken heb gekregen.

Zoetrecepten

Yuzu cheesecake met witte chocolade (no bake)

Door | 40 minuten + 12 uur opstijftijd | 16 personen

Dit heb je nodig

  • 275 gram biscuitjes (zoals digestives)
  • 100 gram boter
  • 300 ml slagroom*
  • 200 gram witte chocolade
  • 4 gelatine blaadjes, 1,8 gram per stuk**
  • 450 gram roomkaas
  • 1 tl vanille extract
  • 60 ml yuzu sap***
  • passievruchten, ter decoratie
  • frambozen, ter decoratie

*Vervang 75 ml slagroom door 75 ml yoghurt voor een iets frisser effect. Mix mee met de roomkaas.
**Je kunt ook agar agar gebruiken.
***Dit kun je ook vervangen door de geraspte schil en sap van 1 citroen.

En zo doe je het

  1. BODEM. Bekleed de bodem van de bakvorm (24 cm doorsnee) met bakpapier.  Verkruimel de koekjes in een blender of keukenmachine. Je kunt de koekjes ook met een deegroller verkruimelen.
  2. Smelt de boter en meng dit in een kom met de koekkruimels. Doe de kruimels in de bakvorm, verdeel het gelijk en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bakvorm hierna in de koelkast.
  3. VULLING. Leg de blaadjes gelatine in een bak met koud water. Smelt de witte chocolade au bain-marie; doe dit op een zo laag mogelijk vuur en blijf tussendoor roeren. Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur met 2 el ongeklopte slagroom en verwarm (niet laten koken). Los hier de uitgeknepen gelatineblaadjes in op. Als de witte chocolade gesmolten is haal je het van het gas en zet je dit en de gelatine-slagroom even opzij. Ga meteen door met het roomkaasmengsel.
  4. Neem een kom en mix hierin de resterende slagroom stijf. Neem nog een kom en mix daarin de roomkaas zacht, samen met het vanille-extract en het yuzu sap. Voeg de opgeklopte slagroom toe en mix tot een egaal mengsel. Mix nu ook de afgekoelde gelatine-slagroom er doorheen.
  5. Als dit goed gemengd is, giet je in een dun straaltje de afgekoelde witte chocolade erdoor. Blijf mixen en wees voorzichtig met het toevoegen van de chocolade; je wilt niet dat je vulling gaat schiften.
  6. Stort de vulling in de bakvorm, op je koekjesbodem en strijk glad. Zet de taart minimaal 12 uur in de koeling om goed op te stijven.
  7. Versier de taart met verse frambozen en passievrucht.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Yuzu cheesecake met witte chocolade (no bake)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette