Net wanneer ik dacht dat ik de lekkerste cheesecake wel ontdekt had (lees: witte chocolade cheesecake met bastognekoek bodem en frambozen), probeerde ik deze cheesecake uit. Een frissere cheesecake, met een heerlijk zoet sausje van blauwe bessen. OH MY GOD. Zo lekker! Cheesecake behoort überhaupt al tot mijn guilty pleasures, maar ik heb een nieuwe favoriet. Het testpanel, vriendinnen en vriendlief, waren het daar niet per se mee eens. Maar welke van de cheesecakes dan het lekkerst is, konden ze ook niet zeggen.
Hoe dan ook, deze cheesecake met een sausje van blauwe bessen moet je écht proberen! Hij heeft een heerlijke romige textuur door de niet bescheiden hoeveelheid roomkaas, is iets frisser door de sour cream en het limoensap en heeft een oude vertrouwde bodem van bastognekoeken, nothing beats a cheesecake with bastognekoeken. Toch? Een heerlijke schep van het blauwe bessensausje maakt het helemaal af.
Je hebt de cheesecake in een half uurtje gemaakt. Maar hij moet wel nog bijna een uur in de oven, daarna flink afkoelen en een aantal uur in de koelkast. Maak de cheesecake dus een dag van tevoren!
Hoi Mariette,
Ik heb een vraagje over de sour cream. Mijn grote vriend Google zegt dat sour cream/zure room verschilt van creme fraiche in vetpercentage, en dat door het lagere verpercentage van zure room, deze kan gaan schiften bij verhitting. Heb je daar wel eens problemen mee gehad met je recepten? En wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat dit zekerweten niet gebeurt?
Alvast bedankt!
Hi Jacky,
Ik denk niet dat je hier zo gauw last van zult krijgen bij het bakken van een cheesecake. Wat wel kan gebeuren is dat wanneer je koude zure room toevoegt aan een warmer mengsel, het vervolgens gaat schiften, maar dat hoef je in dit recept niet te doen. Mijn beste tip is dat al je ingrediënten altijd op kamertemperatuur moeten zijn voor je ze mengt. Dit geldt zowel voor de roomkaas, zure room en de eieren. En dan komt het helemaal goed 🙂 Succes!
Ik heb het gemaakt en het was te lekker!! Bedankt voor het recept Mariette ^^
Lief! Graag gedaan Seyda!
Hoi mariette,
Hoeveel graden moet ik mijn hete lucht oven zetten?
Groetjes Sharon.
Hi Sharon, check dit handige overzicht voor alle soorten temperaturen: http://www.zoetrecepten.nl/blog/oventemperatuur-omrekenen/
Bedankt voor het recept! Ik heb hem vandaag gemaakt en hij smaakt super lekker!
Super, enjoy!
Als ik de blauwe bessen sausje weg laat, heb ik dan de basis cheesecake? Ik wil namelijk de gewone cheesecake.
Alvast bedankt!
Hi Hannah, jazeker! Als je dan ook nog het limoensap weglaat, dan heb je inderdaad de basis.
Kan ik de zure room vervangen door iets wat lactosevrij te koop is? Roomkaas en boter zijn te vinden, maar zure room? Of de zure room weglaten?
Lactosevrije slagroom zou je kunnen gebruiken!
Hi mariette, dank voor jesnelle antwoord. Moet ik die dan eerst opkloppen?
Nee, dat hoeft niet!
Hoi Mariette,
ik ga deze taart dit weekend voor de 3e keer maken, het is een groot succes. Ik gebruik het merg van een vanillestokje ipv vanille aroma, ook erg lekker.
Dank voor het recept.
Hi Suzan, wat top om te horen! Merg van het vanille stokje is zelfs nog veel lekkerder en beter 🙂